Zakaj je Janša vodenje vlade pripravljen začasno prepustiti komerkoli in kakšen je njegov pravi scenarij, da se mu mudi z volitvami še pred predsedovanjem Evropski Uniji – TOPNEWS.si

Zakaj je Janša vodenje vlade pripravljen začasno prepustiti komerkoli in kakšen je njegov pravi scenarij, da se mu mudi z volitvami še pred predsedovanjem Evropski Uniji

Zakaj je Janša vodenje vlade pripravljen začasno prepustiti komerkoli in kakšen je njegov pravi scenarij, da se mu mudi z volitvami še pred predsedovanjem Evropski Uniji

Potem ko je Sova dopolnila ovadbo proti predsedniku parlamentarne Komisije za nadzor nad tajnimi službami Mateju Toninu, ki je obupan napovedal, da se ne bo skliceval na imuniteto, ampak se bo branil na sodišču, je postalo jasno, da je konec pravljice, po kateri bi Tonin postal celo prehodni predsednik vlade.

Scenarij je bila namreč tak, da je bilo Toninu obljubljeno vodenje vlade, čemu bo preko afere Lepe N in ostalih afer povezanih s tajno službo, uspelo omajati in oslabiti Marjan Šarca do te mere, da bi vlada padla. Šarec torej s 13 odstotki ne bi smel voditi vlade, ampak bi jo paradoksalno vodil Tonin s sedmimi odstotki, ker bi bil pač edini kompromisni začasni premier.

Scenarij pravzaprav ni nov in ga je Tonin napovedoval in hotel izpeljati že po zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je računal, da bo v tretjem krogu enostavno z mesta predsednika parlamenta skočil na mesto predsednika vlade.

Že pred ovadbo pa je resignirano ugotovil, da z rekonstrukcijo vlade ne bo nič, ker Janša noče mesta predsednika vlade prepustiti nekomu drugemu. Vendar se je situacija vmes precej spremenila, ne samo zaradi tega, ker je Tonin “fasal” ovadbo in torej bil izločen iz igre, ampak enostavno zato, ker bi se Janša bil pripravljen umakniti komerkoli Toninu, Počivalšku ali komu tretjemu, samo da bi manjšinska vlada padla in bi prehodna rekonstruirana vlade odprla samo pot do predčasnih volitev.

Tako je čisto verjetno, da bi Janša bil pripravljen vodenje vlade prepustiti komerkoli, ki bi razdrl sedanjo koalicijo pa, če je to Počivalšek, Bratuškova, ni pomembno, samo, da sedanja koalicija pade. Vsekakor je bil prvi scenarij ta, da bi Janša sam prevzel vlado, vendar ni bil realen, zato nikakor ne drži teza nekaterih analitikov, da Janša ne bi privolil v koalicijo, ki je ne bi sam vodil. Podoben scenarij se je odvil že leta 2000, ko je šest mesecev vlado vodil Andrej Bajuk, Janez Janša pa je bil obrambni minister. Seveda je vse niti vlade držal v rokah prav predsednik SDS, zato bi Janša v sedanjih okoliščinah pristal na podoben alternativni scenarij.

Prvi tak scenarij s Toninom je propadel in zato je bil plan B rušenje vlade ob proračunu, kjer sta tako Matej Tonin kot Janez Janša pohitela iz Zagreba v Ljubljano na glasovanje, kjer je bilo verjetno prvič v tem mandatu od ustanovne seje zbranih vseh 90 poslancev. Tako je “Koalicija iz Radia Ognjišča”, kjer so mediji tako zmanipulirali novico o domnevnem srečanju med Janšo in Počivalškom, da na koncu ni bilo nič več jasno.

Najprej naj bi Počivalšek potrdil novico za Delo, pa je ni, in potem je to novico povzel Radio Ognjišče. Nakar je STA v povzetku dogajanj zapisal kar, da je Počivalšek novico o srečanju z Janšo potrdil, kar za Radio Ognjišče. Spin je bil seveda namenjen vnašanju zmede in negotovosti pred potrditvijo proračuna. Tako je omenjeni radio objavil novico sicer v obliki vprašanja. Kratko vsebino povzemamo v celoti, ker je zanimiva in simptomatična.

“Se nam obeta nova vlada? Po poročanju časnika Delo se v ozadju neuradno dogajajo pogovori o možnosti nove koalicije štirih. Sestavljali naj bi jo SDS, NSi, SNS in SMC. Predsednik slednje Zdravko Počivalšek je, tako piše Delo, potrdil, da se je na to temo sestal s prvakom SDS Janezom Janšo. Ali res potekajo kakšni pogovori, smo vprašali predsednika SDS in NSi Janeza Janšo in Mateja Tonina. Ta sta dogajanje za naš radio komentirala ob robu kongresa Evropske ljudske stranke.

Pogovor koalicijskih partnerjev je bil – tako Šarec – odkrit in konstruktiven. Kar se tiče predsednikov koalicijskih strank, so po njegovih besedah usklajeni in odločeni, da delajo naprej. »Predvsem smo se dogovorili, da nikomur ni v interesu, da vlada pade,« je dejal predsednik vlade. Janša je za Radio Ognjišče dejal, da gre za smešno izjavo: »Včeraj smo slišali izjavo vladajoče, čeprav manjšinske koalicije, češ da so se dogovorili, da padec vlade ni v njihovem interesu. Stvar ne bi bila tako smešna, če bi rekli, da so ugotovili, da ni v interesu, ne vem, kako se to lahko dogovoriš. Ampak v Sloveniji je na tej virtualni sceni vse možno.«

Janša je nadaljeval, da imamo sedaj res prvič v zgodovini samostojne Slovenije manjšinsko vlado: »Dejansko imamo sedaj, ko je Levica odšla, prvič v zgodovini res manjšinsko vlado, prej se je o njej govorilo, pa to ni bila manjšinska vlada, zdaj je. Prvič se srečujemo s takšnim stanjem, kar pomeni, da ta vlada danes je, jutri pa je ni več. Se pravi, ne vemo, ali se bo to zgodilo jutri ali čez eno leto ali leto in pol. Ampak zgodilo se bo. Ta koalicija ne bo zdržala do konca. Ali bo prej prišlo do rekonstrukcije vladne koalicije ali drugačne prerazporeditve sil v parlamentu ali pa do predčasnih volitev. Po mojem mnenju pa bo verjetno prišlo do obojega po tem istem vrstnem redu.«

Janez Janša je v omenjeni izjavi za Radio Ognjišče pravzaprav razkril, kakšen je njegov scenarij in sicer, najprej “rekonstrukcija vlade” ali “drugačno prerazporeditev sil v parlamentu”, potem pa čimprej najkasneje do konca prihodnjega leta na volitve. Rekonstrukcija vlade ali prerazporeditev sil bi bila zgolj kratkotrajna, namenjena samo temu, da se sesuje sedanjo koalicijo in v ta namen je Janša pripravljen ponuditi vodenje vlade komerkoli. Pa tudi, če bi šlo za kandidatko Foruma 21. Marionetni mandatar/ka bi bil “skurjen” v manj kot pol leta.

Ker bi imel SDS v takšni vladi odločilno besedo in bi bila nova predsednica ali predsednik vlade zgolj marioneta in bi hitro inscenirali razpad vlade, vsekakor pred koncem prihodnjega leta. Janša namreč na vsak način želi prevzeti vodenje vlade pred vodenjem Evropske Unije. Njegov glavni cilj je, da bi vlado prevzel v svoje roke še pred predsedovanjem EU, ki jo na vsak način želi voditi, saj bi se v zgodovino zapisal kot edini predsednik vlade, ki je EU predsedoval dvakrat.

Vse ostalo je zgolj folklora in folklorni bi bil tudi morebitni prehodni predsednik ali predsednica vlade, če bi prišlo do rušenja sedanje vlade in koalicije Marjana Šarca. Rekonstruirana vlada bi trajala samo nekaj mesecev, saj bi Janša na vsak način prisilil politiko v izredne volitve, na katerih računa na zmago in vse skupaj bi se moralo zgoditi prihodnje leto, vsekakor pred letom 2021 oziroma pred predsedovanjem. To pa je zelo realno, saj se stara koalicija ne bi mogla več sestaviti, rekonstruirani koaliciji pa bi SDS umaknil podporo.

Zanimivo pa je opazovati predvsem ravnanje Levice in dela “stare politike”, zakaj odkrito asistira omenjenemu scenariju, poleg posamičnih izpadov nekaterih koalicijskih strank in poslancev. Pravijo namreč tako: “Češ, če že moramo imeti oziroma prenašati avtoritativno vlado in avtoritarnega voditelja, je boljše, da imamo original, to je Janeza Janšo, kot pa Marjana Šarca”. Ker Janša ima “vizijo” in bi se z njim dalo lažje “dogovarjati”. Ena od razlag je tudi ta, da so poleg politike vmešani tudi interesi kapitala v ozadju, ki mu je Šarec začel striči peruti.

Res je, Janša ima vizijo, kako preko prehodne rekonstruirane vlade oziroma, ali kot bi dejal Janša, “prerazporeditve sil v parlamentu” priti do izrednih volitev in do “polnokrvnega” prevzema vlade še pred predsedovanjem Evropski Uniji. Janša je omenjeni scenarij precej odkrito nakazal, kar pa ni ravno njegova posebnost, že omenjenem intervjuju za Radio Ognjišče.

In zakaj je Janezu Janši tako pomembno, da ponovno predseduje Evropski Uniji? Ne glede na to, da je v aferi Patria Janša bil doma sodno rehabilitiran, je v mednarodnih krogih, predvsem v EPP ostal dvom in zato Janša želi, poleg sodne, tudi mednarodno rehabilitacijo.

In kaj je boljše kot predsedovanje Evropski Uniji, kjer bil bil sogovornik tudi ameriški politiki oziroma bi v to prisili Američane, ki so mu precej zamerili, da oklepnikov ni kupoval pri njih, ampak pri Fincih. Na ta način bi Janša prisilil sogovornike, da ga ponovno obravnavajo kot kredibilnega partnerja.

Brez ameriške podpore ali vsaj blagoslova pa glede na njihov vpliv v regiji, še noben politik ni postal predsednik vlade. Prej nasprotno, čez tistega, ki Američani naredijo križ, je praktično zaključil svojo politično kariero. “Živi bili, pa videli”, kot pravijo na jugu.

COMMENTS

Wordpress (0)