Vetrne elektrarne na morju bi lahko zagotovile pet odstotkov celotne električne energije na svetu – TOPNEWS.si

Vetrne elektrarne na morju bi lahko zagotovile pet odstotkov celotne električne energije na svetu

Vetrne elektrarne na morju bi lahko zagotovile pet odstotkov celotne električne energije na svetu

V vetrne elektrarne na morju bi lahko v naslednjih dveh desetletjih zagotovile pet odstotkov svetovne proizvodnje električne energije, njihov razvoj pa bi lahko ustvaril osem milijonov delovnih mest in pritegnil 1.300 milijard dolarjev naložb, kaže raziskava britanskega raziskovalnega središča Rethink Energy.

Skupna zmogljivost vetrnih elektrarn na morju bi lahko do leta 2030 dosegla 165 gigavatov in do 2030 418 gigavatov.

Globalna ekspanzija vetrne energije na morju bi lahko po pričakovanju analitikov omogočila, da bi v naslednjih dveh desetletjih iz tega vira zagotovili pet odstotkov električne energije na svetu.

Velika naložba in številna delovna mesta

Ta rast naj bi zahtevala približno 1,3 bilijona dolarjev naložb in ustvarila osem milijonov delovnih mest.

Rethink verjame, da je azijsko-pacifiška regija na dobri poti, da prehiti Evropo kot največji trg novih elektrarn v tehnologiji vetrne energije, Kitajska pa bi morala do leta 2026 prevzeti primat od Velike Britanije po nameščenih zmogljivostih.

Med državami z najvišjim deležem električne energije, proizvedene iz vetra, v skupni proizvedeni električni energiji izstopa Danska. Energija, proizvedena iz vetrnih elektrarn, je v letu 2018 predstavljala 47 odstotkov električne energije v državi.

Danska je začela izvajati načrt za izgradnjo umetnih otokov, ki se bodo napajali iz vetrne energije na morju s skupno zmogljivostjo do 10 gigavatov. Pred kratkim je sprejela zakon, katerega cilj je do leta 2030 zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 70 odstotkov.

Danska je sicer že že februarja 2017 proizvedla dovolj vetrne energije ter tako zagotovila celotno potrebo po električni energiji v državi, kažejo podatki evropskega organa za trgovino z vetrno energijo WindEurope.

COMMENTS

Wordpress (0)