Bernard Bršičič: Ali je bil kakšen pomembnejši politik DEMOS-a, ki ni bil član ZK in/ali sodelavec SDV-ja?- Huda polemika med Janezom Janšo in Bernardom Brščičem ob 30. obletnici ustanovitve Demosa – TOPNEWS.si

Bernard Bršičič: Ali je bil kakšen pomembnejši politik DEMOS-a, ki ni bil član ZK in/ali sodelavec SDV-ja?- Huda polemika med Janezom Janšo in Bernardom Brščičem ob 30. obletnici ustanovitve Demosa

Bernard Bršičič: Ali je bil kakšen pomembnejši politik DEMOS-a, ki ni bil član ZK in/ali sodelavec SDV-ja?- Huda polemika med Janezom Janšo in Bernardom Brščičem ob 30. obletnici ustanovitve Demosa

Pred natanko 30-imi leti so 4. decembra 1989 podpisale sporazum o ustanovitvi koalicije Demos tri stranke: v imenu Slovenske demokratične zveze (SDZ) Hubert Požarnik in Rajko Pirnat, v imenu Slovenskih krščanskih demokratov (SKD) Franc Miklavčič in Lojze Peterle, v imenu socialdemokratov (SDZS) pa Jože Pučnik in Andrej Magajna.

Na družbenih omrežjih in v medijih pa po treh desetletjih poteka ostra polemika o tem, kdo so bili avtenični ustanovitelji Demos-a in kakšno vlogo je imel kdo od akterjev slovenske politike pred, v času in po ustanovitvi Demos-a. V najbolj ostro polemiko na tviterju sta se spustila Janez Janša in Bernard Brščič, ki se je javno vprašal, ali je bil kakšen pomembnejši politik DEMOS-a, ki ni bil član ZK in/ali sodelavec SDV-ja.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1202155807330250755

https://twitter.com/cikibucka/status/1202169865307639810

https://twitter.com/PSlajnar/status/1202173062478737409

Nekaj hude krvi je sprožil tudi sprejem, ki ga je ob obletnici Demos-a priredil predsednik republike Borut Pahor. Eden od govornikov na tem sprejemu je bil veleposlanik Matjaž Šinkovec, ki ga na fotografijah ustanoviteljev Demosa-a ni bilo.

Demanti in popravki v zvezi z obeležjem 30-letnice DEMOS-a je medijem pred sprejemom na predsedstvu posredoval Andrej Magajna. Magajna je v imenu socialdemokratov (SDZS) poleg Jožeta Pučnika podpisnik ustanovnega dokumenta.

V vabilu predsednika RS Boruta Pahorja za ponedeljkov (2. december 2019), ki sem ga prejel kot člna predsedstva DEMOS in se ga danes tudi udeležil, je navedeno, da bosta slavnostna govornika dr. Hubert Požarnik in mag. Matjaž Šinkovec, tako imenovana člana tedanjega predsedstva dmokratične opozicije – DEMOS.

Z gospoda Požarnika to vsekakor drži, ne pa za g. Šinkovca. Mag. Matjaž Šinkovec ni bil formalni član predsedstva takratne demokratične opozicije. (sken originalnega dokumenta podpisnikov kolicijske pogodbe vam lahko posredujem) Se pa je imenovani (M.Š.) (podobno kot drugi vidni predstavniki strank) občasno udeleževal pogovoru na Sternenovi 8 v Ljubljani, sedežu takratne SDZS (predhodnice zdajšnje SDS), ki je nudila prostor in logistično pomoč nastajajoči koaliciji. (V zvezi z njegovim imenom je še nekaj dezinformacij; o eni v nadaljevanju)

Dodatno pojasnilo:

Pogovorov na Sternenovi se je kot rečeno udeleževalo večji krog ljudi iz takratnih strank oz. zvez. Tako lahko na znameniti »Stojkovi fotografiji« v priponki vidimo npr. dr. Katjo Boh, ki jo sicer ne moremo šteti v formalni krog predsedstva koalicije Demos.

Ne glede na širino pri raznih diskusijah in široki krog udeležencev, pa je bilo dogovarjanje koalicijskih partnerjev striktno formalizirano.

Zakaj ?

Nismo namreč želeli, da bi neka skupina imela pri odločanju določeno »terensko prednost« . Na primer SDZ zaradi številnih prominentnih posameznikov, ali SDZS zaradi – dejanske terenske prednosti – nudenja prostora, kjer smo se sestajali in nas je bilo tudi zato največ.

Torej predsedstvo Demosa so sestavljali po dva predstavnika strank oz zvez demokratične koalicije. Le ti so lahko formalno odločali oz. pri glasovanju sprejemali sklepe.

To je razvidno tudi iz listine, datirane z 4. december 1999, ki vam ga je že lani predložil g. Anton Tomažič. Sestavo podpisnikov ob nastanku koalicije sem predložil tudi v priponki (kronologija »rojstva« Demosa).

Prosim, da to informacijo o g. Šinkovcu sprejmete dobrohotno. Ne gre tudi za to, da bo kdo hotel »spomenik« ali kot je na današnjem srečanju na Predsedstvu RS rekel g. Pahor. Pred 30 leti smo se dogovarjali, … bili so spori, tudi preperi in »malce nečimrnosti«. Ne glede na “nečimrnost” kogar koli – dejstva so dejstva.

Nikakor torej s tem dopisom ne želim oporekati temu, da bi imel g. Šinkovec slavnostni nagovor. Bil je med začetniki ustanavljanja takratnih »Tomšičevih socialdemokratov« in diskutant v koalicijskih razpravah, (kasneje tudi predsednik Komisije za mednarodne odnose DZ), … – skratka, pomemben pričevalec takratnega časa, ter ga glede slednjega spoštujem. V podajanju informacij pa moramo biti vseeno korektni!

Se pa z njegovim imenom – kot rečeno – pojavlja še druga dezinformacija (ki, jo bom na licu mesta – kje koli se bo pojavila- tudi demantiral). Namreč na določenih mestih se ga je predstavljalo (danes kar na STA) kot avtorja kratice »DEMOS«. To poimenovanje sem na seji pred formalnim podpisom koalicijske pogodbe predlagal sam (Andrej Magajna), kot formalni član predsedstva in se ga tudi sam domislil. V predhodnih diskusijah okoli imena in logotipa je tvorno sodeloval tudi g. Šinkovec. Bil pa je – resnici na ljubo – avtor predloge za logotip, ki pa žal ni bil sprejet (obrnjena, ležeča črka »D«, katere lok se kaže v mavričnih barvah in odraža mavrični značaj takratne koalicije). Za ta njegov predlog sem na omeni seji predsedstva zelo lobiral in verjetno od tod tudi (namerna ali nenamerna) pomota o avtorstvu ideje za poimenovanje demokratične koalicije z imenom DEMOS.

((Žal -mimo mojega soglasja in tudi dr. Pučnika- pa je bil v vodstvu stanke izglasovana Šinkovčeva (znamenitem / za mnoge prosula) ideja o plakatu s podobami »dobrin »socialdemokratov« v družbi Olafa Palmega, Vilija Branta, … / in na drugi strani podobe »prenoviteljev« (npr. Mirana Potrča, dr. Janeza Kocjančiča,) v družbi krvnikov: Pol Pota, Stalina, Mao Cetunga.

Tega avtorstva (PR “podviga”) seveda ni omenjal.

Toliko o pojasnilih z moje strani.

Prilagam še podrobno kronologijo “rojstva” DEMOS-a, ki jo spoštovani dr. Hubet Požarnik ni ravno natančno predstavil

Za vsa druga pojasnila pa sem vam na voljo

Andrej Magajna

kronologija rojstva Demosa

COMMENTS

Wordpress (0)