Ostro! – Na kongresu Desus-a tudi notarka in opazovalci, ki naj bi sodelovali pri štetju glasov, da ne bi prišlo do zlorab – TOPNEWS.si

Ostro! – Na kongresu Desus-a tudi notarka in opazovalci, ki naj bi sodelovali pri štetju glasov, da ne bi prišlo do zlorab

Karl Erjavec si je danes vzel dopust, ni ga bilo na sestanek koalicije in na sejo vlade - Pivčeva je komentirala pismo Erjavca

Ostro! – Na kongresu Desus-a tudi notarka in opazovalci, ki naj bi sodelovali pri štetju glasov, da ne bi prišlo do zlorab

Ministrica in kandidatka za predsednico DeSUS Aleksandra Pivec je danes ob robu vladne seje komentirala predkongresno pismo članom svojega protikandidata in aktualnega prvaka DeSUS Karla Erjavca. Zatrdila je, da ne namerava ugrabiti stranke, soglasje h kandidaturi pa je podala z dobrimi nameni, da stranko ne le ohranijo, ampak ji omogočajo rast.

Erjavec je namreč v pismu članom pred sobotnim kongresom med drugim poudaril, da ne želi, da bi DeSUS vodil nekdo, ki mu je na prvem mestu karierno napredovanje in ne čuti pripadnosti DeSUS. Pa tudi, da ga je strah, da bo moral opazovati, kako so jim ugrabili stranko. Obenem jih je pozval, naj ne dovolijo, da bi DeSUS padel v primež drugih strank.

“Moj največji pomislek in strah je, da bom v bližnji prihodnosti moral opazovati, kako so nam ugrabili stranko in izničili ves trud in delo mnogo generacij pokončnih članov in članic stranke, ki so skozi desetletja soustvarjali našo ljubljeno stranko DeSUS,” je nekaj dni pred kongresom, na katerem ga bo v boju za predsedniško mesto izzvala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, v pismu članom navedel prvi mož DeSUS-a in obrambni minister Karl Erjavec.

Ekipa, ki jo zbira okoli sebe, po njegovih navedbah, na svojih ramenih ne nosi težkih bremen preteklih dejanj. “Dovolite mi, da v tem mandatu zgradim ekipo posameznikov, ki bodo sposobni popeljati stranko DeSUS v prihodnost,” je pozval. Poudaril je, da je namen njegovega pisma predvsem zahvala številnim organizacijam v stranki, ki so mu izkazale podporo že pred sobotnim kongresom. Prav tako se je zahvalil posameznikom, ki ga, kot pravi, spodbujajo in mu dajejo moč, da se spopada s preprekami, ki jim jih po njegovem mnenju nastavljajo na poti do enotne in močne stranke.

Pivčeva je sicer pismo prejela kot članica sveta DeSUS in se sprva vprašala, ali se nanaša nanjo. Potem pa je zatrdila, da njej ne gre za kariero, saj to že ima in se zanjo tudi ne boji ne glede na rezultat kongresnih volitev. Kandidatka za predsednico DeSUS Aleksandra Pivec se je glede očitkov iz predkongresnega pisma protikandidata in aktualnega prvaka DeSUS Karla Erjavca odzvala: “A se to pismo nanaša na mene?”

“No saj, malo sem se pohecala. Jaz sem to pismo tudi prejela včeraj seveda kot članica sveta stranke. Tudi podala na nek način takoj odgovor, čeprav ga nisem želela zelo javno ali pa široko komunicirati, ker se mi tudi ne zdi potrebno,” je v današnjem odzivu dejala Aleksandra Pivec.

Na očitke Erjavca, da ji gre na prvem mestu za karierno napredovanje in ne čuti pripadnosti DeSUS, pa je Pivčeva dejala:
“Ne, ne gre mi za kariero, jaz sem svojo kariero naredila oziroma jo imam. Do nje sem prišla brez močne politične podpore ali pa zaledja, kakršnegakoli potiskanja in jaz se tudi za svojo nadaljnjo kariero ne bojim. Ne v primeru zmage in ne v primeru poraza. Torej ni kongres ključ do mojega nadaljnjega uspeha v karieri”.

Kar se tiče ugrabitve stranke, jaz ne mislim ugrabiti nobene stranke. Jaz sem to svoje soglasje h kandidaturi podala popolnoma iskreno in z dobrimi nameni, da stranko ne samo ohranimo, ampak da stranki omogočimo, da tudi v prihodnje dobro dela, tudi da raste in ostane pomemben igralec v slovenskem političnem prostoru. Nobenih pogovorov nisem imela ne z levimi ne z nikomer, ne z leve ne z desne strani, in, kot rečeno, želim biti predsednica Desusa in da Desus prosperira v političnem okolju”.

Spregovorila je tudi o sobotnem kongresu in pobudah, naj volitve predsednika spremljajo opazovalci oziroma notar. Kot je dejala, je slišala, da “tak amandma prihaja s terena”, da pa bi moralo biti v interesu vseh kandidatov, da ni dvoma v poštenost volitev. “Volitve na kongresu so tajne, zato se ne zavzemamo mi, to je v statutu stranke zapisano, v vsakem primeru so volitve tajne” .

Glede nadzora volitev pa se Pivčeva strinja: “To pa ja. Mi smo pa seveda glede na to, ker je bilo veliko govora tudi medijskega o tem, ali bodo volitve poštene in, ali so bile v preteklosti poštene. Jaz ne vem mene na preteklih volitvah ni bilo , da pa bi se izognili vsakršnemu dvomu in jaz mislim, da to je in mora biti v interesu vseh kandidatov, da seveda na koncu lahko rečemo, da so volitve bile poštene in da ni nobenega dvoma o njih. Jaz mislim, da noben od nas ne more imeti težav s tem, da kdo opazuje volitve. In slišala sem ja, iz terena prihaja ta amandma po opazovalcih oziroma po notarki na volitvah”.

Na vprašanje, ali bi v primeru zmage na volitvah šla kdaj tudi v potencialno drugo vlado, je odgovorila, da o tem ne želi govoriti, tudi razmišljala ni o tem.

Na konkretno vprašanje, ali bi v primeru, če bi postala predsednica, odšla v neko drugo vlado z Janezom Janšo in Matejem Toninom, pa je dejala:

“Jaz o tem ne želim resnično in tudi razmišljala nisem in se ne pogovarjala. Mi smo partner sedanje koalicije. Jaz mislim, da v koaliciji in tudi s predsednikom vlade sodelujemo dobro in prav gotovo bodo vsi naši napori tudi v primeru moje izvolitve usmerjeni v to, da ostanemo konstruktiven in močan partner te koalicije. V kolikor se v prihodnosti dogodi kaj drugega, jaz ne bi špekulirala kaj se bomo takrat in s kom pogovarjali”.

Ravnanja predsednika vlade Marjana Šarca, ki je Erjavca okaral zaradi ravnanja ob odhodu slovenskih vojakov iz Erbila, ne razume kot podpore njej.

“Ne, jaz tega ne obravnavam na tak način, jaz mislim, da je predsednik precej korektno odigral ves t6a čas v predvolilnem spopadu ali pa predvolilnem dogajanju tudi s tem , da vse morebitne pogovore in odločitve je odložil na čas po kongresu. Zato tudi jaz se ne želim mešat v tiste stvari, ki jih ima predsednik vlade do ministra za obrambo, verjamem, da on pozna svoje odločitve, razmišljanja in tudi postopke, ki so bili pravilni ali nepravilni, in jaz jih resnično ne bi želela komentirati”.

Na vprašanje novinarjev, ali ima občutek, da je v trikotniku Erjavec Šarec Pivčeva premier vseeno bolj naklonjen njej, pa Pivčeva pravi, da nima tega občutka.

“Jaz mislim, da je to vprašanje resnično za premiera. Jaz sem popolnoma iskreno povedala, da v duhu predvolilnega dogajanja nikoli nisva s premierjem imela kakšnega pogovora, ki bi bil namenjen temu. Tudi na ta način mi ni nikoli izkazal kakšne posebne podpore. Tudi tisto, da je takrat podal izjavo, da želi vse morebitne pogovore odložiti po kongresu, jaz nisem razumela popolnoma kot podpore meni, ampak resnično kot neko ne željo po vmešavanju v to politično dogajanje pred volitvami, kjer bi lahko kakršenkoli indic po moje bil namig enim ali pa drugim. Vsekakor pa nisem prepričana, da zelo vpliva na delegate”.

COMMENTS

Wordpress (0)