(VIDEO) Janez Janša danes ni poslušal niti zaslišal Damirja Črnčeca, ki je zanikal, da bi posredoval pri zaposlitvi Lepe N na Sovi – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janez Janša danes ni poslušal niti zaslišal Damirja Črnčeca, ki je zanikal, da bi posredoval pri zaposlitvi Lepe N na Sovi

(VIDEO) Janez Janša danes ni poslušal niti zaslišal Damirja Črnčeca, ki je zanikal, da bi posredoval pri zaposlitvi Lepe N na Sovi

Pred komisijo DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) je danes stopil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, od katerega so člani KNOVSA pričakovali pojasnila o zaposlitvi znanke predsednika vlade Marjana Šarca Lepe N na Sovi.

Seveda so bili člani komisije prikrajšani za vsekakor zanimivo soočanje med nekdanjima sodelavcema Damirjem Črnčecem in Janezom Janšo, ki je na službeni poti v tujini in ga danes na komisiji seveda ni bilo. Duel med njima bi bil vsekakor zanimiv, tako pa sta Janševo vlogo v glavnem prevzela podpredsednik komisije Žan Mahnič in Zvone Černač ter seveda predsednik komisije Matej Tonin.

Črnčec pa je že pred prihodom na sejo v izjavi medijem poudaril, da je zelo razočaran nad dogajanjem glede KNOVS-a. Po njegovih besedah se je predsednik komisije Matej Tonin “pustil omrežiti in postati nekdo, ki je voden s strani predsednika največje opozicijske stranke”. Zaslišanje je trajalo približno uro in pol, vendar kot pričakovano poslanci od Črnčeca niso izsili priznanja, da je kabinet predsednika vlade posredoval pri pri zaposlitvi Lepe N na Sovi.

Komisija je potekala za strogo zaprtimi vrati, saj novinarji in snemalci niso smeli posneti niti fotografirati prihodov in odhodov v tako imenovano tiho sobo v kleti na Tomšičevi. Svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnčec pa je pred državnim zborom novinarjem glede pogodbe o zaposlitvi znamke premierja Marjana Šarca na Sovi izjavil, da so pristojni organi že podali svoje mnenje, sam pa nima ne pristojnosti ne odgovornosti, da bi ravnal v nasprotju s tem. Tudi direktor Sove je zelo jasno poudaril, da nanj nihče ni vplival v tej zadevi.

“Naj najprej povem seveda, da sem zelo žalosten in razočaran nad vsem tem, kar se dogaja okrog komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Kot veste, sem sam vodil dve službi med leti 2005 in 2013. Nikoli v tistem času nismo imeli takšnih odnosov, takšnega delovanja te komisije, ki so jo vedno vodili predstavniki opozicije, kot jih imamo v tem mandatu. Žal se pač dogaja, da se je predsednik komisije, ki je hkrati tudi predsednik stranke s krščanskim imenom, pustil omrežiti in seveda postati nekdo, ki je voden s strani predsednika največje opozicijske stranke ter tako tudi deluje. Sam si seveda želim in pričakujem, da bo KNOVS v prihodnje deloval zakonito v skladu s svojimi pristojnostmi. In tudi v tem primeru, o katerem me sprašujete, seveda so pristojni organi oziroma konkretno inšpekcija podala svoje mnenje in sam seveda tukaj nimam niti pristojnosti niti odgovornosti, da bi kakorkoli ravnal v nasprotju s tem. In tudi direktor Sove je zelo jasno poudaril, da nanj nihče ni vplival v tej zadevi,” je dejal Črnčec.

KNOVS je namreč danes nadaljeval obravnavo glede nadzora nad zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Na sejo so povabili Črnčeca, medtem ko bo Šarec pred komisijo stopil v petek. Šarcu in Črnčecu so namreč očitali vplivanje pri zaposlitvi uslužbenke, sicer Šarčeve znanke. Na vprašanje novinarjev, ali bo kaj pojasnjeval, ali zgolj izrazil svoje mnenje glede te zadeve, je Črnčec dejal:

“Povedal bom približno to, kar sem tudi vam povedal. Morda bom pa še lahko malo predaval, včasih sem namreč predaval in tudi pisal o parlamentarnem nadzoru, ki je zelo pomemben inštitut. Žal pa včasih smo govorili o politični policiji, sedaj pa je ta politični nadzor, kot je parlamentarni nadzor, postal po načinu in obliki delovanja podoben tisti “politični policiji” iz starih časov”.

Črnec je ostro napadel KNOVS češ, da je namen preiskave destabilizacija nacionalnovarnostnega sistema in dodal, da obstajajo zelo jasni indici o tem, da je prišlo do razkritja tajnih podatkov v eni prejšnji zgodbi, torej v zadevi arbitraža. Vsa ta ravnanja seveda po njegovem mnenju škodijo slovenskim nacionalnim interesom, kakor tudi obveščevalno-varnostnemu sistemu. Namen komisije pa je po njegovem “destabilizacija nacionalnega varnostnega sistema. Obstajajo tudi zelo jasni indici o tem, da je prišlo do razkritja tajnih podatkov v eni prejšnji zgodbi, kjer sem tudi bil vabljen na to komisijo, torej v zadevi arbitraža. Vsa ta ravnanja seveda škodijo slovenskim interesom in niso v korist slovenskim nacionalnim interesom, kakor tudi ne obveščevalno varnostnemu sistemu”, je dejal Črnčec.

Naj vas spomnim, finančna sredstva je ta vlada okrepila, sprejela je resolucijo, ki nakazuje, da so to pomembni instituti države. Delovanje opozicije pa tukaj seveda nakazuje neko drugo motivacijo in temu se seveda ni mogoče izogniti”. Nekateri udeleženci današnjega zaslišanja so celotno dogajanje ocenili kot neproduktivno, saj Tonin ni mogel predstaviti nobenih oprijemljivih dokazov o tem, da je kabinet oziroma Damir Črnčec res posredoval pri zaposlitvi Šarčeve znamke na Sovi.

Po naših informacijah naj bi Tonin za to angažirali celo nekdanjega direktorja Sove Andreja Rupnika in njegovega namestnika Darka Stareta, ki je bil zaposlen tudi na KPK kot desna roka Gorana Klemenčiča, v času, ko je vodil KPK in ko je nastalo famozno poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem liderja opozicije Janeza Janše. Rupnika in Stareta naj bi Tonin, s katerim sta se večkrat sestala, angažiral, da bi pridobila podatke iz Sove, ki naj bi domnevno kompromitirali kabinet predsednika vlade.

COMMENTS

Wordpress (0)