Dramatičen uvod v kongres Desus-a – Napovedan tesen izid med Erjavcem in Pivčevo – TOPNEWS.si

Dramatičen uvod v kongres Desus-a – Napovedan tesen izid med Erjavcem in Pivčevo

Dramatičen uvod v kongres Desus-a – Napovedan tesen izid med Erjavcem in Pivčevo

V hotelu Mons se je nekaj po deseti uri začel najbolj dramatičen kongres stranke Desus doslej, ki bo odločil kdo bo vodil stranko Desus, Karel Erjavec ali Aleksandra Pivec.

Erjavec pred začetkom kongresa ni daj izjave, saj bo, kot je dejal, vse povedal na tiskovni konferenci po končanem kongresu.

Pivčeva je bila bolj zgovorna in je dejala, da računa na zmago.

“Mislim, da sem zmagala v vsakem primeru,” je dejala Pivčeva. Čeprav je pred kongresom zaokrožila informacija. da ima Erjavec zagotovljenih 180 glasov, pa se je pri glasovanju o najbolj občutljivi točki pokazalo, da izvolitev Erjavca ne bo samoumevna.

Delegati so namreč s 118 glasovi proti in 97 za zavrnili predlog, da bi na kongresu prisostvoval tudi notar. Razmerje pri glasovanju o notarju, ki ga sicer ne bo, po oceni poznavalcev odraža razmerje znotraj stranke.

Če bo ostalo pri tem razmerju, bo s tesno večino zmagal Karel Erjavec. Sicer avtomatizma ni, saj je bilo glasovanje javno, medtem ko bo glasovanje o predsedniku oziroma predsednici stranke tajno. Na stran Aleksandre Pivec se je postavil Tomaž Gantar, ki je v primeru poraza Pivčeve napovedal izstop iz stranke. Erjavca so podprli trije od petih članov poslanske skupine. medtem ko dva nista želela razkriti kako bosta glasovala.

Zanimivo je, da je Erjavca podprla tudi Julijana Bizjak Mlakar, ki je imela spor s sedanjim predsednikom v Kamniku.

Kako dramatično je na kongresu kaže tudi razprava o opazovalcih, kjer bi opazovalca predlagal vsak kandidat za predsednika oziroma predsednico in kandidati za podpredsednika.

Karel Erjavec je predlagal, da bi opazovalca bila kar kandidata za predsednika oziroma predsednico.

Razprava o tem še traja in kaže na nezaupanje med podporniki enega ali drugega kandidata Pivčeve oziroma Erjavca.

Erjavec je v neformalnem pogovoru sicer dejal, da ima zagotovljenih med 120 in 129 glasov.
Prav sedaj pa razpravljajo o spremembi statuta, po kateri bi moral predsednik ali predsednica dobiti najmanj 50 odstotkov glasov. To pa pomeni, da bi bila v drugem krogu samo Pivčeva in Erjavec in bi tako izločila Tretjega kandidata Boruta Stražišarja, ki praktično nima nobenih možnosti, vendar bi lahko v prvem krogu delil glasove.
Rezultat glasovanja o spremembi statuta bo dober pokazatelj razpoloženja med delegati. Slednje so pravkar izglasovali in sicer, da mora biti predsednik izglasovan z več kot polovico glasov.

Sicer pa naj bi zadnji napadi na Erjavca po oceni nekaterih bili usodni oziroma odločilni za morebitno njegovo zmago. Kot kaže bo kongres potekal v napetem vzdušju vse do glasovanja, ki je predvideno okoli 17. ure.

Sicer je vseh delegatov 238 in če se bo glasovanje na kongresu odvilo tako kot pri glasovanju o notarki, bi Erjavec lahko volitve dobil s tesno večino oziroma z okoli 20-timi glasovi razlike.

COMMENTS

Wordpress (0)