Pri desetih letih pobegnila iz BIH, sedaj najmlajša pravosodna ministrica v zgodovini Avstrije? – TOPNEWS.si

Pri desetih letih pobegnila iz BIH, sedaj najmlajša pravosodna ministrica v zgodovini Avstrije?

Pri desetih letih pobegnila iz BIH, sedaj najmlajša pravosodna ministrica v zgodovini Avstrije?

Avstrijski konservativci Sebastiana Kurza in Zeleni so sinoči dosegli koalicijski sporazum, kar pomeni Kurzovo vrnitev na kanclerski položaj in tudi prvi vstop Zelenih v avstrijsko vlado, sta potrdila voditelja obeh strank.

Dogovor sta novinarjem na kratko potrdila predsednik Ljudske stranke ( ÖVP) ter nekdanji premier Kurz in vodja Zelenih Werner Kogler. Nista se spuščala v podrobnosti dogovora, Kurtz pa je dejal, da ga bodo razkrili v četrtek.

Kurzova ÖVP je na volitvah septembra prejela največ glasov, Zeleni pa so se pomembno okrepili. Svobodnjaki so zaradi afere Ibiza veliko izgubili in pristali v opoziciji. Koalicijska pogajanja med ÖVP in Zelenimi so nato potekala več tednov in so se sklenila šele z novim letom.

V novi vladi bo poleg kanclerja in podkanclerja še 13 ministrov in dva državna sekretarja. Deset ministrov bo iz vrst ÖVP, trije pa iz vrst Zelenih. Stranki bosta imeli po enega državnega sekretarja. Sebastian Kurz bo novi kancler, Kogler pa bo podkancler. Kateri ministrski položaj bo prevzel, še ni jasno.

Avstrija pa bo z novo vlado dobila tudi prvo obrambno ministrico – Klaudio Tanner iz vrst ÖVP.

Na čelu zunanjega ministrstva bo še naprej Alexander Schallenberg iz ljudske stranke in je tudi edini minister zdajšnje prehodne vlade, ki bo ohranil svoj položaj.

Notranje ministrstvo bo vodil dosedanji generalni sekretar ÖVP Karl Nehammer, Rudi Anschober iz vrst Zelenih pa bo postal minister za socialo. Njegovi strankarski kolegici Almi Zadić bo pripadel položaj ministrice za pravosodje, medtem ko bo Christine Aschbacher iz ljudske stranke stopila na čelo ministrstva za delo in družino.Že od začetka tedna je medtem znano, da bo Avstrija z novo vlado dobila ministrstvo za integracijo, ki ga bo vodila Susanne Raab iz ÖVP. Zelenim bo pripadlo novo ministrstvo za zaščito podnebja, na čelu katerega bo Leonore Gewessler iz Zelenih.

Po vsej verjetnosti bo Alma Zadić 35-letna Bosanka, rojena v Tuzli, na predlog avstrijske vlade imenovana za ministrico za pravosodje v novi avstrijski vladi. V zgodovino se bo vpisala kot najmlajša pravosodna ministrica, ki je zasedla omenjen položaj v avstrijski vladi.

S starši je iz Tuzle na Dunaj pobegnila leta 1994 in v Avstriji končala pravno fakulteto, nato pa študirala v New Yorku na univerzi Columbia.

Zadićeva je prva Bosanka, ki si je na avstrijskih volitvah leta 2017 priborila mesto v avstrijskem parlamentu. Zdaj je naredila še korak dlje v avstrijsko izvršno oblast, zaupali pa so ji enega od najpomembnejših resorjev – pravosodje.

Ko je bila pred dvema letoma izvoljena v avstrijski parlament, je dejala, da njen vstop v parlament ni pomemben le zanjo, temveč za vse tiste, ki so prišli v Avstrijo in ki niso bili rojeni v tej državi, kot tudi za ljudi iz področja nekdanje Jugoslavije.

Avstrijski svobodnjaki ostro nad Zadićevo

Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer se je na oblikovanje vladne koalicije med ljudsko stranko (ÖVP) in Zelenimi kritično odzval. Ocenil je, da gre za očiten premik kanclerja Sebastiana Kurza v levo, velikih kritik pa je deležna predvsem kandidatka za pravosodno ministrico Alma Zadić iz vrst Zelenih, ki je po poreklu iz BiH. Hofer meni, da ne more biti ministrica za pravosodje, ker je bila obsojena.

Zadićeva je bila novembra obsojena na prvi stopnji zaradi razžalitve nekega desničarskega študentskega združenja. Ob fotografiji, na kateri se pozdravljajo z nacističnim pozdravom, je zapisala, da ne bi smelo biti strpnosti do neonacistov, fašistov in rasistov. Sodišče ji je prisodilo 700 evrov kazni zaradi klevete. Sodba sicer še ni pravnomočna, Zadićeva pa se je pritožila.

COMMENTS

Wordpress (0)