(VIDEO) Opozicijska SDS se je le dan po sprejetju proračuna in propadlem poskusu rušenja Šarčeve koalicije s fronte proti vladi umaknila na rezervni položaj proti ustavnemu sodišču – TOPNEWS.si

(VIDEO) Opozicijska SDS se je le dan po sprejetju proračuna in propadlem poskusu rušenja Šarčeve koalicije s fronte proti vladi umaknila na rezervni položaj proti ustavnemu sodišču

(VIDEO) Opozicijska SDS se je le dan po sprejetju proračuna in propadlem poskusu rušenja Šarčeve koalicije s fronte proti vladi umaknila na rezervni položaj proti ustavnemu sodišču

Le dan po ponovni potrditvi proračuna v državnem zboru, kjer je propadel poskus, da bi preko povečanja povprečnin občinam ne samo padel proračun, ampak tudi koalicija in vlada, je opozicijska SDS pozornost ponovno preusmerila na ustavno sodišče. Potrebno je pač vzdrževati napetost, da se pozabi na neuspeli poskus rušenja vlade.

V preiskovalni komisiji državnega zbora, ki naj bi ugotavljala domnevne zlorabe oziroma politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, sicer sodelujejo le tri opozicijske stranke, saj v koaliciji in Levici svojih članov vanjo niso predlagali pa so udarili z ovadbami.

Tako je včeraj preiskovalna komisija, v kateri poleg predsednika Žana Mahniča sodelujejo še trije poslanci SDS-a NSI-ja ter SNS, sporočila, da bo kazensko ovadila ustavna sodnika Mateja Accetta in Rajka Kneza, je v izjavi pojasnil predsednik komisije Žan Mahnič (SDS). Ovadba po njihovih navedbah temelji na 288. členu kazenskega zakonika, ki govori o protizakonitem, pristranskem in krivičnem sojenju.

Potem ko je ustavno sodišče konec oktobra zadržalo izvajanje parlamentarne preiskave v zadevi Kangler v delu, ki se nanaša na sodnike, je septembra do končne odločitve zadržalo tudi izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, ki se nanaša na državne tožilce.

“Ustavno sodišče je poslalo jasno sporočilo, da imamo pravosodno oblast, ki je brez nadzora,” pa je takrat odločitev ustavnega sodišča komentiral Žan Mahnič.

Kot so zapisali v pobudi za ustavno presojo na tožilstvu, je “akt o odreditvi parlamentarne preiskave v delu, ki se nanaša na ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev državnotožilske in sodne funkcije v zadevah političnega funkcionarja in člana državnega sveta, obtožnega več korupcijskih kaznivih dejanj, nesprejemljiv z vidika temeljnih postulatov vladavine prava, načela delitve oblasti, neodvisnosti in samostojnosti pravosodja in pravosodnih funkcionarjev, nosilcev državnotožilske in sodne funkcije ter temeljnimi pravicami do osebnega dostojanstva nekdanjih in sedanjih državnih tožilcev”.

Tokrat so odločali na podlagi pobude in ustavne pritožbe generalnega državnega tožilca Draga Škete, vrhovnega državnega tožilstva in vrhovnega sodišča. Pobudniki so prepričani, da gre pri ustanovitvi preiskovalne komisije v zadevi Kangler za nedopusten poseg zakonodajne veje oblasti v pravosodje. Predsednik komisije Žan Mahnič je glede omenjene odločitve ustavnega sodišča na svojem tviter profilu takrat zapisal: “Ko gre za prvorazredne, odločijo takoj oziroma dan pred zaslišanjem tožilcev, saj bi morala biti danes zaslišana Pušnik in Šketa. Mafija je torej zaščitila mafijo.”

Kot je v izjavi 15. septembra povedal Mahnič, ima vsaka država svojo mafijo, v Sloveniji pa ima mafija svojo državo. »Moj odziv je bil, da je mafija zaščitila mafijo. Tisti, ki so se v mojih izjavah prepoznali, so se tudi odzvali. Naj spomnim: Zoranu Jankoviću odpišejo 45 milijonov evrov dolga, v Ljubljani čez vodovod gradijo kanalizacijo tudi brez ustreznih dovoljenj, tisti, ki so pokradli milijarde evrov v slovenskih bankah se prosto sprehajajo, tisti, ki so kradli davkoplačevalske milijone s tem, ko so dobavljali drago medicinsko opremo, uživajo na svojih jahtah, sodniki vse to ščitijo. Vsa ta dogajanja, kar sem jih naštel, poleg še številnih drugih primerov, pa lahko poimenujemo kot eno navadno mafijo,« je dejal poslanec in dodal, da zanj mafijo pomeni tudi tisti, ki mafijo ščiti.

»Ko pa gre za drugorazredne državljane in tiste, ki nimajo povezav z mafijo, pa jih sodniki in tožilci zaničujejo, sodijo proti njim, jih po krivem obtožijo, … Tiste, ki so dejansko krivi, pa celo oprostijo,« je bil še kritičen Mahnič, ki je medije pozval, naj na svojih spletnih straneh naredijo anketo s preprostim vprašanjem o tem, ali ljudje menijo, da slovensko pravosodje deluje kot mafija in naj dodajo odgovore da, ne, ne vem. »Stojim za tem, kar sem rekel,« je še dejal Mahnič.

Vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer pa je potem na tožilstvo vložil ovadbo zoper poslanca SDS Žana Mahniča zaradi razžalitve. »Izjava ‘mafija je zaščitila mafijo’ je žaljiva obdolžitev in s tem se ne gre igrati,« je za dejal Fišer. Mahnič pa je dejal, da stoji za svojimi izjavami, včeraj pa je takole obrazložil odločitev o kazenski ovadbi proti dvema ustavnima sodnikoma.

»V javnosti je bilo že obrazloženo, da je sodnik Matej Accetto zaradi svojih dejavnosti že bil kazensko ovaden. Pomenljive so tudi izjave nekdanjega predsednika Ustavnega sodišča dr. Petriča, ki je dejal, da je breme, ki visi nad dr. Accettom težko. Spletni portal Požareport je objavil korespondenco med tem ustavnim sodnikom in člani, predstavniki SMC. Sodnik dr. Accetto je podal neresnične navedbe glede stopnje poznanstva z Mirom Cerarjem in SMC ter skupino oblikovalcev programa SMC,« je povedal Mahnič in dodal, da je dr. Accetto svoje sodelovanje pri oblikovanju programa stranke drugim ustavnim sodnikom zamolčal ter da je kot sodnik odločal v sporih, povezanih s stranko SMC. Po besedah Žana Mahniča je tudi pomenljivo, da je SMC v parlamentu tako zelo nasprotovala nastanku te preiskovalne komisije. »SMC je posebej opozarjala na nedopustnost preiskave sodstva, ob tem pa je njihov kandidat za župana Maribora Arsenovič v drugem krogu, ko je premagal protikandidata Franca Kanglerja, to zmago proslavljal skupaj s sodnikom Žirovnikom,« je dejal predsednik preiskovalne komisije in dodal, da preiskovalna komisija stoji na trdnem stališču, da bi se ustavni sodnik dr. Accetto moral izločiti iz odločanj zaradi vidne povezave s Stranko modernega centra, kar je ustavnim sodnikom večkrat zamolčal. “Zaradi tega je kompromitiran in ne bi smel odločati o svojih strankarskih prijateljih, vključno z Arsenovičem in sodnikom Žirovnikom,” je dejal Mahnič.

»Kar pa se tiče dr. Rajka Kneza, pa je Franc Kangler podpisal izjavo, ki jo bomo priložili ovadbi, in sicer je v času opravljanja funkcije župana MO Maribor, posebej v obdobju od 4.12 2006 do 31.12 2012 sodeloval s Pravno fakulteto v Mariboru in njenim takratnim dekanom dr. Rajkom Knezom. Kangler je v izjavi zapisal, da sta se z dr. Knezom večkrat srečala in govorila o obnovi fasade Pravne fakultete v Mariboru. Kangler je tedanjemu dekanu dr. Knezu predlagal, da se prijavijo na razpis MO Maribor za financiranje obnove fasad v starem mestnem jedru leta 2009. Ker pa je Pravna fakulteta locirana na meji starega mestnega jedra in je zato kot župan izdal negativen sklep za obnovo fasade, obstaja direktna povezava med Francem Kanglerjem in dr. Rajkom Knezom,« je povedal Mahnič in dodal, da ker je Kangler kot mariborski župan izdal negativen sklep, ki ni šel v korist Pravni fakulteti, ki jo je takrat vodil dr. Rajko Knez, bi se le-ta moral izločiti kot sodnik in ne bi smel odločati o zadržanju izvajanja zakona in parlamentarne preiskave v zadevah, ki se nanašajo na sodnike in tožilce. »V drugem primeru sodnik Accetto ni odločal, je pa odločal, ko je šlo za sodnike, dr. Knez pa je odločal v obeh primerih,« je še povedal Žan Mahnič in dodal, da so člani parlamentarne komisije sklep o vložitvi kazenske ovadbe sprejeli soglasno.

»Besedilo ovadbe je pripravljeno, urediti moramo še nekaj tehničnih podrobnosti in najkasneje danes oziroma jutri bomo ovadbo, vključno s podpisano izjavo Franca Kanglerja, v kakšnem razmerju je bil s sedanjim predsednikom Ustavnega sodišča, nekdaj dekanom mariborske pravne fakultete dr. Knezom, posredovali na tožilstvo,« je zaključil Mahnič.

COMMENTS

Wordpress (0)