Soros obljubil, da bo univerzam doniral milijardo dolarjev za krepitev demokracije – TOPNEWS.si

Soros obljubil, da bo univerzam doniral milijardo dolarjev za krepitev demokracije

Soros obljubil, da bo univerzam doniral milijardo dolarjev za krepitev demokracije

Ameriški milijarder George Soros namerava univerzam po svetu donirati milijardo dolarjev za krepitev demokracije in izobraževanje preganjanih skupnosti, je v četrtek ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu sporočil Soros.

Soros želi povezati obstoječe univerze po svetu kot odgovor na globalno segrevanje, protestna gibanja po svetu in politične trende.

Srednjeevropska univerza (CEU) bo del mreže

Lani so “najmočnejše sile – ZDA, Kitajska in Rusija – ostale v rokah diktatorjev ali tistih, ki želijo biti diktatorji, število avtoritarnih voditeljev pa je še naprej raslo,” je osemindvajsetletni milijarder dejal na večerji, ki jo vsako leto organizira na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu.

Srednjeevropska univerza (CEU), ki jo je ustanovil in financiral Soros, bo del mreže. Soros je moral lani preseliti Srednjeevropsko univerzo iz Budimpešte na Dunaj, potem ko je Madžarska pravno onemogočila njeno delovanje.

Del Sorosovih sredstev bo namenjen beguncem in zapornikom ter Romom in študentom Rohinija.

Soros je kritik politikov, kot sta ameriški predsednik Donald Trump in madžarski premier Viktor Orban, skrajna desnica pa Sorosa obtožuje spodbujanja in financiranja nezakonitih množičnih migracij v Evropo.

COMMENTS

Wordpress (0)