(VIDEO) Poslanec DESUS-a Robert Polnar pravi, da se nikoli ne bi pridružil Janezu Janši in poslanski skupini SDS, kjer bi lahko preizkusil “glasovanje po svoji vesti” – Polnar bo še naprej sesuval Desus od znotraj po maksimi, da je več vreden en naš pri nasprotniku kot sto lastnih – TOPNEWS.si

(VIDEO) Poslanec DESUS-a Robert Polnar pravi, da se nikoli ne bi pridružil Janezu Janši in poslanski skupini SDS, kjer bi lahko preizkusil “glasovanje po svoji vesti” – Polnar bo še naprej sesuval Desus od znotraj po maksimi, da je več vreden en naš pri nasprotniku kot sto lastnih

(VIDEO) Poslanec DESUS-a Robert Polnar pravi, da se nikoli ne bi pridružil Janezu Janši in poslanski skupini SDS, kjer bi lahko preizkusil “glasovanje po svoji vesti” – Polnar bo še naprej sesuval Desus od znotraj po maksimi, da je več vreden en naš pri nasprotniku kot sto lastnih

Zanimivo je, da poslanca Roberta Polnarja, ki je glasoval proti proračunu in potem še proti ministrici Mlinarjevi, od novinarjev včeraj nihče ni vprašal, kako to, da ga ni bilo na kongres stranke Desus. Polnar je obljubil podporo Erjavcu, nato pa enostavno niti ni prišel na kongres, kjer je skoraj tri četrtine delegatov podprlo novo predsednico Aleksandro Pivec, ki je včeraj opravila prvi razgovor s poslansko skupino. Polnar pravi, da mu je “aktivno” vseeno, kdo je predsednik stranke.

“Jaz mislim, da je tu šlo predvsem za to, da so se ljudje naveličali sedanjega predsednika, kar je po 15. letih vodenja stranke morda tudi čisto normalna človeška reakcija. Kar se pa tiče mojega odnosa pa moram povedati, da mi je aktivno vseeno do tega, kdo je predsednik stranke,” je do Pivčeve indiferenten Polnar, ki bi lahko njegovo naslednjo izjavo razumela kot žalitev.

“Ja, poglejte sedaj, če sem čisto direkten, se je gospa Pivec predvsem izkazala, pod narekovaji povedano, z vezanjem otrobov in kvašenjem neslanosti. Danes mi praktično vsebinskega pogovora nismo imeli. Tudi nisem pričakoval kakršnegakoli vsebinskega pogovora. Bil je bolj spoznavni sestanek. Pričakujem pa, da bomo v prihodnje prešli tudi na zelo konkretne vsebinske teme in da se bomo končno začeli tudi o vsebini pogovarjati ne pa zgolj o formi”.

Predsednica Desus-a Aleksandra Pivec je po sestanku s poslansko skupino ostala diplomatsko vljudna: “Seveda jaz nimam nekega vzvoda, da kakorkoli pritiskam ali pa zahtevam to od poslanca. Lahko pa zagotovim, da se bom potrudila kolikor je v moji moči, da vendarle poskušamo nek konsenz glede tega tudi dobiti, da pri ključnih vprašanjih se to najprej dogovorimo, da seveda izmenjamo naša mnenja, ampak da zagotavljamo to stabilnost v okviru koalicije, da nas bodo vendarle smatrali kot konstruktivnega partnerja in predvsem kot zanesljiva partnerja. Nimam pa čarobne paličice seveda, da to dosežemo”.

Sicer pa je Polnar včeraj povedal, da tudi potencialni kandidat za novega obrambnega ministra nima vnaprej zagotovljene njegove podpore. Kot ocenjuje, je to edina normalna drža.

“Če je kdo pričakoval, da bom jaz z izvolitvijo nove predsednice stranke spremenil svojo držo, mu moram jasno povedati, da se je zmotil in da jaz svoje drže v državnem zboru kot poslanec Desusa ne bom spremenil. Glede podpore morebitnemu bodočemu obrambnemu ministru, kjer ne vem niti imena niti priimka kandidata ali kandidatke in o tem je zdaj nemogoče govoriti. Jaz mislim, da je to edina normalna drža. Zakaj, če mi pristanemo na to, da bomo potrdili kogarkoli, potem nekoliko metaforično ali pa hipotetično lahko rečemo, da bo nekdo predlagal Bušmana ali pa Hotentota za slovenskega ministra, pa bomo mi kar apriori to potrdili. Mislim, da česa takega si ne moremo privoščiti”.

Sicer pa Pivčeva in Jurša danes še nista želela govoriti o imenih za novega obrambnega ministra. Počakati želijo na pogovor med premierjem Marjanom Šarcem in Karlom Erjavcem, ki je po porazu na kongresu napovedal odstop s funkcije ministra za obrambo.

“Jaz bi pri tem vprašanju vendar počakala najprej, da pride do pogovora med aktualnim ministrom in pa predsednikom vlade. Zdi se mi majčkeno nehigienično, da so pogovarjamo o imenih, preden je minister zares odstopil. Prav gotovo pa verjamem, da vsi v svojih glavah že iščemo neke druge variante in o tem smo se tudi pogovarjali, da takrat, ko bo trenutek, bomo ta stališča izmenjali in poiskali takšnega kandidata, ki bo seveda, potrudili se bomo, da bo tako s političnega kot s strokovnega vidika čim bolj primeren za nek širši krog tistih, ki bodo o tem odločali, kajti vemo, da bo to spet še ena težava vladne koalicije dobiti potrditev oziroma zadostno število rok. O imenih pa nismo govorili čisto nič”.

Vodja poslanske skupine Jurša si želi, da bi bil kandidat za novega ministra iz DeSUS vsaj nekdo, ki je imel v preteklosti pozitiven odnos do stranke. Pivčeva pa dodaja: “Ne, jaz ga nimam, seveda dnevno slišim različne predloge, ki že krožijo znotraj stranke, tudi seveda od zunaj. V kakšnem strokovnem smislu mogoče, kakšne nestrankarske ljudi. Ampak tega nabora je zaenkrat toliko, da če začnem naštevati imena, bomo ostali tukaj vsaj še 15 minut, zato o imenih ne bi govorila. Ko pa bomo imeli nek ožji nabor vsaj treh kandidatov, za katere bomo enotni tako na organih stranke kot tudi s poslansko skupino, prediskutirali pa bomo mogoče tiste tri, takrat že lažje povem”.

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša pa je današnji sestanek označil za konstruktiven. Kot je dejal, gredo na novo skupno pot, ki jo morajo skupaj graditi in poskušati biti čim bolj enotni. S Polnarjem se bo treba po njegovem mnenju precej pogovarjati, a tudi to ni zagotovilo, da bo zagotavljal podporo vsem rešitvam. Večkrat mu je že povedal, da imajo koalicijski sporazum, a Polnarja ni preprosto prepričati, je spomnil Jurša. Na vprašanje, ali verjame, da lahko nova predsednica z novim pristopom morda zmehča Polnarja, Jurša meni, da ne.

“Veste z njim se bo treba kar precej pogovarjati, ampak tudi to, da se bo precej pogovarjal ni garant za to, bo on stalno za določene rešitve. Bo pa za večino rešitev, to pa je tudi danes na tistem skupnem sestanku, ki smo ga imeli pred sestankom s predsednico stranke, tudi povedal. Rekel je, da pa nekatere zadeve logično, da bo glasoval tudi po svoji vesti. Veste, da ne boste slučajno mislili, če greste malo gledat tudi druga glasovanja, lahko hitro ugotovite, da je bistveno več poslancev, ki so drugače glasovali kot Robert Polnar ampak niso pa pri tako ključnih dokumentih, zato se ta zadeva malo bolj izpostavlja,” je zadevo pomirjal Jurša in dodal: “Veste, jaz vam, sedaj moram vseeno nekaj povedat, da sem analiziral, kako je kolega Robert Polnar glasoval v preteklosti: Veste, da on nima tako slabega rezultata glasovanja za predloge. Ima krepko nad 90 odstotkov vseh predlogov, ki so prišli, jih je tudi on potrdil. Ključnih dveh pa ne, seveda to sem mu tudi jaz večkrat rekel, da to ni v redu, da je vseeno sklenjena koalicijska pogodba oziroma sporazum, in da v tako pomembnih zadevah moramo biti enotni. Ampak kolega Polnar je pač malo…pač po svoje določene stvari rešuje. Ni ga enostavno prepričati in v končni fazi ustava in naš poslovnik o delu poslanske skupine Desus mu to tudi omogočata”.

Jurša je sicer kasneje dejal, da so bila Polnarjeva stališča za zaprtimi vrati drugačna, kot jih je kasneje predstavil v javnosti. Polnar vztraja, da ni nič novega.

“Ja, zgodilo se ni nič. Jaz sem bil, zdaj sem šel pogledat, 27. decembra vprašan, kaj pričakujem od tistih tako gromoglasnih napovedanih motoviljenj v zvezi z temeljitimi pogovori. Takrat 27. decembra sem povedal, da ne pričakujem nič, in da se tudi ne bo zgodilo nič, to se je danes potrdilo. 19. decembra smo imeli glasovanje o kohezijski ministrici, takrat sem domnevno zakuhal veliko afero, za katero se je zdaj pokazalo, da je bila nič drugega kot vihar v kozarcu vode. Danes 21. januarja, se pravi mesec dni kasneje, smo na istih izhodiščih. Jaz sem poslanec poslanske skupine Desus in sem eden od petih poslancev, ki skupaj nadaljujemo z delovanjem v poslanski skupini”.

Polnar meni, da s tem stališčem ne izkorišča specifičnega položaja poslancev znotraj manjšinske vlade.

“Jaz mislim, da imam težo popolnoma enako, kot sem jo imel takrat, ko sem bil izvoljen v državni zbor. Mi moramo biti realisti. Stranka ima pet poslancev v državnem zboru. Pet od 43-ih v manjšinski vladi in to je tista realiteta. Jaz kot predsednik odbora za finance mislim, da tudi ne slab predsednik odbora za finance, da imam morda določen vpliv na tistih področjih, ki jih odbor za finance pokriva, ampak čisto nič drugega”.

Med drugim je še spomnil, da nacionalno politiko vodi stranka, ki ima 13 sedežev v DZ. Če bi se izkazalo, da bi lahko bolj čvrsto parlamentarno večino zagotovila SDS, bi to podprl, je ponovil. A je obenem opozoril, da bi želel najprej tudi vedeti, kdo je predlagani mandatar.

“Jaz sem tudi zelo jasno povedal, mi imamo trenutno situacijo, da nacionalno politiko vodi stranka, ki ima 13 sedežev v 90 članskem parlamentu. To je slovenska realnost. Če bi se izkazalo, da bi bi bila sposobna parlamentarno večino, bolj čvrsto parlamentarno večino, zagotoviti stranka, ki ima trenutno 26 mandatov v 90 članskem parlamentu, potem bi jaz to seveda podprl. Vendar ne apriori. Če bi prišli pred mene s predlogom, če bi podprl morebitnega mandatarja te stranke, bi seveda hotel najprej vedeti to, kdo to je.

V pogovore o morebitnih novih koalicijah ni bil vključen, je zatrdil Polnar, prav tako ni bil povabljen v kakšno drugo stranko. Dejal je tudi, da nikoli ne bi sprejel povabila v SDS oz. trenutno v nobeno drugo stranko.

“Ne, nisem bil vključen oziroma povabljen na nikakršen pogovor in tudi, če vam čisto direktno povem, niti ne vem, da kakršenkoli pogovori potekajo.” Na vprašanje, ali je bil povabljeni v kakšno drugo stranko, je Polanr dejal:”Ne, zaenkrat ne.”

Na vprašanje, če bi sprejel povabilo Janez Janša v stranko SDS s 26-imi glasovi, Polnar pravi: “Povabila v stranko SDS ali pa v poslansko skupino SDS ne bi nikoli sprejel, bi pa tako, kot sem že omenil, lahko podprl njihovo prizadevanje, v kolikor bi se odločili za konstituiranje nove večine.” V katero stranko pa bi sprejeli povabilo, bi bila kakšna takšna stranka, pa je dejal: “Trenutno v nobeno”.

Na vprašanje, ali je Polnar razmišljali, da ga odstavijo z mesta predsednika odbora za finance: “Ne, kolikor jaz vem, ne”.

COMMENTS

Wordpress (0)