Norveška podira rekorde: Vsi novi avtomobili na Norveškem bodo kmalu električni – TOPNEWS.si

Norveška podira rekorde: Vsi novi avtomobili na Norveškem bodo kmalu električni

Norveška podira rekorde: Vsi novi avtomobili na Norveškem bodo kmalu električni

Prodaja novih električnih avtomobilov na Norveškem se je lani povečala za 31 odstotkov, ta nordijska država pa naj bi kmalu popolnoma elektrificirala vozni park, ocenjujejo analitiki.

Popolnoma električni avtomobili so predstavljali 42,4 odstotka lanske prodaje na Norveškem, kar je svetovni rekord, saj se je prodaja v letu 2018 dvignila z 31,2-odstotnega tržnega deleža, ki pa je leta 2015 znašal le 5,5-odstotka, je v petek sporočilo Norveško cestno združenje.

V prizadevanju, da bi postala prva država na svetu, ki bo do leta 2025 ukinila prodajo avtomobilov na fosilna goriva, pa Norveška lastnike električnih vozil oprosti davkov, ki se obračunavajo na bencinske in dizelske avtomobile.

Letos bi lahko bilo šest od 10 novih avtomobilov, ki jih prodajo na Norveškem, popolnoma električnih, je dejal Harald A. Moeller iz Volkswagna, ki se pripravlja na predstavitev več električnih modelov leta 2020.

“Elektrifikacija avtomobilskega trga se pospešuje. Predvidevamo, da bodo imela električna vozila leta 2025 100-odstotni tržni delež na Norveškem,” je dejal Moeller.

COMMENTS

Wordpress (0)