Nemčija naj bi s preusmeritvijo na električne avtomobile ogrozila več sto tisoč delovnih mest? – TOPNEWS.si

Nemčija naj bi s preusmeritvijo na električne avtomobile ogrozila več sto tisoč delovnih mest?

Nemčija naj bi s preusmeritvijo na električne avtomobile ogrozila več sto tisoč delovnih mest?

NEMČIJA bi lahko s prehodom na električna vozila do leta 2030 izgubila približno 410.000 delovnih mest, je poročal nemški Handelsblatt, ki se sklicuje na izjave svetovalca nemške vlade.

Samo v proizvodnji motorjev in menjalnikov je ogroženih 88.000 delovnih mest, poroča časnik, ki se sklicuje na poročilo Nacionalne platforme za mobilnost v prihodnosti – Sveta svetovalcev nemške vlade (NPM).

Manj delov – manj vzdrževanja

Motorji električnih avtomobilov imajo manj delov in zahtevajo manj vzdrževanja kot motorji z notranjim zgorevanjem, kar bo povzročilo številna odpuščanje, poroča ugledni ekonomski časnik.

Proizvodnja vozil bo dodatno avtomatizirana in ne bo zadoščala za ohranitev trenutnega števila delovnih mest, meni predsednik NPM Henning Kagermann.

V letu 2018 se je število zaposlenih v avtomobilski industriji v Nemčiji povzpelo na 834.000, torej na najvišjo raven od leta 1991.

Največje nemško združenje avtomobilske industrije (VDA), ki je decembra opozorilo na nadaljnja zmanjšanja števila delovnih mest v letu 2020 zaradi upada svetovne prodaje, pa je ocenilo, da ocene NPM temeljijo na “nerealno skrajnem scenariju”, poroča Handelsblatt, ki se sklicuje na izjave uradnikov iz VDA.

Nemška avtomobilska industrija, pomembna gonilna sila rasti največjega evropskega gospodarstva, krepi načrte za uvedbo električnih vozil pod pritiskom Evropske unije (EU), ki si prizadeva za nadaljnje zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida, opozarja Reuters.

COMMENTS

Wordpress (0)