Kdo je poleg Karla Erjavca velik poraženec današnjega kongresa Desus-a? – TOPNEWS.si

Kdo je poleg Karla Erjavca velik poraženec današnjega kongresa Desus-a?

Med luzerji tudi novinar Bojan Požar, ki je vodil "križarsko" vojno proti Aleksandri Pivec

Kdo je poleg Karla Erjavca velik poraženec današnjega kongresa Desus-a?

Dvanajst ur je trajal 11. kongres Desus-a, kjer praktično do konca ni bilo jasno, ali bo Pivčeva premagala Erjavca in prevzela vodenje DeSUS. Podporniki Pivčeve so bili pripravljeni na vse, na scenarij A, zmago Pivčeve, in scenarij B in C. Po zadnjem scenariju naj bi v primeru poraza Pivčeva in njeni podporniki celo razmišljali o tem, da ustanovijo Novi Desus in enostavno zapustijo Karla Erjavca s starim Desuso-om.

Kongres, ki so ga nekateri primerjali z znamenitim 14. kongresom ZKJ, zadnjim kongresom jugoslovanske zveze komunistov, ki je potekal od 20. do 22. januarja 1990 v Centru Sava v Beogradu, je vendarle dobil drugačen epilog.

Če parafraziramo 14. izredni kongres ZKJ oziroma če obrnemo tok zgodovine, bi lahko rekli, da se je zgodilo nekaj podobnega kot, če bi takrat namesto slovenskih komunistov kongres zapustil Slobodan Milošević. Kakšen bil bil razplet dogodkov v tem primeru pred 30. leti, lahko le ugibamo.

Aleksandri Pivec tokrat ne bo potrebno zapustiti starega Desus-a in ustanoviti Novega, saj je odšel s kongresa kot poraženec Karl Erjavec. Seveda takšna akcija nasprotnikov dosedanjega predsednika Desusa Karla Erjavca niti ni bila potrebna, saj je ministrica Aleksandra Pivec na današnjem kongresu DeSUS v Ljubljani po napetem boju za vodenje stranke premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, ki je stranko vodil od leta 2005. Pivčevo je podprlo 145 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov. Borut Stražišar je prepričal osem delegatov.

Razplet je dobesedno šokiral Karla Erjavca, ki je v poslovilnem govoru napovedal tudi odstop z mesta ministra za obrambo in hitro zapustil kongresno dvorano v hotelu Mons. Tomaž Gantar, ki je v primeru zmage Erjavca že zjutraj napovedal izstop iz Desus-a v primeru, da bo zmagal Karl Erjavec, je dejal, da je Erjavec pravzaprav prehitel dogodke, ki bi sledili in sicer predlog za zamenjavo kot ministra za obrambo.

Ali je bila izjava Erjavca zgolj posledica šoka po porazu, kjer je dobil skoraj polovico manj glasov kot Pivčeva, in, ali Erjavec z odstopom misli resno, bo sicer znano v prihodnjih dneh.

Predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec je novi predsednici DeSUS Aleksandri Pivec že izrekel “iskrene čestitke za prepričljivo zmago”. Na tviterju ji je zaželel uspešno delo v stranki, predvsem pa tvornega sodelovanja v koaliciji. “Zahvaljujem se tudi dosedanjemu predsedniku Karlu Erjavcu za delo, ki ga je opravil,” je dodal.

Prav gotovo je z razpletom dogodkov najbolj zadovoljen premier Marjan Šarec, ki bi imel v primeru drugačnega razpleta dogodkov, in sicer, v primeru zmage Karla Erjavca, velike probleme, ki bi tako ali drugače vodili do razpada koalicije.

Karl Erjavec, ki sicer pravi, da ostaja član Desus-a dokler ga ne pokopljejo, namreč ni skrival jeze in razočaranja nad predsednikom vlade Marjanom Šarcem predvsem zaradi zadnjih dogodkov, pa tudi zaradi tega, ker mu ni asistiral pri tem, da bi Pivčevo izločil iz bitke za predsedniško mesto, oziroma, da je ni zamenjal kot ministrice.

Nedvomno bo današnji kongres imel daljnosežne posledice za politični prostor v državi, saj so iz politične scene dobesedno čez noč pospravili težkokategornika Karla Erjavca, ki je veljal za nepremagljivega tako rekoč “dosmrtnega” predsednika Desus-a predvsem v smislu konsolidacije političnega prostora in morebitnih bodočih povezav in zavezništev med strankami na politični sceni.

In na koncu je vendarle ne nepomembno tudi, da je poleg Erjavca veliki luzer tudi Bojan Požar, ki ga je tako rekoč do konca podpiral, začel ter do konca vodil križarsko vojno proti Aleksandri Pivec. Očitno pisanje Bojana Požarja nima več nobenega vpliva. Če smo nekoliko cinični, se plačevanje Požarja sploh ne izplača več, saj gre za stran vržen denar.

COMMENTS

Wordpress (0)