O “best frendih” v politiki – Janez Janša všečkal Matjaža Hana, ki je Šarca obtožil, da je “omogočil Janezu Janši, da lahko vlada in da lahko tudi naslednje volitve zmaga kot relativni zmagovalec” – TOPNEWS.si

O “best frendih” v politiki – Janez Janša všečkal Matjaža Hana, ki je Šarca obtožil, da je “omogočil Janezu Janši, da lahko vlada in da lahko tudi naslednje volitve zmaga kot relativni zmagovalec”

O “best frendih” v politiki – Janez Janša všečkal Matjaža Hana, ki je Šarca obtožil, da je “omogočil Janezu Janši, da lahko vlada in da lahko tudi naslednje volitve zmaga kot relativni zmagovalec”

Nekdanji minister Dimitrij Rupel je v enem od intervjujev dejal, da “ne bom pozabil nekega stavka, ki ga je – v svoji modrosti – nekoč izrekel Kučan: V politiki ni prijateljev. Drnovšek je mislil podobno. Če želiš prijatelja, je rekel, si kupi psa,” je dejal Rupel. Drnovšek pa je tudi avtor šale, ki jo je ob neki priložnosti povedal novozelandskim kolegom, ko so ga spraševali o izkušnjah koalicijskih vlad, saj so takrat namesto večinskega uveljavili proporcionalni volilni sistem. “Ali veste, kako se stopnjuje beseda sovražnik? Sovražnik, velik sovražnik, smrtni sovražnik, koalicijski partner.”

Drnovškove besede je včeraj obudil Matjaž Han, ki je spomnil, da je Delo 15. januarja objavilo intervju s premierjem, v katerem pojasnjuje, da razlogov za padec vlade ni. Zato je, tako meni Han, razlog za odstop premierja odstop finančnega ministra Andreja Bertonclja. “Bertoncelj je odstopil in ko odstopi minister za finance, ki je najožji sodelavec pri vsakem predsedniku vlade, seveda alarmi zazvonijo. Škoda, da delamo iz tega ne vem kakšne zgodbe, da se ni dalo delati, ker 15. januarja se je še dalo.” Matjaž Han je očitno razveselil Janeza Janšo.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1222145815419990017

Najprej je jezo na Šarca včeraj zjutraj stresel Matjaž Nemec. Nemec, ki je na Twitterju zapisal: “Želeli smo prvega med enakimi. Dobili smo drugega Janšo. Kdo bo sploh še želel v vlado s Šarcem?”

Spomnil je še na odhode funkcionarjev v Šarčevi vladi, tudi kabinetu predsednika vlade. “Krajčič, Fakin, Kirn, Urlep, (Dragonja), Bertoncelj, Šabeder, itd. Vsi iz kvote LMŠ. Vsi so odšli. Vsi zaradi nesporazumov s Šarcem. On pa, da so krivi drugi, ker da on ima le 13 poslancev,”

V pogovorih o morebitni novi vladi v stranki SD ne sodelujejo, niti jih k pogovorom ni nihče povabil. “Do predčasnih volitev lahko pride samo, če Janez Janša reče, da se ne gre. Je pa dejstvo, da je Marjan Šarec omogočil Janezu Janši, da lahko vlada in da lahko tudi naslednje volitve zmaga kot relativni zmagovalec,” ob tem dodaja Han.

Sicer pa mandat vlade Marjana Šarca, ki je izvršilno oblast prevzel kot deveti predsednik vlade v 13-ih vladah RS od osamosvojitve, ni bila najkrajša. Janez Drnovšek je vodil štiri različne koalicije, Janez Janša dve, Lojze Peterle, Andrej Bajuk, Anton Rop, Borut Pahor, Alenka Bratušek in Miro Cerar in nazadnje Marjan Šarec pa so bili na čelu vlade enkrat.

Najkrajši mandat je imela peta vlada, ki jo je vodil Andrej Bajuk in sicer od 7. junija 2000 do 30. novembra 2000. Med krajšimi je bila tudi 10. vlada Janeza Janše, ki je trajala od 10. februar 2012 do 20. marec 2013, ko je vlado prevzela Alenka Bratušek, ki je vlado vodila do 13. julija 2014.

Najdaljši mandat je imel kot rečeno Janez Drnovšek, ki je vlado vodil praktično celo desetletje, z nekajmesečno prekinitvijo vladavine Andreja Bajuka.

COMMENTS

Wordpress (0)