(VIDEO) “To ga morate vprašat takoj, ko se bo zbudil” – Igor Zorčič o tem, ali je Matej Tonin tisti, ki sanja, da bi bil predsednik vlade – TOPNEWS.si

(VIDEO) “To ga morate vprašat takoj, ko se bo zbudil” – Igor Zorčič o tem, ali je Matej Tonin tisti, ki sanja, da bi bil predsednik vlade

(VIDEO) “To ga morate vprašat takoj, ko se bo zbudil” – Igor Zorčič o tem, ali je Matej Tonin tisti, ki sanja, da bi bil predsednik vlade

Včerajšnje napovedi predsednika NSI Mateja Tonina o intenzivnem iskanju nove parlamentarne večine so danes demantirali v vseh koalicijskih strankah, še posebej v tistih, ki jih novinarji in politični analitiki omenjajo kot možne koalicijske partnerje v morebitni desnosredinski oziroma desni vladi.

Koalicijski partnerici, tako SMC Zdravka Počivalška kot SAB Alenke Bratušek, zatrjujeta, da ne sodelujeta v pogovorih za morebitno oblikovanje nove vlade. SMC v pogovorih za novo koalicijo trenutno ni udeležena, prav tako ne predsednik stranke Zdravo Počivalšek, je danes zatrdil vodja poslanske skupine Igor Zorčič. Nedavne Janševe kritične izjave o aktualni koaliciji je označil za vzbujanje pozornosti, dvigovanje prahu in vnašanje nestabilnosti v politično ozračje. Zagotovil je, da SMC ne bo rušil vlade in da so konstruktiven člen koalicije.

Ugibanja o morebitni novi vladi po nedeljskih izjavah prvaka SDS Janeza Janše, da je sedanja vladna koalicija klinično mrtva in kot možnost omenil sestavo nove koalicije, ki bi preprečevala škodo. Matej Tonin je včeraj Janšo dopolnil z informacijami, da pogovori o alternativni koaliciji ves čas potekajo, kar se je danes izkazalo kot netočno.

Igor Zorčič, vodja poslanske skupine SMC je dejal: “Jaz ocenjujem, da so to izmišljotine zaradi tega, ker si ob tej sestavi parlamenta ne predstavljam nekih pogovorov brez SMC-ja. Mi pa v nobenih pogovorih trenutno nismo udeleženi, tako, da mi ni znano, da bi karkoli kjerkoli potekalo”.

Na novinarsko vprašanje, ali bi SMC šel v kakšno drugo vlado, ki je recimo ne bi vodil Janez Janša, saj se govori, da se je Janša pripravljen odpovedati mandatarstvu, da bi lažje privabil prav SMC ali pa še kakšno drugo koalicijsko stranko, je Zorčič ponovil: “Glede na to, da nikjer nismo udeleženi v nobenih pogovorih, o tem tudi nismo razmišljali”.

SMC v pogovorih za novo koalicijo trenutno ni udeležena, prav tako ne predsednik stranke Zdravo Počivalšek, je danes zatrdil vodja poslanske skupine Igor Zorčič. Na izrecno novinarsko vprašanje, ali tudi gospod Počivalšek ni udeležen v nobenih pogovorih, je Zorčič dejal: “Tudi on ni udeležen.”Veste zanesljivo? “Vem, vem, da ni “.

Na vprašanje, čemu Zorčič pripisuje takšno napoved Mateja Tonina in analizo Janeza Janše, da gre za politično truplo, je Zorčič dejal:

“Ne vem, to je analiza, verjetno neko vzbujanje neke pozornosti. O tem bi se dalo diskutirati, kdo je večje politično truplo. Tako, da jaz ne vidim tukaj nobenega drugega smisla kot v tem, da se pač s temi izjavami malo dviguje prah, vnaša neko nestabilnost v to politično ozračje, ni pa dejansko nič na tem.”

Je gospod Tonin tisti, ki sanja, da bi bil predsednik vlade, je Zorčiča direktno vprašala novinarka POP TV-ja.

“To ga morate (Mateja Tonina) vprašati takoj, ko se bo zbudil…Mi ne bomo rušili te vlade, smo konstruktivni člen te koalicije. Naši ministri nosijo predloge zakonov in delajo na svojih resorjih tako, da nam ni v nobenem interesu, da bi iz kakršnegakoli razloga šli vlado zrušit…Jaz težko govorim o šibkih členih te vlade, jaz mislim, da so vsi trdni glede na to, da je vlada manjšinska in da je pravzaprav že več kot eno leto na oblasti”.

Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek in generalni sekretar stranke Jernej Pavlič sta danes zagotovila, da so trden člen koalicije. Bratuškova je poudarila, da se ukvarjajo z vsebino, želi pa si, da bi v tem letu naredili določene premike na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe. “Mislim, da je pred to vlado še kar nekaj izzivov,” je ocenila.

Pavlič je zatrdil, da se z drugimi strankami pogovarjajo zgolj v luči iskanja večine za podporo zakonskim predlogom. Na vprašanje, ali bi o vstopu v novo koalicijo razmišljali le v primeru padca aktualne vlade, je odgovoril, da verjetno šele takrat, a o tem za zdaj niso razmišljali.

“Mi v pogovore za novo koalicijo nismo vključeni. Vemo samo to, kar poročate mediji, mi smo trden člen te koalicije. In kar se nas tiče, je pomembno, da bomo v tem letu realizirali projekte, ki smo si jih zadali. Javni potniški promet, brezplačen za upokojence, drugi tir, tretja razvojna os. Želimo si, da se kaj tudi naredi na zdravstvu tako, da kar se nas tiče so za to leto prioritete v rezultatih dela, kar se tiče pa pogovorov z drugimi strankami, jih bomo pa samo v tej luči nadaljevali, da se najde večina za vse predloge, ki prihajajo v državni zbor,” je povedal Andrej Pavlič.

Vodja poslancev SD Matjaž Han ugotavlja, da delajo v naporni koaliciji, a dokler so v njej, je njihova odgovornost reševanje težav ljudi. Na vprašanje, ali koalicija še lahko deluje, je odvrnil, da je glede na komunikacijo prek Twitterja, Facebooka in medijev delo oteženo. Verjame, da bo po kongresu DeSUS-a lažje in se bodo morali tudi pogovoriti ter najti rešitev, “kako priti iz te krize”.

Han sicer ne verjame, da bo kateri od koalicijskih partnerjev zapustil koalicijo in šel v kakšno drugo vlado. Izpostavil pa je odgovornost koalicije, zlasti Šarca, da si prizadeva poiskati skupne točke, ne pa napake. “Lahko se tudi pokličemo, se dobimo in na sestanku sklenemo, da ne gre več naprej, gremo narazen,” je dejal in opozoril, da pa država ne sme biti ujetnik njihovih dejanj.

COMMENTS

Wordpress (0)