Trump je na panelu o podnebnih spremembah hvalil sebe in napadel socialiste – TOPNEWS.si

Trump je na panelu o podnebnih spremembah hvalil sebe in napadel socialiste

Trump je na panelu o podnebnih spremembah hvalil sebe in napadel socialiste

Danes v švicarskem Davosu poteka letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). Med govorniki je bila mlada aktivistka Greta Thunberg, za njo pa je na oder stopil ameriški predsednik Donald Trump.

Tema letošnje javne razprave WEF je “Kako poslovne pobude za varstvo okolja, prekvalifikacijo zaposlenih in vlaganje v obnovljive vire energije pomagajo doseči boljše svetovne življenjske pogoje”.

Zamudil na panel

Pred Trumpovim govorom je bil predstavljen film o izgubi biotske raznovrstnosti in o tem, kako uporaba pesticidov povzroči izumiranje čebel. Simonetta Sommaruga, predsednica Švicarske konfederacije, je pozvala k ukrepom, češ da je napačno postavljati gospodarske interese nad potrebe ekosistema.

Govor Donalda Trumpa je bil predviden za 11.30 po lokalnem času, vendar je prišlo do zamude. Ob 11:42 se je na odru pojavil zbor, ki je zapel staro švicarsko pesem iz 16. stoletja.

“Ameriški model je zgled za ves svet”

Ko se je ameriški predsednik pojavil pred občinstvom, je svoj govor začel z besedami, da so ZDA v višku moči in da je njegova administracija okrevala ameriško gospodarstvo. Povedal je, da nikoli ni bil bolj pozitiven glede prihodnosti Amerike, da se je brezposelnost znatno zmanjšala, plače naraščajo in da je bil dosežen napredek pri zaposlovanju manjšinskih skupin in žensk.

“Odkar sem prevzel funkcijo, smo ustvarili 7 milijonov delovnih mest. Med zadnjo administracijo v ZDA je bilo zaprtih 60.000 tovarn, med mojo administracijo pa smo ustvarili novih 12.000,” je dejal Trump.

“Danes predstavljam ameriški model kot zgled za ves svet; model, ki je namenjen delavcem, državljanom in družinam,” je dejal in dodal, da imajo ZDA najmanjše davke na svetu.

Nato je nadaljeval s trgovinsko vojno s Kitajsko in dejal, da pogajanja s to državo napredujejo in da bodo kmalu prešla v drugo fazo.

Napadel radikalne socialiste

Dejal je, da so ZDA med državami z najčistejšo vodo in zrakom na svetu in da so ZDA zdaj najčistejše v zadnjih 40 letih. Opozoril je, da je čas za upanje in optimizem, ne za strahove in apokaliptične napovedi. Dejal je še, da so pesimisti dovolj dolgo upravljali življenja državljanov in da ZDA ne bodo dopustile, da bi radikalni socialisti uničili ameriško gospodarstvo.

Spomnimo, Greta Thunberg in drugi mladi podnebni aktivisti, so govorili na začetku panela. Opozorili so, da je pomembno razumeti, kako resne so razmere glede podnebnih sprememb in da nimamo veliko časa za reševanje globalnega segrevanja.

COMMENTS

Wordpress (0)