Rusija bo potegnila to potezo, če bo ZDA všeč ali pa ne! Obveščeni sta bili tudi ruska obveščevalna kot tudi zvezna varnostna služba – TOPNEWS.si

Rusija bo potegnila to potezo, če bo ZDA všeč ali pa ne! Obveščeni sta bili tudi ruska obveščevalna kot tudi zvezna varnostna služba

Rusija bo potegnila to potezo, če bo ZDA všeč ali pa ne! Obveščeni sta bili tudi ruska obveščevalna kot tudi zvezna varnostna služba

Rusija je pripravljena zavrniti spoštovanje določb sovjetsko-ameriškega “sporazuma Ševardnadze-Backer”, po katerem je Rusiji v morskem prostoru Beringove ožine omejeno pomorsko pravo.

Omenjeno namero je napovedal vodja odbora za mednarodne zadeve Sveta Ruske federacije Konstantin Kosačev.

O izvedljivosti izvajanja sporazuma so na zaprtem zasedanju razpravljali pristojni odbori sveta ruske federacije. Sestanka so se udeležili predstavniki ministrstva za zunanje zadeve, zvezne varnostne službe, ki usklajuje delo obalne straže, pa tudi zvezne agencije za ribištvo.

Predstavniki vseh organov so bili enotni, da se zavrne izvajanje omenjenega sporazuma. O tem bo kmalu uradno obveščena predsednica sveta federacije Valentina Matvienko.

Po besedah namestnika ruskega zunanjega ministra Sergeja Rjabkova sporazum, podpisan leta 1990, ni bil nikoli ratificiran na parlamentarni ravni, ne pod Sovjetsko zvezo ne kasneje v Ruski federaciji. Z vidika mednarodnega prava brez ratifikacije takšni sporazumi nimajo zavezujoče pravne veljave, čeprav se lahko začasno uporabljajo.

Oktobra 2019 je senator Kamčat Boris Nevzorov prvič predlagal, da se razglasi ruski del gospodarskega območja, ki ga Amerika šteje za svojega, za ruskega. Nevzorov meni, da je “sporazum Ševarnadze-Backer” diskriminatoren in je Rusiji neupravičeno odvzel 78.000 kvadratnih metrov Beringovega morja, vključno s celinskim pasom.

Beringov preliv ali Beringova ožina je morski preliv, ki povezuje Beringovo morje v Tihem oceanu s Čukotskim morjem v Arktičnem oceanu. Na najožji točki, med Dežnjovovim rtom v Rusiji in Rtom waleškega princa v ZDA, je širok 82 kilometrov.

“Z uvedbo 200 milj izključnega gospodarskega pasu med našima ozemljema v Beringovem in Čukotskem morju bi po mednarodni praksi morala razmejitev morskih prostorov potekati po sredinski črti, enako oddaljeni od obale obeh držav. Vendar pa zaradi koncesije Edvarda Ševarndzeja ZDA meja spornih območij poteka vzdolž črte ameriškega epikontinentalnega pasu v škodo ruskega,” je pojasnil Nevzorov in dodal:

“Rusija je tako izgubila letno proizvodnjo več kot 500.000 ton rib in rakov, izgubila pa je tudi dostop do naftnih in plinskih polj, vrednih sto milijard dolarjev. Poleg tega je začasna razmejitvena črta postala ovira za razvoj Severne morske poti, še posebej zdaj, ker za vsak prehod morate Američane zaprositi za dovoljenje za prehod Beringove ožine.”

Valentina Matvijenko je podprla idejo senatorja, kar sugerira, da se je o predlogu že razpravljalo za zaprtimi vrati, Moskva pa se je zdaj odločila, da je čas, da se določi mejo v skladu z mednarodnim pomorskim pravom.

“Vsi smo sramežljivi, vsi smo skromni. Vse to poskušamo narediti, a samo “grozimo”, da bomo sprejeli simetrične ukrepe. Torej, treba je sprejeti simetrične ukrepe, toda koliko ljudi je pripravljenih pogoltniti takšen odnos Rusije?” je dejala Matvinjenkova in dodala, da Rusija ne dela nič, kar ni v skladu z mednarodnim pravom, in da se bo meja končno določila kot v vseh podobnih primerih, ali bo to Ameriki všeč ali ne.

Po prehodu skozi potrebni postopek v Dumi in v svetu federacije sprejeti predlog podpiše ruski predsednik in nato postane zakon. Ko se to zgodi v primeru zavrnitve izpolnjevanja določb sovjetsko-ameriškega sporazuma “Ševardnadze-Baker”, bo naloga varovanja ruskih voda in epikontinentalnega pasu glede na sestanek najprej dodeljena FSB-ju.

Če bo ameriška vojna mornarica posredovala, bo obramba suverenega ozemlja prešla na rusko ministrstvo za obrambo.

COMMENTS

Wordpress (0)