Ameriška vojska ne načrtuje umika iz Iraka – TOPNEWS.si

Ameriška vojska ne načrtuje umika iz Iraka

Ameriška vojska ne načrtuje umika iz Iraka

Ameriški obrambni minister Mark Esper je novinarjem v ponedeljek dejal, da ameriška vojska nima načrtov za umik iz Iraka, potem ko je Reuters poročal, da je od ameriške vojske prejel pismo iz Bagdada, v katerem je zapisano, da ameriške sile načrtujejo skorajšnji umik iz države.

“Ni odločitve, da bi zapustili Irak,” je dejal Esper in dodal, da ni bilo načrtov za pripravo na odhod iz Iraka. “Ne vem, za kakšno pismo gre. Poskušamo ugotoviti, od kod prihaja in kaj je v njem. Kljub temu pa ni odločitve, da bi zapustili Irak. In pika,” je Esper povedal novinarjem v Pentagonu.

Reuters je citiral pismo ameriške vojske, v katerem je zapisano, da bo ameriške sile zapustile Irak.

Esper je dejal, da so ZDA v Iraku zavezane boju proti Islamski državi, skupaj z zavezniki in partnerji.

Reuters je poročal, da je ameriška vojska v ponedeljek poslala pismo uradnemu Bagdadu, v katerem je zapisano, da bo v prihodnjih tednih premestila svoje čete iz Iraka.

“Gospod, v znak suverenosti Republike Irak in na zahtevo iraškega parlamenta in predsednika vlade, bo koalicijska vojska CJTF-OIR v prihodnjih dneh in tednih premestila svoje sile, da se pripravijo za odhod,” piše v pismu, ki ga je domnevno podpisal brigadni general William H. Seely III, poveljnik koalicijskih sil pod vodstvom ZDA v Iraku.

Reuters je dejal, da so izvirnost pisma potrdili viri iraške vojske.

Tudi agencija France Press je poročala, da je njen novinar videl pismo generala Williama Seelyja, poveljnika ameriških sil v Iraku, v katerem je ameriško vojaško poveljstvo Iraka obvestilo vlado o “premestitvi” koalicije protidžihadističnih sil, da bi se “varno in učinkovito umaknile iz Iraka.”

“Spoštujemo vašo suvereno odločitev, s katero zahtevate naš odhod,” je piše pismu, katerega avtentičnost sta za AFP potrdila ameriški in en iraški vojaški uradnik.

Poveljnik generalštaba ameriške vojske general Mark Miley je novinarjem povedal, da gre pravzaprav za osnutek pisma, ki je bilo nerodno napisano in govori o povečani premestitvi ameriških vojakov znotraj Iraka. “(Pismo je) nerodno napisano, implicira umik. Vendar se ta ne dogaja,” je pojasnil.

Iraški parlament od ameriške vojske zahteva, da zapusti državo

Iraški parlament je v nedeljo zahteval, da ameriška vojska zapusti državo, potem ko je v petek ubila poveljnika iranske revolucionarne garde Kasem Suleimanija na bagdadskem letališču. Sklep je bil soglasno sprejet s 170 glasovi za, 158 poslancev, večinoma sunitskih in kurdskih, je sejo bojkotiralo.

Donald Trump je nato zagrozil, da bo Bagdadu naložil sankcije, če bo izgnal ameriške sile.

COMMENTS

Wordpress (0)