Zmago Jelinčič odgovoril na očitek Janeza Janše o “Jelinčičevm ceniku” – “Janša imel priložnost prevzeti vlado, vendar se mu ni dalo ali ga je bilo strah” – TOPNEWS.si

Zmago Jelinčič odgovoril na očitek Janeza Janše o “Jelinčičevm ceniku” – “Janša imel priložnost prevzeti vlado, vendar se mu ni dalo ali ga je bilo strah”

Zmago Jelinčič odgovoril na očitek Janeza Janše o “Jelinčičevm ceniku” – “Janša imel priložnost prevzeti vlado, vendar se mu ni dalo ali ga je bilo strah”

Po oceni predsednika SNS Zmaga Jelinčiča zaenkrat ni dobrega povoda, da bi šli v rekonstrukcijo vlade, saj na drugi strani ni nobene pozitivne rešitve. Po njegovem mnenju zadeva ni resna, dokler ne bo jasno, kdo bi bil novi mandatar. V SNS v pogovorih o potencialni novi koaliciji ne sodelujejo.

“Resni pogovori se ne delajo takole pred mediji in se ne razglašajo po dolgem in počez. Najprej se je potrebno vse dogovoriti, vse. Narediti konkreten plan, kaj se bo naredilo, kako se bo naredilo in kaj bodo nove usmeritve vlade in potem priti s tem načrtom na plano. Ne pa takole. Najprej je treba ugotoviti kdo je sploh tisti, pretendent na prestol, mislim, da jih je kar nekaj. In dokler ne bo jasno med tistimi, ki bi želeli prevzeti pozicijo do takrat, zadeva po mojem ni resna. Ravno tako tudi situacija ni prava za menjavanje kakršnekoli oblike vlade in mislim, da bi bilo to samo rušenje države, rušenje njenega gospodarstva in pa splošne situacije. V teh pogovorih nas ni zraven, če bodo hoteli kaj narediti, bomo morali biti zraven, ampak mi smo za to, da se država krepi, ne pa slabi”.

Na novinarsko vprašanje, kdo bi po utegnil prevzeti mandatarstvo, saj vemo, da se Tonin ne bi branil, niti ne Počivalšek, nekateri pa omenjajo Bratuškovo, Janše pač ne, ker naj bi s svojim umikom drugim olajšal, da pridejo zraven, je Jelinčič odgovoril, da je Janša imel že svojo priložnost.

“Ja, res je, on je imel priložnost, ki pa je ni prevzel. Zakaj je ni? Ali ga je bilo strah ali se mu ni dalo, kakorkoli. Takrat bi lahko naredil vlado in tista vlada bi vztrajala in bi šla do konca mandata, ravno tako kot tale. Mislim pa, da zdaj na sredini rušiti in razbijati nima niti smisla, niti ni optimalne možnosti za uspeh,” je dejal Zmago Jelinčič in odgovoril tudi na Janševo nedeljsko izjavo, da je koalicija politično truplo in da je hitrost ohlajanja odvisna od cenika Zmaga Jelinčiča.

“Ja, ne vem no, cenik bomo napisali, pa ga bomo obesili in za določene stranke toliko in toliko. Kakšne stranke imajo 25 odstotni popust. Recimo NSI bo lahko tudi, če bo za kakšno mašo za nas dala, jim bomo spustili še kaj več odstotkov,” je v šali dejal Jelinčič, ki je odgovoril tudi na vprašanje, čemu pripisuje vsakokratno obujanje teh pogovorov o neki drugi koaliciji. Sam meni, da najverjetneje do tega nikoli ne bo prišlo, ker se ne znajo zmeniti ali pa prešteti.

“Jaz mislim, da gre za konstantno rušenje državnega ustroja in jaz se bojim, da gre tukaj za uničevanje države Slovenije. Kdo je tukaj zadaj, morda so celo Hrvatje, zadaj ne vem, ampak tako se z državo ne dela. Če se pripravi ena resna zadeva, se naj pripravi in naj se spelje, drugače naj se pa neha z neumnostmi in metanjem polen pod noge. Problemov ima država polno, treba jih je reševat, ne pa, da se še s političnim prerivanjem, dela še večji kažin.”

Na vprašanje, ali je sploh možno, da bi se lahko sestavila koalicija, kjer Janša ne bi bil mandatar ali pa vsaj v ozadju, Jelinčič na kratko odgovarja, da to ni mogoče. “Jaz mislim, da to ni mogoče”.

Glede ocene Jelinčiča, da je potrebno reševati državo, so novinarji omenili, da Janša in Tonin razlagata, da jo ravno rešujeta s tem, ko pač “kvačkata neko novo rekonstrukcijo vlade” in tukaj Janša pravi, da je vse odvisno pač od Jelinčičevega cenika, so novinarji vrtali v Jelinčiča in ga vprašali, kakšen je ta cenik ali pa postavka, da bi SNS podprla novo konstelacijo.

“Zraven bi šli v katerokoli vlado oziroma bi jo podprli, če bi delovala v korist Slovenije. To je naše stališče že samo po sebi. In od tega ne odstopamo. Da je treba pa najprej vse zrušit, da potem na gradbišču, kjer so zrušeni nebotičniki, narediš dve baraki, za to pa nismo”.

Dobrega povoda za to, da se gre v rekonstrukcijo vlade za Jelinčiča ni, kajti na drugi strani ni nobene pozitivne rešitve. “Govoriti o tem, kako bomo dobro naredili, je pa premalo. Treba je kaj pokazati, ali ne?”

COMMENTS

Wordpress (0)