Trump pojasnil, zakaj so ubili iranskega generala: Želel sem preprečiti vojno, ne pa je izzvati – TOPNEWS.si

Trump pojasnil, zakaj so ubili iranskega generala: Želel sem preprečiti vojno, ne pa je izzvati

Trump pojasnil, zakaj so ubili iranskega generala: Želel sem preprečiti vojno, ne pa je izzvati

Ameriški predsednik Donald Trump je sinoči dejal, da umor iranskega generala Kasema Suleimanija ni bil namenjen izzivanju konflikta z Iranom, temveč zaključku vojne.

“Izvedli smo akcijo, da bi ustavili vojno, tega nismo storili, da bi jo začeli,” je na Floridi v svojem prvem nagovoru novinarjem po umoru Sulejmanija dejal Trump, poroča AP.

Dodal je še, da ne zahteva spremembe režima v Iranu, ampak da mora država takoj ustaviti uporabo borcev iz drugih državah za destabilizacijo svojih sosed. Poudaril je, da so bili opredeljeni cilji iranskega maščevanja in da je za to pripravljen sprejeti vse potrebne ukrepe.

Ameriški predsednik je pred tem izjavil, da je Suleimani v daljšem obdobju ubil ali hudo poškodoval tisoče Američanov in da jih je nameraval ubiti še veliko. Ocenil je, da bi morali Suleimanija ubiti že veliko prej.

Trump je na tviterju zapisal, da “Iran nikoli ni zmagal v vojni, vendar pa nikoli ni izgubil pogajanj”. Nekaj minut pred uradno objavo o ameriškem napadu na Suleimanija pa je na svojem profilu objavil sliko ameriške zastave – brez komentarja.

Poveljnik elitnih iraških enot Suleimani je bil včeraj zjutraj ubit v napadu ameriških brezpilotnih letal.

COMMENTS

Wordpress (0)