Kdo je novi ruski premier? Šef Davčne z ogromno plačo – TOPNEWS.si

Kdo je novi ruski premier? Šef Davčne z ogromno plačo

Kdo je novi ruski premier? Šef Davčne z ogromno plačo

Visoki ruski uradnik, neznan širši javnosti, Mihail Mišustin, ki ga je Vladimir Putin imenoval v sredo, potrdila pa Duma, že deset let opravlja funkcijo direktorja ruske Davčne uprave, si je zgradil ugled uspešnega človeka.

53-letni inženir, po poklicu inženir je zamenjal Dmitrija Medvedova, ki je razpustil vlado, potem ko je Vladimir Putin napovedal, da bo izvedel velike ustavne reforme.

Mišustin je “ustvaril najboljši sistem pobiranja davkov na svetu”, poroča Rossiya 24 na javni televiziji takoj po objavi novice o njegovem imenovanju.

V poznih osemdesetih letih je Mihail Mišustin diplomiral na tehnološki fakulteti v ruski prestolnici in leta 1998 vstopil v rusko upravo kot podpredsednik davčnega oddelka in namestnik ministra istega resorja.

Zasedal je visoke položaje v vladnih agencijah, leta 2010 pa je prišel na čelo ruske davčne uprave z nalogo, da jo temeljito posodobi.

Vladimir Putin, ki je cenil njegovo delo, se je z njim večkrat skupaj pojavljal v javnosti, tudi ob “pomembni” hokejski tekmi, ki se je vsako leto v Sočiju udeležuje ruski predsednik.

Kljub temu je še prezgodaj, da bi ga razglasili za Putinovega možnega naslednika, je za France Press poudarila politologinjo Ekaterine Schulmann, ki meni, da je Mišustin “ideološko nevtralen lik”.

Nekateri analitiki pa ocenjujejo, da je Mišustin blizu nekdanjega finančnega ministra Alekseja Kudrina, ki je eden najbolj cenjenih ruskih liberalcev, v nasprotju s klanom “silakov” ruske varnostne službe.

Ogromna plača

Putin ima trenutno četrti mandat – prvi in drugi sta bila med letoma 2000 in 2008, tretji in četrti pa od leta 2012 do 2024, saj se je podaljšal na šest let. Med možnimi kandidati za njegovega naslednika so moskovski župan Sergej Sobjanin, gospodarski minister Maksim Oreškin in minister za energijo Aleksander Novak.

Mišustin je poročen in oče treh otrok. Leta 2015 se je po poročanju revije Forbes uvrstil na 54. mesto najvišje plačanih visokih ruskih uradnikov s prihodki v višini 2,7 milijona evrov (po trenutnem tečaju rublja).

V sredo je Putin v govoru o stanju nacije predlagal referendum o ustavnih spremembah, ki bi del predsedniških pristojnosti prestavil na parlament in predsednika vlade, to pa so mnogi razlagali kot manever, ki bi mu lahko omogočil, da ostane na oblasti po poteku sedanjega in zadnjega predsedniškega mandata.

Sedanji premier Medvedov bo v prihodnosti namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta, organa, ki ga bo vodil Putin.

Putin je v letnem nagovoru o stanju nacije v sredo dejal, da se zavzema za spremembo ustave, da bi Državna duma, spodnji dom parlamenta dobila pristojnost za izvolitev kandidatov za ruskega premierja in druga ključna mesta. Te Putinove izjave bodo verjetno sprožile špekulacije o njegovih načrtih po koncu sedanjega mandata, ki se bo zaključil leta 2024.

COMMENTS

Wordpress (0)