Odziv številnih svetovnih medijev na izid hrvaških predsedniških volitev, na katerih je zmagal kandidat SDP Zoran Milanović – TOPNEWS.si

Odziv številnih svetovnih medijev na izid hrvaških predsedniških volitev, na katerih je zmagal kandidat SDP Zoran Milanović

Odziv številnih svetovnih medijev na izid hrvaških predsedniških volitev, na katerih je zmagal kandidat SDP Zoran Milanović

Spomnimo, Zoran Milanović je po 99,85 odstotkov preštetih glasov osvojil 52,70, Kolinda Grabar-Kitarović pa 47,30 odstotkov glasov.

AFP poroča, da se je nekdanji premier Milanović zavzemal za strpno Hrvaško, ki bo obrnila stran s “preteklih vojn”, Grabar-Kitarović pa ni uspela osvojiti glasov radikalne desnice. Volitve so pokazale porast skrajne desnice v državi, ki se sooča z “migrantskim pritiskom na mejah” in se bori z “endemično korupcijo in množičnim izseljevanjem prebivalstva”, navaja AFP.

AFP: Volivci so izvolili “normalno Hrvaško”

Volivci so izbrali “normalno Hrvaško”, ki jo je obljubil Milanović, pred “avtentično Hrvaško” Kolinde Grabar-Kitarović, poroča AFP.

“Hrvaške volitve: Socialni demokrat Zoran Milanović je v drugem krogu volitev premagal dosedanjo predsednico”, je naslov vesti, ki jo je objavil francoski Euronews. Navaja zgodnje rezultate s približno 50% preštetih glasov, po katerih je Milanović prejel 54 odstotkov glasov, predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa 46 odstotkov. Nato se je vrzel nekoliko zmanjšala, na približno 53 odstotkov za Milanovića in 47 odstotkov za Kolindo Grabar Kitarović.

Izid je udarec za vladajoče konservativce, saj Hrvaška pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo letos, predseduje rotirajočemu predsedstvu EU. Predsednik bo ključna osebnost med šestmesečnim predsedovanjem. Prav tako so zapisali, da je bilo vzdušje v volilnem štabu Milanovića veselo, Milanović pa se je na Facebooku zahvalil podpornikom in prostovoljcem, preden je razglasil zmago.

Euronews: Redka zmaga levice v Srednji Evropi

Francoski Euronews, ki delno prenaša vest Associated Pressa, še dodaja, da je Milanovićeva zmaga redka zmaga levice v srednji Evropi, kjer populisti in konservativci v zadnjih letih zmagujejo na volitvah.

“Hrvaški opozicijski kandidat vodi na predsedniških volitvah: preliminarni izid,” je vest Reutersa, ki navaja, da je Milanović po 54% preštetih glasov prejel enako toliko glasov, Kolinda pa 46 odstotkov. Dodaja še, da je predsedniška funkcija v glavnem protokolarna, vendar vpliva na zunanjo politiko, obrambo in varnostna vprašanja.

Bloomberg: Kolinda je negovala podobo diplomatke, ki potuje po svetu

Bloomberg News poroča, da je levičarski izzivalec na zelo napetih volitvah premagal desničarsko predsednico s 53% proti 47% glasov. V predhodnem članku, ki so ga objavili pred zaprtjem volišč, pa ugotavlja, da lahko frustracija zaradi korupcije in ambicija po poglobljenem vključevanju v EU ponovno uravnoteži politiko v najnovejši državi članici EU-ja.

Kolinda je v kampanji negovala svojo podobo “diplomata, ki potuje po svetu”, vendar je bila njena kampanja obremenjena z vezmi z “zagrebškim županom, obdanim s škandali”. Prav tako si je prizadevala pritegniti volivce, ki so želeli, da bi premier Plenković usmeril HDZ k nacionalizmu, ki je “zaživel v vzhodnoevropskih državah EU, kot sta Poljska in Madžarska”.

Deutsche Welle: Kolinda je v šestih mesecih izgubila ogromno prednost

Nekdanji premier Milanović pa je menil, da bi mu “levičarska platforma, ki zavrača ekstremizem v korist inkluzivnosti, dala prednost”. In v tem izračunu je imel očitno prav.

Deutsche Welle piše, da je Milanović v drugem krogu zmagal z večjo razliko od pričakovane in da je Grabar-Kitarovićeva v zadnjih šestih mesecih izgubila ogromno prednost, paralelno s padcem rejtinga HDZ-ja in rastjo SDP-ja v raziskavah javnega mnenja.

Al Jazeera prav tako piše, da so ankete napovedovale Milanovićevo zmago, vendar z manjšo razliko glasov, in poudarja, da se je Kolinda “borila za združitev razdeljene desnice”.

Nemški predstavnik SPD-ja je čestital Milanoviću

Volitve so komentirali tudi nekateri evropski politiki in komentatorji. Nekdanji švedski premier in zunanji minister ter sedanji direktor Evropskega sveta za zunanje odnose Carl Bildt je sinoči na Twitterju napisal, da je Grabar-Kitarovićeva po anketah volilne udeležbe izgubila tekmo za drugi predsedniški mandat.

COMMENTS

Wordpress (0)