Pahor po zavrnitvi Marjana Šarca manjšinski vladi očita pomanjkanje jasne vizije: Manjšinski vladi bi bilo toliko lažje, če bi imela neko jasno vizijo, kaj želi spremeniti, kaj želi doseči – TOPNEWS.si

Pahor po zavrnitvi Marjana Šarca manjšinski vladi očita pomanjkanje jasne vizije: Manjšinski vladi bi bilo toliko lažje, če bi imela neko jasno vizijo, kaj želi spremeniti, kaj želi doseči

Pahor po zavrnitvi Marjana Šarca manjšinski vladi očita pomanjkanje jasne vizije: Manjšinski vladi bi bilo toliko lažje, če bi imela neko jasno vizijo, kaj želi spremeniti, kaj želi doseči

Čeprav je bila tema oddaje Politično s Tanjo Gobec, ki je sinoči gostila predsednika republike Boruta Pahorja, namenjena zavrnjenemu predlogu za sklic sveta za nacionalno varnost, spreminjanju volilne zakonodaje ter politične stabilnosti ob manjšinski vladi, pa je med vrsticami vsekakor najbolj izstopal Pahorjev očitek, da manjšinska vlada nima jasne vizije.

Sprememba volilnega sistema bo prinesla olajšanje

Pahor je sicer kot najbolj strateško vprašanje v državi ocenil “spremembo volilnega sistema, ki bo prineslo olajšanje”. Špekulacije o morebitnih predčasnih volitvah imajo namreč eno pomanjkljivost in sicer, da je na podlagi odločbe ustavnega sodišča najkasneje do konca prihodnjega leta potrebno spremeniti volilni sistem. Politični akterji se namreč bojijo, da bi v primeru izrednih volitev po starem sistemu, tisti, ki ne bi bil zadovoljen z rezultati volitev lahko oporekal sam razpis in legitimnost volitev.

“Do konca prihodnjega leta smo dolžni uveljaviti odločbo ustavnega sodišča. Tega dela smo se vsi lotili takoj in prišli zelo daleč. Za kratek suspenz med sedmim in osmim krogom pogajanj sem se odločil, ker je vse kazalo, da v tem krogu ne bo nobenega napredka. Ena od političnih strank me je opozorila, da ne želi sodelovati na pogajanjih, ki ne bodo prinesla napredka,” je dejal in pojasnil, da je pozval, da se preveri, ali bi predlog uvedbe državnozborskih volitev po podobnem sistemu, ki velja na volitvah za evropske poslance, dobil potrebnih 60 glasov v DZ-ju. Če bi se izkazalo, da takšne podpore ni, se bo treba potruditi na drugi poti, da bi spremenili meje okrajev, pravi.

“Vsi iščemo rešitve, vendar je to težko in zahtevno vprašanje. Legalne in legitimne volitve niso vse v demokraciji, vendar brez njih ni demokracije,” je opisal predsednik republike.

Pahor je na koncu spregovoril tudi o sodelovanju s Šarčevo manjšinsko vlado. Povedal, je da je njegova “filozofija predsedovanja”, da sodeluje z vlado. Sedem let njegovega predsedovanja pa po njegovem mnenju kaže, da je z vsemi vladami sodeloval enako. Najbolj pa izstopa, sicer med vrsticami izrečena kritika vladi in policiji o pomanjkanju jasen vizije.

“Zelo veliko mi je do politične stabilnosti in vem, da ni lahko manjšinski vladi, zlasti, ker je iz petih strank. Moramo upoštevati, da je manjšinski vladi toliko lažje, če ima neko jasno vizijo, kaj želi spremeniti, kaj želi doseči. Potem tudi v teh zahtevnih okoliščinah lažje doseže neke rezultate,” še meni predsednik republike Borut Pahor. Pahor ob tem očitno pozablja na slogan: “bojte se politike in politikov, ki imajo vizijo”.

COMMENTS

Wordpress (0)