Zakaj Miro Cerar noče prepustiti mesta podpredsednika vlade Zdravku Počivalšku – Svet SMC sinoči imenoval novega generalnega sekretarja in vodjo programskega sveta SMC – TOPNEWS.si

Zakaj Miro Cerar noče prepustiti mesta podpredsednika vlade Zdravku Počivalšku – Svet SMC sinoči imenoval novega generalnega sekretarja in vodjo programskega sveta SMC

Zakaj Miro Cerar noče prepustiti mesta podpredsednika vlade Zdravku Počivalšku – Svet SMC sinoči imenoval novega generalnega sekretarja in vodjo programskega sveta SMC

Svet Stranke modernega centra je na sinočnji seji imenoval novega generalnega sekretarja in vodjo programskega sveta SMC, ki ju je predlagal predsednik stranke Zdravko Počivalšek. S sinočnjima odločitvama so tako priprave na programski kongres stranke v polni meri stekle, ki je predviden spomladi, so sinoči sporočili iz stranke.

Na sejo sveta je Počivalšek prišel s celotno poslansko skupino, od ministrov pa je na sejo prišel Simon Zajc, medtem ko je Miro Cerar pred začetkom seje zapustil prostore SMC-ja. Ali se je kasneje vrnil na sejo ni znano, prav tako pred prostori SMC-ja ni bilo videti ministrice Ksenija Klampfer. Čeprav je Počivalšek Cerarja na kongresu predlagal za častnega predsednika stranke, pa vsaj po nekaterih informacijah odnosi med bivšim in sedanjim predsednikom niso več tako idilični. Cerar tudi noče zapustiti mesta podpredsednika vlade. Vlada ima sicer štiri podpredsednike, poleg Mira Cerarja je podpredsednica Alenka Bratušek, SAB, ter Karel Erjavec, Desus in Jernej Pikalo, SD.

Logično bi sicer bilo, da bi po zamenjavi predsednika na kongresu mesto podpredsednika vlade prevzel Zdravko Počivalšek, vendar se Cerar očitno ne namerava umakniti z mesta podpredsednika vlade in prepustiti mesta Počivalšku, kar naj bi povzročilo napetosti med njima. Prav tako je bil verjetno to eden od razlogov, da se je na večer pred svetom pojavil spin, da bo Počivalšek SMC zapeljal v novo vlado, in da bo v petek padla koalicija Marjana Šarca, sam pa postal predsednik vlade v novi rekonstruirani vladi.

Čeprav je Počivalšek vse to prepričljivo zanikal in izjavil, da bo SMC ostala trden člen vlade, so včeraj vsi osrednji dnevniki povzeli namigovanja in politične spine, ki so očitno bolj v funkciji preventive, da ne bi Počivalšek slučajno pomislil na to, zato je moral včeraj javno zanikati, da se je dobil z Janezom Janšo. Drugi razlog, zaradi katerega so se pojavila namigovanja o povezavah s predsednikom SDS, je bila zaposlitev Alenke Pavlin v kabinetu ministra za gospodarstvu, ki je bila sicer izbrana na razpisu kot najustreznejša kandidatka, kar je povzročilo precej negodovanja in začudenja v stranki, češ, da gre za eno najožjih Janševih sodelavk.

Pretres je bil tako hud, da je Alenka Pavlin takoj odšla na bolniško in po nekaterih neuradnih informacijah naj bi bil njen staž v kabinetu Počivalška precej kratek. Tretji razlog pa je seveda odstavitev Andreja Klemenca kot generalnega sekretarja SMC, ki naj bi bil eden od ključnih ljudi, ki je Počivalška po volitvah prepričal, da gre v koalicijo z Marjanom Šarcem in ne Janezom Janšo. Klemenc je bil pred tem direktor Mladine in njegova zamenjava vsekakor ni minila popolnoma brez nasprotovanja v stranki.

Počivalšek je sicer sinočnjo sejo sveta stranke ocenil kot še en korak k konsolidaciji. “Današnji svet stranke je še en korak v konsolidaciji stranke, ki sem jo napovedal na septembrskem kongresu. Z ekipo delam vse, kar je v moji moči, da gremo naprej – ne levo, ne desno, ne nazaj, temveč le naprej. Za to pa je po opravljenem notranjem demokratičnem procesu nujna enotnost stranke, za to je potreben sodelovalen in konstruktiven duh. Naša stranka je pomemben dejavnik pri ustvarjanju prihodnosti Slovenije, temelji za to pa so gospodarska stabilnost, pravična socialna država, svobodomiselnost in trajnostni razvoj. Ob tem se posebej zahvaljujem dosedanjemu generalnemu sekretarju Andreju Klemencu, ki je ogromno naredil za razvoj stranke, in si želim, da prispeva k naši zgodbi še naprej.”

Za generalnega sekretarja SMC je bil imenovan ekonomist Miha Rebolj, 42-letni podžupan občine Jesenice in nekdanji reprezentant slovenske hokejske reprezentance. Letos je kandidiral za evropskega poslanca na listi SMC, lani in v letu 2014 pa tudi za župana občine Jesenice. Za SMC je kandidiral tudi na parlamentarnih volitvah. V svoji predstavitvi je dejal, da kot svojo ključno vlogo na mestu generalnega sekretarja vidi podporo lokalni mreži, ki je še vedno ena ključnih prednosti SMC v primerjavi z drugimi liberalnimi strankami. “Odgovorno bom vodil sekretariat stranke, da bo ta odličen servis vsem našim članom, pa tudi našim odličnim predstavnikom, ki odgovorno opravljajo delo na ministrstvih in v državnem zboru,” je izpostavil. Na mestu generalnega sekretarja je Miha Rebolj zamenjal Andreja Klemenca, ki je to funkcijo opravljal od oktobra 2018.

Programski svet je nov organ stranke, ki je bil ustanovljen s spremembo statuta na nedavnem kongresu stranke in je nadomestil dotedanjo programsko konferenco. Z današnjim imenovanjem Aleša Vidmarja za vodjo programskega sveta je tako organ, ki združuje strankine programske odbore in definira programske usmeritve stranke, tudi polno operativen. V predstavitvi članicam in članom sveta je Aleš Vidmar, 41-letni magister znanosti s področja politologije in v.d. direktorja Inštituta za vode Republike Slovenije, predstavil svojo vizijo organizacije in dela programskih odborov. Kot temeljno usmeritev je opredelil trajnostni razvoj, okoli katerega je nanizal tako organizacijske kot vsebinske usmeritve prihodnjega dela. “SMC je branik pred avtoritarnim, skrajno desnim ali levim populizmom, pomen in moč pri iskanju skupnih rešitev moramo dati stroki,” je poudaril.

Miho Rebolja in Aleša Vidmarja je svet stranke imenoval soglasno.

COMMENTS

Wordpress (0)