Cinkarna Celje poslala 30 ton radioaktivnih odpadkov v Idaho – TOPNEWS.si

Cinkarna Celje poslala 30 ton radioaktivnih odpadkov v Idaho

Cinkarna Celje poslala 30 ton radioaktivnih odpadkov v Idaho

Podjetje Cinkarna Celje, eden največjih industrijskih onesnaževalcev v državi, je včeraj sporočilo, da je uspešno rešilo dolgoletni problem odlaganja radioaktivnih odpadkov, nastalih v procesu proizvodnje titanovega dioksida in jih je s pomočjo Slovenske agencije za radioaktivne odpadke in dovoljenja ameriških oblasti deponiralo v ameriški zvezni državi Idaho.

Podjetje je v večinski 46-odstotni državni lasti in največji proizvajalec titanovega dioksida (TiO2), spojine, ki se uporablja kot beli pigment v kemični in kozmetični industriji, pa tudi kot aditiv za živila, kar se v zadnjih letih postavlja pod vprašaj zaradi možnih negativnih posledic za zdravje.

V procesu proizvodnje titanovega dioksida nastane onesnažena oborina, “naravni radionuklidi”, ki so jo dolga leta shranjevali v 208-litrskih kovinskih sodih, rešitev za trajno rešitev vprašanja pa so iskali v sežiganju, trajnem skladiščenju, deponiranju ali predelavi v t.i. “zeleni beton”. Nobena od naštetih možnosti se ni izkazala za optimalno, zato so uspešno odstranili 30 ton takšnih odpadkov in jih odpeljali ameriško zvezno državo Idaho, za kar so bila zagotovljena vsa potrebna dovoljenja, je v sporočilu za javnost sporočila Cinkarna.

S tem so, kot so dejali, rešili okoljski problem podjetja in mesta, na kar so okoljske organizacije že dolgo opozarjale.

“Uspešno zaključen projekt izvoza radioaktivno onesnaženih odpadkov bo v letošnjem letu pozitivno vplival na poslovne rezultate, saj bo zmanjšal potrebo po visokih finančnih rezervacijah in prihranil 4 milijone evrov na leto za nižje davčne stroške,” je podjetje zapisalo v sporočilu delničarjem preko Ljubljanske borze.

Industrijsko onesnaževanje, ki je trajalo desetletja

Znižali so ga, potem ko so se cene titanovega dioksida spustile predvsem zaradi ameriškega embarga na uvoz tega izdelka s Kitajske, ki je največji svetovni proizvajalec, in je ameriški trg kompenzirala z izvozom v Evropo.

Civilna in druga združenja v Celju, tretjem največjem slovenskem mestu, že leta opozarjajo na mestne okoljske težave, povezane z industrijskim onesnaževanjem, ki traja že desetletja, zlasti na prostoru starega obrata Cinkarne, pa tudi na izpuste v zrak zaradi kemične proizvodnje Cinkarne.

Eno od teh združenj trdi, da je v celjski kotlini približno 7000 hektarjev prekomerno onesnaženih zemljišč, od tega 2800 hektarjev kmetijskih zemljišč in da so država in lokalne oblasti prepočasne pri reševanju vprašanj onesnaževanja zraka in tal in nastalih razmer ne rešujejo pravilno.

COMMENTS

Wordpress (0)