Matej Tonin po zadnji javnomnenjski anketi oslabil NSi, ki zaradi njega postaja vse bolj satelit SDS-a – TOPNEWS.si

Matej Tonin po zadnji javnomnenjski anketi oslabil NSi, ki zaradi njega postaja vse bolj satelit SDS-a

Matej Tonin po zadnji javnomnenjski anketi oslabil NSi, ki zaradi njega postaja vse bolj satelit SDS-a

Po javnomnenjski anketi, ki jo je za Delo opravila Mediana, bi NSi volilo 4,9 odstotka vprašanih, kar je za odstotno točko slabši rezultat kot novembra. Odgovor na vprašanje, kdo zmaguje in kdo izgublja v aferi Sova-Knovs-Lepa N, je na dlani. Zaradi aranžmaja predsednika NSi Mateja Tonina izgublja predvsem stranka NSi.

Čeprav se je NSi na zadnjem kongresu razglasila za politično sredino, kar naj bi jo katapultiralo na 10 odstotkov, pa je Tonin kot predsednik stranke in predsednik KNOVS-a iz NSi naredil satelit SDS-a. Vsi pa vemo, kako končajo satelitske stranke SDS-a, saj je SDS po zadnji anketi Mediane pridobila, medtem ko NSi izgublja.

Predsednik Knovsa Matej Tonin, ki vztraja, da je komisija, ki jo vodi, pristojna tudi za nadzor nad posamičnimi zaposlitvami v Sovi, ima v spopadu na fronti proti kabinetu in predsedniku vlade manj zaveznikov tudi znotraj stranke NSi. Od zunaj pa ga odkrito branita le še razvpiti Bojan Požar in predsednik SDS Janez Janša. Zdi se, da ko gre za vprašanje političnega rivala in sokrajana predsednika vlade Marjana Šarca, Tonin izgublja tla pod nogami, saj je njegovo ravnanje vse prej kot politično oportuno.

Tako je v teh dneh že slišati, da naj bi premier Marjan Šarec dejal, da s prizadevanjem NSi, da pride v vlado, ne bo nič, niti v tem, niti v naslednjem mandatu. Vsaj v primeru, če bo imel pri tem kakšno besedo Marjan Šarec pri sestavi naslednje vlade, Mateja Tonina in NSI prav gotovo ne bo v nobeni kombinaciji.

Predsednik Knovsa Matej Tonin ima s Sovo oziroma kabinetom predsednika vlade odprto fronto tudi zaradi poročila o prisluškovalni aferi. Sova je na policijo in okrožno državno tožilstvo podala naznanilo, da so bili pri objavi javnega dela poročila večkrat razkriti tajni podatki.

Nekdanja slovenska agentka Simona Drenik Bavdek, ki vseskozi opozarja, da je Knovs presegel svoje pristojnosti, pa je zdaj še zagrozila, da bo sprožila tožbo na upravnem sodišču in zahtevala sodno varstvo, če bo državni zbor nadaljeval obravnavo omenjenega poročila. Obravnava je sicer napovedana na decembrski seji.

Zdi se, da gre pri javnem izpostavljanju Simone Drenik predvsem za maščevanje Mateja Tonina, ki je pred pričanjem Drenikove večkrat dejal, da pomeni preiskava arbitraže konec politične kariere za predsednika DESUS in zunanjega ministra v prejšnji Cerarjevi vladi Karla Erjavca. Vendar ker Drenikova, kljub pričakovanju Tonina, ni obremenila Erjavca je “fasala” javno objavo poročila o arbitraži, ki jo izpostavlja kot glavnega krivca za fiasko.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) bo na današnji seji znova obravnavala zakonitost in preudarnost zaposlovanja na Sovi. Nihče od trojice povabljenih se ni opravičil, tako da poleg direktorja Sove v državnem zboru pričakujejo še nekdanjega delodajalca znanke predsednika vlade, župana Škofljice Ivana Jordana in glavno inšpektorico inšpektorata za javni sektor Lidijo Apohal Vučković.

Nihče od povabljenih se ni opravičil, zato je njihov prihod na današnjo sejo mogoče pričakovati. Od pogovora z njimi pa pa naj bi bilo po besedah predsednika Knovs Mateja Tonina odvisno tudi, ali bo Knovs nadaljeval načrtovana zaslišanja premiera Marjana Šarca, ki vabila doslej sploh ni prejel, in njegove znanke N.H.. Zdi se kot, da bi šlo za nekakšno izsiljevanje Tonina, da bi iz preiskave nekaj iztržil, vendar je, sodeč po zadnjih informacijah in preverjanjih, ravno obratno, saj si je Tonin zapravil priložnost ne samo za to, ampak tudi za naslednjo kombinacijo koalicijske vlade.

Celo več, v javnosti so vse bolj pogosta vprašanja, ali bo Tonin na zaslišanje pred komisijo povabil tudi nekdanjo predsednico NSi Ljudmilo Novak in predsednika vlade Mira Cerarja. Tonin je praktično odprl Pandorino skrinjico, saj je tudi B. P. N., snaha Ljudmile Novak, bila zaposlena brez javnega razpisa. Tik pred inšpekcijskim pregledom je bila iz Sove premeščena v drug organ javnega sektorja, ob zaposlitvi pa ni imela dovoljenja za dostop do podatkov stopnje tajno.

Tako pri zaposlitvi N.H kot tudi pri zaposlitvi B.P.N inšpektorat opozarja na nepravilnost oziroma nujnost izpolnjevanja pogojev za zasedbo delovnega mesta pred novo zaposlitvijo v agenciji.

COMMENTS

Wordpress (0)