“Gospod Janša ima v naslednji vladi očitno željo biti zdravstveni minister” – Marjan Šarec o Janševi oceni, da je vlada truplo, ki se ohlaja – TOPNEWS.si

“Gospod Janša ima v naslednji vladi očitno željo biti zdravstveni minister” – Marjan Šarec o Janševi oceni, da je vlada truplo, ki se ohlaja

“Gospod Janša ima v naslednji vladi očitno željo biti zdravstveni minister” – Marjan Šarec o Janševi oceni, da je vlada truplo, ki se ohlaja

Premier Marjan Šarec je sinoči nastopil kar v dveh večernih televizijskih oddajah osrednjih televizij, v Odmevih TV Slovenija in v oddaji 24ur zvečer, kje je odgovarjal na vprašanja voditeljev o oceni dveh opozicijskih liderjev Janeza Janše in Mateja Tonina. Janez Janša je v zdravstvenem žargonu napovedal, da je vlada klinično mrtva, Matej Tonin pa je vedeževalsko napovedal rekonstrukcijo vlade.

“Gospod Janša ima v naslednji vladi očitno želijo biti zdravstveni minister, ker uporablja klinično patološke izraze,” je Šarec komentiral besede predsednika SDS. Izjavo Janeza Janše o tem, s se “truplo že ohlaja” in da imamo klinično mrtvo vlado, ki je operativno nesposobna in jo pri življenju drži samo še cenik Zmaga Jelinčiča pa Šarec ocenil:

“No gospod Janez Janša ima očitno željo v tisti naslednji vladi biti zdravstveni minister, ker uporablja takšne izraze. To so klinično patološki izrazi, ki smo jih že vajeni. Kajti obdukcija še ni na mizi, mu bom vrnil to žogico, ko pravi, da se truplo ohlaja. Jaz sem še vedno živ, ministrice in ministri so še vedno živi, delujemo. Tako, da gospod Janez Janša lahko tvita še naprej, mi bomo pač še naprej delali. Je v opoziciji, ima dovolj časa, da skupaj z gospodom Toninom iščeta vse možne načine za destabilizacijo, ampak dokler je situacija takšna, delamo.”

Šarec je odgovoril je tudi na vprašanje, kako trdna je koalicija. “Gospod Tonin se ne bi najedel vedeževalskega kruha, ker je leta 2009 v Kamniku, leto pred županskimi volitvami, na svojem informativnem portalu objavil anketo, po kateri bi bil on župan, čez eno leto pa sem jaz postal župan občine Kamnik. Napovedoval je tudi nekatere druge stvari, ki se niso uresničile, tako, da je treba biti pri tem previden.”

Na podobno vprašanje voditeljice na TV Slovenija, da je veliko razburjenja povzročila napoved opozicije, da je ta vlada klinično mrtva, dejal, da so manjšinska vlada. Na opazko voditeljice, da so “čedalje bolj manjšinska”, pa je odgovoril:

“Ravno toliko kot na začetku smo manjšinska. Včasih imamo 43, včasih 42 glasov, še vedno pa je treba priti do 46, kadar gre za veto državnega sveta. Normalno je, da imamo več težav, kot so jih imele večinske vlade. Pa vendar strukturne spremembe večinskih vlad v preteklosti lahko preštejemo na prste ene roke. Od nas se zahteva, da naj bi gore premikali, tisto, kar večinskih vladam v preteklosti ni uspelo. Janša je že v prvem mesecu mandata napovedal predčasne volitve, a se to ni zgodilo. Tonin pa ne bi bil za vedeževalca. Leta 2009 je objavil anketo, kako bo župan, čez eno leto sem jaz postal župan. Ni najbolj verodostojen, da bi mu kar verjeli na besedo.

Na vprašanje, ali se bo kateri od partnerjev odločil, da želi v kakšno drugo vlado, in, ali ima o tem kakšne indice, pa je Šarec dejal:

“Lahko povem za svojo stranko, samo svojo. Za zdaj jim zaupam, ker mi dajejo tak vtis in verjamem, da imajo željo vztrajati v tej koaliciji. Vedno ko sem se z vsemi pogovarjal, nihče ni rekel, da želi ven iz koalicije. Ko slišimo, da so vsi nezadovoljni, ne vem, zakaj bi bili nezadovoljni, saj smo sprejeli proračun, ki je rekorden… Prihodnosti nisem nikoli napovedoval, ker se ne ukvarjam s tem, to prepuščam vedeževalkam, sam delam realno. Želim delati naprej toliko časa, kolikor časa bo volja tudi pri partnerjih.”

O Janševih ocenah glede predčasnih volitev pa je na POP TV dejal: “On bi imel rajši madžarski scenarij, kjer je ena stranka, po možnosti, bi bila to njegova. Glede predčasnih volitev pa, Španija jih je imela v zadnjem času, potem tudi druge države, tudi nekatere države znotraj evropske unije imajo podobno situacijo manjšinske vlade, Finska ima tudi pet partnerjev v vladi in tako naprej. Skratka to ni nič nenavadnega, nič novega, nič čudnega. Če pa pride do predčasnih volitev, če se bo kdo odločil, da je treba to vlado zrušiti, da ne želi več delovati v tej smeri za ljudi, potem pa seveda bo to njegova odločitev. Vsak je svoje sreče kovač in bomo pač šli na volitve. Nič čudnega”.

Druga tema, ki je v pogovoru s predsednikom vlade Marjanom Šarcem zapolnila večerne termine, pa je bila, kaj nas čaka in na kakšnih stališčih je v teh politično vročih in napetih dneh, ki jih je sprožil umik slovenskih vojakov iz Iraka. Šarec je odgovarjal na očitek, da je, ko se je odločalo o tem, kaj bo s slovenskimi vojaki v Iraku, spal. Minister Erjavec je povedal, da mu je nekaj pred tretjo zjutraj poslal sporočilo, na katero pa ni reagiral. “Gospod Erjavec je pošiljal sms-e. Če ni bilo odziva, bi lahko poklical. In če še vedno ne bi bilo odziva, se nekoga pošlje na dom, ki me zbudi. Imam občutek, da ni bilo ravno velike želje po tem, da bi prišel tja. Pa tudi, če bi prišel, ne bi to ničesar spremenilo, saj so se ključne zadeve dogajale dopoldne. Bili smo prepričani, da se bodo umaknili vsi, nakar smo izvedeli, da temu ni tako, in da se bomo umaknili samo mi,” je pojasnil Šarec za POP TV.

Na vprašanje, ali torej meni, da ga Erjavec ni želel tam, pa: “Tako je. In po kasnejših dogodkih bi bilo bolje, da bi še kdo drug takrat spal!” Šarec ni hotel povedati, ali s tem misli predsednika republike Boruta Pahorja. Dejal je le, da je šla odločitev prehitro v javnost.

Pahor je sicer danes sporočil, da odločitev o umiku vojakov iz Iraka po njegovem mnenju ni škodila ugledu države. Kaj pa meni Šarec? “Za to so poklicani vojaški strokovnjaki, ki so povedali svoje, sam sem pa tudi imel nekaj neprijetnosti, ko je bilo treba pojasnjevati odločitve v zavezništvu,” je dejal. Komu je moral pojasnjevati, ni razkril, je pa dejal, da je bilo to “sprejeto z začudenjem”.

V Odmevih je Šarec prav tako odgovarjal na vprašanje voditeljice glede usodne noči, ko je bila sprejeta odločitev o vrnitvi vojakov. Slišali smo, da vas je tisto kritično noč Erjavec poskušal poklicati, da so bile težave, in da niste bili dosegljivi. “Takrat se ni še nič zgodilo, vse bistveno se je zgodilo pozneje, ko sem bil čez dan obveščen, da se ni nihče drug umaknil, samo mi. Takrat bi bilo treba sprejeti drugačno odločitev. Ko je šla popoldne informacija, ki bo drug dan na vladi, je bilo v njej še vedno napisano, da so se drugi umaknili, kar seveda ni držalo. To je bilo nekoliko nenavadno… Kar se tiče spanja in bujenja, je pa tako, da če bi me Erjavec res želel dobiti, bi tudi poklical, ne samo poslal SMS in vztrajal toliko časa, da se zbudim. Kot varovana oseba pa je seveda tudi možno, da na dom pošlje varnostno službo, in bi me zagotovo zbudili. Imam bolj občutek, da ni bilo neke hude želje”.

Na konkretno vprašanje, ali je bila odločitev o umiku vojakov sprejeta proti njegovi volji, je Šarec odgovoril, da ne.

“Ni bila sprejeta proti moji volji, ker informacije je imelo obrambno ministrstvo. Še dopoldne so trdili, da se tudi Nemci in drugi umikajo, nakar smo izvedeli, da ni tako, in smo morali tujim partnerjem marsikaj pojasnjevati,” je med drugim dejal Šarec , ki se je tako v Odmevih kot tudi na Pop Tv izognil direktnemu spopadu s predsednikom države Borutom Pahorjem. V ozadju ravnanja ministra za obrambo Karla Erjavca je vendarle šlo tudi in predvsem za odločanje pod vtisom stališč vrhovnega poveljnika.

COMMENTS

Wordpress (0)