Nočne more nekdanjega notranjega ministra in poslanca SDS Vinka Gorenaka – Zakaj je Vinko Gorenak izbrisal tvit o “Erjavcu, Jelinčiču in Bratuškovi, ki so klečali na zrnih koruze na Trstenjakovo 8 pred sedežem Janševe stranke” – TOPNEWS.si

Nočne more nekdanjega notranjega ministra in poslanca SDS Vinka Gorenaka – Zakaj je Vinko Gorenak izbrisal tvit o “Erjavcu, Jelinčiču in Bratuškovi, ki so klečali na zrnih koruze na Trstenjakovo 8 pred sedežem Janševe stranke”

Nočne more nekdanjega notranjega ministra in poslanca SDS Vinka Gorenaka – Zakaj je  Vinko Gorenak izbrisal tvit o “Erjavcu, Jelinčiču in Bratuškovi, ki so klečali na zrnih koruze na Trstenjakovo 8 pred sedežem Janševe stranke”

Poslanec SDS Vinko Gorenak je včeraj zjutraj na tviterju zapisal svoje sanje. Menda se mu je sanjalo, kako je prišel na sedež svoje stranke v Ljubljani in tam našel Karla Erjavca, Zmaga Jelinčiča in Alenko Bratušek, ki so klečali na koruzi med čakanjem na predsednika stranke Janeza Janšo.

Kot je na tviterju zapisal Gorenak, je sanjal, da je prišel na Trstenjakovo 8, kjer ima sedež SDS in v predprostoru zagledal Erjavca, Jelinčiča in Bratuškovo, ki so klečali na zrnih koruze. Janševo tajnico je vprašal, kaj je to, ona pa je odgovorila, da čakajo na sprejem pri Janši. Nato naj bi ji Gorenak rekel, naj počakajo, ker ima on prednost. Zapis je nato izbrisal.

Gorenak je zapis tviterju seveda objavil preden je v javnost prišla novica, da je Bratuškova kot predsednica stranke SAB k oblikovanju nove vlade povabila vse parlamentarne stranke, z izjemo SDS. Jutranji šok, ki ga je priredila Alenka Bratušek, je namreč hitro streznil arhitekte nove Janševe koalicije. Pravzaprav ni pomembno, ali si je Bratuškova poziv na pogovore zamislila sama ali je imela kakšno pomoč, vsekakor je bila poteza dobro premišljena, saj so se dogodki včeraj začeli odvijati z bliskovito naglico po scenariju, ki smo ga na Topnews.si zapisali že takoj po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca.

Taktiziranje SDS-a, kako jih oblikovanje nove vlade pravzaprav ne zanima, igra z izrednimi volitvami ter sanjami, ne samo Gorenaka, ampak številnih iz SDS-a, kako se bodo SMC, SAB in Desus priplazili po kolenih v Canosso na Trstenjakovo, je namreč hitro odpadel in Vinko Gorenak je seveda novi situaciji primerno hitro izbrisal tvit.

(Oditi v Canosso, je sicer sinonim za priznanje podrejenosti, skesanja, pokoritve in ponižanja. Pot v Canosso izhaja iz konflikta nemškega cesarja Henrika IV. s papežem Gregorjem VII. zaradi investiture, tj. pravice razdeljevanja cerkvenih položajev s strani nemških cesarjev v 11. in 12. stoletju. Da je papež Gregor VII. preklical izobčenje, se je moral cesar Henrik IV. leta 1077 ukloniti, s tem da je po dogovoru prišel v Canosso, kraj v severni Italiji v pokrajini Reggio Emilia, kjer se je v gradu mejne grofice Matilde skesal pred papežem in opravil tridnevno pokoro.)

Hitro je postalo jasno, da Bratuškove, v Janševi koaliciji ne bo. Agenti za koalicijo so jo enostavno prehitro ignorirali in jo pustili zunaj, za kazen oziroma opomin, oziroma discipliniranje Počivalška in Pivčeve, češ poglejte, kaj se vam lahko zgodi, ostali boste zunaj vlade, če boste še naprej sanjali in sitnarili s tem, da Janša ne more biti predsednik vlade.

Poziv Bratuškove ima pomembno politično sporočilo in sicer prvič, da se Bratuškova ne bo podredila Janši in da bo ostala v takoimenovani anti-Janša koaliciji, kar pomeni, da si je v primeru volitev, rednih ali izrednih, že zagotovila politično preživetje, medtem ko za Počivalškov SMC in Desus, ki sta bolj naklonjena “koaliciji voljnih”, to ni več samo po sebi umevno.

Bratuškova je v pismu namreč zapisala še, “da izbira med zgolj dvema možnostma, to je predčasne volitve ali vlada pod vodstvom SDS, ni v nacionalnem interesu. V nobenem od obeh primerov tudi ne bo prišlo do sprememb volilne zakonodaje, ki smo jo s podpisi sedmih od devetih parlamentarnih strank v zakonodajno proceduro vložili v petek.”
Na potezo Bratuškove se je že dopoldne odzval Janeza Janša, potem ko je Bratuškova SDS izvzela iz povabila k pogovorom za oblikovanje morebitne projektne koalicije. Janša je v družbi Mateja Tonina, Aleksandre Pivec ter predsednika države Boruta Pahorja naredil veselje Marjanu Batagelju – Batagelj je mimogrede večni kandidat za mandatarja morebitne ekspertne ali projektne vlade – na Brdu pri Kranju komentiral poziv Bratuškove.

“V Sloveniji je očitno vse mogoče. Vlado, ki jo je oblikovala stranka s komaj 13 poslanci, smo že imeli. Zdaj se očitno tega loteva stranka, ki jih ima pol manj…Če si Slovenke in Slovenci želijo še enega takšnega eksperimenta, bomo z veseljem in zanimanjem opazovali, kako se bo končal. Mislim pa, da si tega ne želijo in da so pred nami zelo verjetno četrte predčasne volitve.”

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1224369825985769473

Uro pred osrednjimi dnevniki pa so sinoči iz štaba SDS že poslali vabilo na pogovore vsem političnim strankam. SDS se želi v petek srečati z vsemi parlamentarnimi strankami, ponudila pa jim je termine med 10. in 18. uro. V skladu z napovedjo na tviterju je Janša na pogovor povabil tudi stranko SAB, čeprav je Bratuškova na pogovore o projektni vladi in drugačni koaliciji včeraj povabila vse stranke z izjemo SDS. Ponudba Bratuškove bi seveda imela še večjo težo, če bi vodenje vlade ponudila nekomu tretjemu oziroma tehničnemu mandatarju in ne stranki, ki bi imela največ glasov v omenjeni kompoziciji.

Seveda so takoj za Bratuškovo pohiteli s pozivom pri SDS-u. Na pogovorih, na katerih naj bi oblikovali koalicijsko zavezo Za Slovenijo, naj bi preverjali skladnost programov po posamičnih resorjih, organizacijsko obliko prihodnje vlade in tudi že ustreznost kadrovskih ponudb. Če bi na prvih pogovorih uspeli najti skupen jezik, je Janša drugi del pogajanj predvidel za torek, 11. februarja. Pismo SDS-a strankam v celoti objavljamo spodaj. Ob tem je zanimivo, da je Janša naslednje pogovore napovedal že za prihodnji teden, čeprav se je najprej špekuliralo, da bosta potrebna dva kroga pogovorov pri predsedniku države z vodji poslanskih skupin, ki se začenjajo danes. Janša se očitno zaveda, da tokrat ne sme pustiti preveč časa, še posebej glede na včerajšnjo dogajanje, kjer ga je Bratuškova prehitela s pobudo o oblikovanju projektne vlade, ki bi predvsem spremenila volilni sistem. Ukinitev volilnih okrajev pa Janši ne odgovarja.

Sicer pa je zanimivo spremljati lomljenje Počivalškovega SMC-ja in Desus-a Aleksandre Pivec. Predsednik SMC Počivalšek je v izjavi za medije včeraj zjutraj sicer dejal, da je izvršni odbor stranke naredil analizo obstoječega stanja po odstopu premierja in sprejel sklep, da predčasne volitve niso edina rešitev. V stranki zato menijo, da je treba proučiti možnost oblikovanja programske in na realnih vsebinah temelječe morebitne prihodnje vlade. SMC v novo vlado ne bo šla za vsako ceno, brez vsebine, za katero v stranki menijo, da je potrebna, je zatrdil Počivalšek “Prihodnja vlada, kakršnakoli že bo, mora temeljiti na programu. Ne sme se ločevati ali pa se razlikovati na osnovi ideoloških vsebin,” je dejal Počivalšek.

Sicer pa so pri Počivalškovih očitno zavzeli vsaj prve korake političnega taktiziranja. Tako sta se sredi dneva sešla vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič in vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, ki sta dobila mandat za pogovore o morebitnem skupnem nastopu SMC in LMŠ na prihodnjih volitvah. Izjav za medije po tokratnem srečanju nista dejala.

Seveda tako Počivalšek kot Pivčeva še nikoli nista sodelovala v vladi z Janezom Janšo in sta za njega politična novinca. Če smo na koncu nekoliko cinični, bi lahko zapisali, da si zaslužita sodelovanje v Janševi vladi in koaliciji in seveda dobita zastonj dragoceno politično izkušnjo. Zakaj bi bila onadva za to prikrajšana?

Janša je sicer prvi politični cilj s tem, ko je postal želen koalicijski partner, pravzaprav že ustvaril. In če mu uspe še drug politični cilj, to je oblikovanje koalicije in vlade brez volitev, bo vsekakor dosegel oba zanj ključna politična projekta.

O Mateju Toninu, na katerega nekateri stavijo, da bo na koncu prav NSi tista, ki bi lahko pokvarila scenarij o sestavi Janševe vlade, nima smisla izgubljati preveč besed. Glede na poznavanje razmer in odnosov med SDS in NSi, predvsem pa med Toninom in Janšo, praktično ni nobene možnosti, da bi si Tonin upal zoperstaviti Janši. Gre bolj za to, da želi Tonin dobiti vlogo, ki jo je v drugi Janševi vladi imel Gregor Virant, ki je s funkcije predsednika parlamenta imel nekakšno supervizijsko in avtonomno vlogo. To pa je tudi vse oziroma največ, kar je v tem trenutku sposoben Tonin, ki ima sicer prvič pozicijo, v kateri je usoda Janše oziroma njegove koalicije odvisna prav ali predvsem od NSi.

Glede na to, kako zelo Janša potrebuje to vlado in kaj vse je pripravljen narediti za to, da bi uspel sestaviti koalicijo in tako premagati urok in prekletstvo politične osamitve po volitvah leta 2018, želi Tonin dobiti nekakšno nad koalicijsko vlogo. Seveda bo politična realnost takoj po sestavi koalicije pokazala, da bodo Tonin, Počivalšek in Pivčeva zgolj vajenci pri mojstru politične obrti, kjer bodo seveda dobili brezplačno lekcijo. Vsaka šola pa nekaj stane in če so jo do sedaj plačali vsi, ki so sodelovali z Janšo, ni razlogov, zakaj je ne bi plačali tudi slednji. Svoj čas so na Štajerskem nekomu, ki je stalno grozil s samomorom, tokrat političnim seveda, enostavno ponudili štrik. Kaj pa naj bi drugega naredili, saj je to enostavno najboljši način, da sploh začne razmišljati.

In če se na koncu vrnemo k sanjam Vinka Gorenaka, ki imajo nekaj pomanjkljivosti in predvsem zamenjav akterjev. Gorenak je namreč očitno sanjal po starem in sicer, še preden je prišlo do zamenjave vodstva v Desus-u in SMC-ju, predvsem pa pred pismom Alenke Bratušek, sicer bi se mu moral prikazati namesto Zmaga Jelinčiča Matej Tonin, namesto ostalih dveh pa Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec.

V nadaljevanju objavljamo pismo Janeza Janše:

“Spoštovani!

Prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije je temeljni cilj, ki se mu z ustavno prisego zaveže vlada Republike Slovenije. Ta cilj danes ostaja enak kot po zadnjih predčasnih državnozborskih volitvah junija 2018. Enak bo tudi po morebitnih naslednjih, že četrtih zaporednih predčasnih volitvah v Sloveniji. Ta žalostna številka sama po sebi postavlja Slovenijo v skupino najbolj nestabilnih evropskih držav z velikimi razvojnimi in socialnimi posledicami za večino državljanov.

Kljub mnogim, zaradi nespametne politike izključevanja zamujenim priložnostim v času od zadnjih volitev lahko uresničevanje tega temeljnega cilja še vedno znova postavimo v ospredje in nadoknadimo vsaj nekaj zamujenega. Predvsem s pospešenim odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev.

Volivci so 3. junija 2018 v Državni zbor izvolili poslance in poslanke na listah 9 strank ter predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti. Poleg SDS, ki je prejela 25 mandatov, se je v DZ uvrstilo še 8 strank, ki so zasedle med 4 in 13 poslanskih mest. V takih razmerah je bila oblikovana hibridna koalicija šestih manjših strank, ki pa je z odstopom g. Marjana Šarca dokončno razpadla že po letu in pol ter s tem vrnila Slovenijo pred podobno dilemo kot junija 2018 z resnimi obeti, da se ob ohranitvi proporcionalnega volilnega sistema lahko ponovi tudi po verjetnih četrtih predčasnih volitvah.

Večinska koalicija s SDS danes tako kot takoj po volitvah 2018 terja še najmanj 2 koalicijska partnerja. Koalicija brez SDS pa najmanj 6. Vsaka koalicijska vlada je zahteven projekt, kar dokazuje tudi dejstvo, da v celotni zgodovini slovenske parlamentarne demokracije, z izjemo koalicije pod vodstvom SDS v mandatu 2004-2008, nobena druga povezava ni končala polnega štiriletnega mandata.

V SDS smo razpad koalicije pod vodstvom LMŠ v letu 2020 pričakovali, zato smo že septembra 2019 pričeli s pripravami na volitve. Smo verjetno edina stranka, ki je nanje programsko, kadrovsko in organizacijsko popolnoma pripravljena. Zavedamo pa se, da bomo lahko po naslednjih volitvah ob podobni razdrobljenosti zakonodajnega telesa pred podobnimi dilemami glede sestave večinske koalicije kot danes. Razlika pa je v času prostega teka ob kopičenju nerešenih problemov. Če oblikujemo večinsko koalicijo v aktualni sestavi DZ, imamo lahko novo vlado na začetku pomladi. Če bodo vmes volitve, pa šele konec poletja.

Zato vas po posvetu s predsednikom RS vabim na pogovor o možnih razpletih politične krize ter pripravljenosti za oblikovanje večinske koalicije “Za Slovenijo”. Predlagam (podobno kot že 12. julija 2018), da pogovori potekajo v dveh delih. V prvem delu bi skupaj preverjali:

– Ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov za večinsko koalicijo;
– Ali potencialni partnerji podobno gledajo na ključna vprašanja, ki jih je treba reševati v tem mandatu;
– Ali imajo koalicijski partnerji na voljo dovolj kvalitetnih kadrov za opravljanje vladnih nalog. Zaželeni so predlogi ljudi, ki imajo ne samo ustrezne izkušnje z zahtevnim vodenjem doma, ampak tudi v Evropi. Ministri vlade RS bodo morali namreč v tem mandatu v zelo zahtevnih okoliščinah voditi ustrezne zasedbe Sveta Evropske unije. Slovenija bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici leta 2021.

Predlagam, da prve formalne pogovore opravimo v petek, 7. februarja 2020, po končanih posvetih vodij poslanskih skupin pri predsedniku republike in sicer:

Lista Marjana Šarca ob 10.00
Stranka modernega centra ob 11.00
Socialni demokrati ob 12.00
Levica ob 14.00
Nova Slovenija ob 15.00
Demokratična stranka upokojencev ob 16.00
Stranka Alenke Bratušek ob 17.00
Slovenska nacionalna stranka ob 18.00

Če vam navedeni termin ne ustreza, predlagajte prosim drugega. Pogovori bodo potekali v Državnem zboru RS, v prostorih naše poslanske skupine. Predlagamo, da se poleg predsednika/ce in vodje poslanske skupine pogovorov udeležita še do 2 člana vodstva vsake stranke.
V primeru zadostnega načelnega soglasja za oblikovanje koalicijske zaveze Za Slovenijo pa bomo v drugem delu s strankami, ki načelno želijo oblikovati koalicijo Za Slovenijo, preverjali:
– Skladnost programov po posamičnih resorjih
– Organizacijsko obliko prihodnje vlade
– Ustreznost kadrovskih ponudb

Prosim vse, ki ste pripravljeni na resna pogajanja, da določite vodje ekip za resorno usklajevanje programov oziroma poglavij koalicijske pogodbe.

Drugi del pogajanj bi se v primeru izpolnitve pogojev iz prvega dela predvidoma pričel v torek, 11.2.2020 oziroma po dogovoru. Glede usklajevanja terminov ali morebitnih drugih tehničnih vprašanj naj vaši sodelavci prosim pokličejo g. Mojco Megušar na tel. 051 380 171.

Lep pozdrav,

Janez Janša

Ljubljana, 3.2.2020!”

COMMENTS

Wordpress (0)