(VIDEO) Po Iranskem napadu z balističnimi raketami na dve ameriški oporišči bazo Al Asad in bazo v Erbilu politični vrh ponoči sprejel odločitev o evakuaciji slovenskih vojakov – Trump je več ur po napadu tvitnil, da je vse v redu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Po Iranskem napadu z balističnimi raketami na dve ameriški oporišči bazo Al Asad in bazo v Erbilu politični vrh ponoči sprejel odločitev o evakuaciji slovenskih vojakov – Trump je več ur po napadu tvitnil, da je vse v redu

(VIDEO) Po Iranskem napadu z balističnimi raketami na dve ameriški oporišči bazo Al Asad in bazo v Erbilu politični vrh ponoči sprejel odločitev o evakuaciji slovenskih vojakov – Trump je več ur po napadu tvitnil, da je vse v redu

Iran je ob 23.30 uri po srednjeevropskem času v torek izstrelil več kot 12 balističnih izstrelkov proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku. Raketni napad se je zgodil potem, ko so pokopali poveljnika elitnih sil iranske revolucionarne garde generala Kasema Solejmanija v Bagdadu, ki ga je raztreščila raketa iz brezpilotnega letala po ukazu predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Bela hiša je sporočila, da Trump spremlja položaj in se posvetuje s člani svoje ekipe za nacionalno varnost. Trump je več ur po napadu tvitnil, da je vse v redu. “Vse je v redu! Rakete izstreljene iz Irana na dve vojaški bazi v Iraku. Ocenjevanje žrtev in škode poteka. Za zdaj je vse v redu. Imamo daleč najmočnejšo in najbolje opremljeno vojsko kjerkoli na svetu! Jutri zjutraj bom dal izjavo,” je na twitterju zapisal ameriški predsednik Donald Trump.

Poročil o žrtvah uvodoma še ni bilo. Tiskovna agencija AFP se sklicuje na vire v Iraku, ki pravijo, da je oporišče Al Asad v provinci Anbar, kjer je okrog 1500 ameriških in koalicijskih vojakov, zadelo najmanj devet raket. Iranska državna televizija poroča le o napadu na bazo Al Asad, ki naj bi bila popolnoma uničena, Američani pa dodajajo, da je bila napadena tudi baza v Erbilu. Iranska državna televizija poroča le o napadu na bazo Al Asad, ki naj bi bila popolnoma uničena, Američani pa dodajajo, da je bila napadena tudi baza v Erbilu.

“Jasno je, da so bile rakete izstreljene iz Irana in so napadle najmanj dve vojaški oporišči, ki gostita ameriške in koalicijske vojake v Al Asadu in Erbilu,” je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman in dodal, da škodo še ocenjujejo. Hoffman je tudi zagotovil, da je ameriška vojska v Iraku že nekaj dni v stanju pripravljenosti na takšne in podobne napade. “Ko ocenjujemo položaj in odgovor, sprejemamo vse potrebne ukrepe za zaščito in obrambo ameriških vojakov, partnerjev in zaveznikov,” je zagotovil.

Služba za strateško komuniciranje MORS-a je danes zjutraj sporočila novico o umiku slovenskih vojakov iz Elbila. “Pripadniki Slovenske vojske v Erbilu bodo evakuirani z območja delovanja. Ministrstvo za obrambo je zaradi napada na letališče v Erbilu sprejelo odločitev za evakuacijo šestih pripadnikov Slovenske vojske 3. kontingenta na misiji Neomajna odločenost z območja delovanja. Evakuacija bo izvedena skupaj z nemškimi partnerji. Z odločitvijo je seznanjen predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki se je skupaj z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem ter načelnico GŠSV generalmajorko Alenko Ermenc danes zgodaj zjutraj preko videokonference pogovarjal s pripadniki Slovenske vojske v Erbilu. Z odločitvijo je minister Erjavec seznanil tudi predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca. Vsi pripadniki Slovenske vojske se počutijo dobro, med napadom na letališče v bližini baze Stefan v Erbilu so bili v zaklonišču v bazi”.

COMMENTS

Wordpress (0)