(VIDEO) Svetlana Makarovič pred kipom Trumpa najavila koncert z Orleki, ki naj bi ga tudi sama financirala – TOPNEWS.si

(VIDEO) Svetlana Makarovič pred kipom Trumpa najavila koncert z Orleki, ki naj bi ga tudi sama financirala

(VIDEO) Svetlana Makarovič pred kipom Trumpa najavila koncert z Orleki, ki naj bi ga tudi sama financirala

V občini Moravče so danes svečano odprli skulpturo Kipa svobode, ki spominja na ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

“Všeč mi je, da nekdo razume, da se lahko svobodno izražaš v umetnosti in da je ena občina v Sloveniji od 212, ki razume to zadevo. 212 občinam smo poslali ponudbo, dobili smo šest vljudnostnih odgovorov, kjer se lepo zahvaljujejo za ponudbo, ampak žal nimajo primernega prostora,” je po odprtju povedal avtor Tomaž Schlegl. Schlegl je v pogovoru z novinarji dejal, “da so se vsi bali uradne politike, ki se je od tega popolnoma distancirala”

Tomaž Schlegl je povedal, da gre za provokacijo in opozorilo, da svet vedno bolj preplavlja populizem. Zadeva je sovpadala s tistim časom, ko je gospod Šarec odhajal v ZDA in OZN, kjer naj bi se srečal s Trumpom in se je čisto tako bal kakšne klofute od njega. Gre za kritiko na splošno do populizma, kako je ta populizem uzurpiral simbol svobode. Tukaj ne gre za nobeno državo, za nobeno nacionalnost, jaz imam en tak pogled do teh, Orbanov pa Johnsonov in Trupov. Nekdo se “naprdne” in uzurpira svobodo, zato je taka stvar, ki spominja na kip svobode, hkrati pa spominja na ta ameriški populizem. Čeprav je povedal, da je bil prvoten načrt, da kip zažgejo, a so si premislili, ko je privabil toliko pozornosti.

Kip, na katerem je z veliki črkami napisano Statue of Liberty in Peace on Earth, (po interpretaciji avtorja kipa to lahko pomeni tudi “poščijem se na zemljo”) so neznanci sinoči dopolnili z napisom v slabi nemščini “Willkomm alles für Moravce”

Kip, ki so ga v središče Moravč pripeljali iz Sel pri Kamniku, pa je bil namreč ponoči že tarča vandalov, kar je tamkajšnji župan Milan Balažic ostro obsodil. Žal so pri natovarjanju odpadle tri špice, ki naj bi ponazarjale kip svobode, ponoči pa so bili na delu še vandali. Kip so ponoči poškodovali vandali, ki so “skušali predsednika Trumpa spremeniti v največjega diktatorja in zločinca človeške zgodovine”. Med drugim so mu narisali brčice, kakršne je imel nacistični voditelj Adolf Hitler. “Ostro obsojam ta vandalski napad, to mazaško akcijo,” je poudaril župan Milan Balažic in dodal, da so v povezavi s tem podali tudi ovadbo.

V luči napada je poudaril, da je temelj demokracije, tudi v Sloveniji, strpnost. “To je skulptura, ki sporoča dve temeljni sporočili, to sta svoboda in mir. In temu smo zavezani,” je povedal in si na koncu nadel rdečo kapo z napisom v angleščini “Naredimo Moravče spet velike”. Rdečo kapo z napisom “Naredimo Ameriko spet veliko” je sicer zaščitni znak ameriškega predsednika.

“Naša res srčna želja je bila, da v trenutku, ko je bil ta kip nezaželen in preganjan po Sloveniji, temu kipu, tej skulpturi, tej umetniški instalaciji nudimo zatočišče v Moravški dolini,” je na otvoritvi povedal Balažic. “To ne pomeni, da je morda župan ali pa moravška občina za ali pa proti ameriškemu predsedniku Trumpu, gre za skulpturo, za umetniško stvaritev,” je dejal Balažic, ki računa, da bo kip dal nov zagon turizmu v Moravčah.

Že pred svečano otvoritvijo je bilo parkirišče pred cerkvijo in avtobusno postajo polno, je z zadovoljstvom ugotavljal župan, ki je danes zbrane pogostil s kuhanim vinom in klobasami.

Otvoritev Trumpovega kipa pa naj bi bilo tudi sklepno dejanje v duhu prednovoletnih prireditev veselega decembra. Že januarja pa naj bi se na parkirišču pred kipom zgodil velik koncert z Orleki. Že januarja pa naj bi na parkirišču pred kipom Svetlana Makarovič organizirala velik koncert z Orlek, ki naj bi ga tudi sama financirala.

COMMENTS

Wordpress (0)