Agenti privatnega Mosada “Black Cube”vohunili za Hillary Clinton, Barackom Obamo in mnogimi drugimi – TOPNEWS.si

Agenti privatnega Mosada “Black Cube”vohunili za Hillary Clinton, Barackom Obamo in mnogimi drugimi

Agenti privatnega Mosada “Black Cube”vohunili za Hillary Clinton, Barackom Obamo in mnogimi drugimi

Zasebno izraelsko podjetje, s katerim se posvetujejo mednarodno znani posamezniki, ki se zaradi varnosti ali javnega položaja soočajo s posebno težkimi ali tveganimi situacijami, zato potrebujejo nasvete in storitve prave obveščevalne agencije.

Gre za podjetje Black Cube, obveščevalno agencijo, ki jo je nedavno angažiral tudi filmski producent Harvey Weinstein, ki ga je “pokopal” škandal #MeToo. Uporabniki uslug omenjene agencije so tudi akterji, vpleteni v predvolilno kampanjo Hillary Clinton, ki se je negativno zaključila s škandalom “e-mail gatom”.

Proceduralni dokumenti, vloženi pred sojenjem 22. januarja, so razkrili del, ki ga je odigrala izraelska varnostna družba Black Cube, podjetje, ki novači nekdanje agente izraelske obveščevalne in tajne službe, ki si je tako nakopalo vzdevek “Zasebni Mossad”.

Podjetje, v katerem je funkcijo častnega predsednika opravljal nekdanji izraelski obveščevalec Meir Dagan od leta 2002 do 2012, je holliwoodski producent Weinstein najel leta 2017, ko je izbruhnil škandal glede spolnega nadlegovanja, ki ga je spodbudila eksplozija gibanja #MeToo, Black Cube pa naj bi našel “elemente, s katerimi bi ga diskreditirali.

“Weinstein se je obrnil na Zasebni Mossad, da mu pomaga ovreči obtožbe.

Ehud Barak, nekdanji izraelski premier, ki očitno lahko jamči za uspeh agencije Black Cube, je Weinsteinu svetoval, naj najame omenjeno izraelsko podjetje.

“Vprašal me je le za nasvet, ne da bi pojasnil, kaj potrebuje,” se je kasneje opravičeval Barak, vendar pa se je že na začetku sojenja izpostavil razlog, ki nas popelje v še eno temno ameriško zgodbo.

Weinstein naj bi dal izraelskemu podjetju seznam ljudi, ki jih je treba zasledovati, da bi zasebni agenti lahko našli dokaze, ki bi jih uporabil za oprostilno sodbo.

“Seznam je vseboval 91 imen,” je za BBC povedal vir znotraj obveščevalne družbe. Izbruhnil je škandal, ki je privedel do vkopavanja v ameriško družbo, da bi bolje razumeli, katere naloge je izraelska družba opravljala in v katerih primerih je bila “glavni protagonist”.

Podjetje Black Cube sta leta 2010 ustanovila dva nekdanja izraelska obveščevalca Avia Janus in Dan Zorella. Sedež ima v Tel Avivu, zaradi svoje zanesljivosti pa je vzpostavilo stik z velikim številom tujih klientov.

Na seznamu uporabnikov so pomembna imena obveščevalnih oddelkov ter notranjih in zunanjih varnostnih agencij, katerih glavna naloga je braniti Izrael. To je verjetno tudi razlog, da so Črno kocko najeli za prikrito operacijo v škandalu z demokratično kandidatko Hillary Clinton, ki je izbruhnil leta 2016.

Leta 2014 so se operativci družbe pojavili tudi v dosjejih, ki razkrivajo, da so bila njihova “prizadevanja” usmerjena tudi v iskanje informacij o visokih uradnikih Obamove administracije, vpletenih v tajna pogajanja s Teheranom, vse z namenom, da bi naročniki operacije bili dobro obveščeni o iranskem jedrskem programu.

Tarča te paraobveščevalne agencije sta bila nič manj kot takratni namestnik svetovalca za nacionalno varnost Benjamin Rhodes in svetovalec za nacionalno varnost Colin Kahl. Po poročanju izraelskega tiska je operacijo razkril FBI. Seznam se nadaljuje, vključno z “misijami”, ki jih je podjetje opravljalo v imenu ruskih, italijanskih, argentinskih, romunskih in celo izraelskih klientov.

Leta 2019 so ljudje iz specialne enote 433 izraelske policije, specializirane za kibernetsko vohunjenje, opazili, da je nekdo, ki dobro pozna to dejavnost, šel tako daleč, da je poskušal vohuniti tudi za njimi.

COMMENTS

Wordpress (0)