(VIDEO) Marjan Šarec o stikih z Lepo N: “Nimam jih, pa tudi, če bi jih imel, zakaj bi bilo to narobe?” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Šarec o stikih z Lepo N: “Nimam jih, pa tudi, če bi jih imel, zakaj bi bilo to narobe?”

Tonins: Znanka premierja je imela pri zaposlitvi na Sovi posebno obravnavo

(VIDEO) Marjan Šarec o stikih z Lepo N: “Nimam jih, pa tudi, če bi jih imel, zakaj bi bilo to narobe?”

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes pred sejo parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) vnovič zanikal navedbe, da bi posredoval pri zaposlitvi svoje znanke na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Poudaril je, da je primer pod drobnogled že vzel Inšpektorat za javni sektor, ki nepravilnosti, ki so se omenjale v javnosti, ni ugotovil. Če pa KNOVS ni zadovoljen z inšpektoratom, pa sam ne more pomagati,” je dejal premier.

Na vprašanja novinarjev je premier Šarec odgovarjal takole:

Torej ne drži, da je gospa bila zaposlena v SOVI, zato ker je vaša znanka.

Šarec: Seveda ne. Saj to sem že povedal in pri tem ostajam.

Zakaj je bila potem zgodba spremenjena vmes, ko se je že o tem govorilo?

Šarec: To je vse pojasnjeno, bilo je že vse povedano in to tudi ni moja stvar. To je stvar SOVE, kajti SOVA je tista, ki je pristojna za zaposlovanje. Kot je bilo že rečeno, zato ni pristojen ne KNOVS ne vlada republike Slovenije in ne predsednik vlade.

Imate s to agentko danes kakšne stike, kakršnekoli?

Šarec: Nimam. Pa tudi, če bi jih imel, zakaj pa bi bilo to kaj narobe.

To danes je torej bolj nekakšen vljudnostni, obisk KNOVS-a?

Šarec: To bo obisk iz spoštovanja do institucij, do parlamentarizma, kot sem že povedal. Ni pa to kakšno pretirano spoštovanje do tistih, ki vodijo KNOVS.

Boste odgovarjali na vsa vprašanja, ki vam jih bodo postavili?

Šarec: Ja, če bodo povezana s tistim, kar piše na vabilu, in če bom imel odgovor, če bom vedel, zakaj gre, potem bom odgovoril. Ne bom pa odgovarjal na vprašanja, ki ne bodo imela zveze z materijo.

Predsednik vlade je med drugim povedal, da se je vabilu Knovsa odzval iz spoštovanja do parlamentarizma in do same institucije, “ne pa do tistih, ki to komisijo vodijo”. Zagotovil je, da bo odgovoril na vsa vprašanja članov komisije, če se bodo ta nanašala na konkretno zadevo.

Sova je nepravilnosti že odpravila, kar so potrdili tako na inšpektoratu kot na Sovi, o tem pa naj bi direktor agencije Rajko Kozmelj že poročal članom Knovsa, še piše STA. Nepravilnosti, ki so se omenjale v javnosti tudi v zvezi z zaposlitvijo Šarčeve znanke, po besedah inšpekcije ni bilo. Šarec je očitke, da je posredoval pri zaposlitvi agentke, v javnosti že večkrat zanikal.

Šarca je KNOVS na pogovor vabil že v torek, vendar se je premier tedaj udeleževal letnega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Knovsu je opravil pogovor z državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Damirjem Črnčecem, ki pa je pred začetkom seje opoziciji očital, da skozi parlamentarno komisijo deluje kot “politična policija iz starih časov.

KNOVS je v obvestilu za javnost zapisal, da je znanka premierja Marjana Šarca imela pri zaposlitvi na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) posebno obravnavo, ki je odstopala od ustaljene prakse, so danes sporočili iz Komisije DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs). Nadzor komisije nad zaposlovanjem na Sovi pa je po njihovih besedah pokazal sistemske napake. V nadaljevanju objavljamo obvestilo komisije:

24.01.2020.3504_001-1
24.01.2020.3504_001-2

COMMENTS

Wordpress (0)