(VIDEO) Panika in nezadovoljstvo v NSI zaradi Mateja Tonina, ki se je zapletel v obveščevalno zgodbo z nepredvidljivimi posledicami – Pahor v reševanje “vojaka” Tonina – TOPNEWS.si

(VIDEO) Panika in nezadovoljstvo v NSI zaradi Mateja Tonina, ki se je zapletel v obveščevalno zgodbo z nepredvidljivimi posledicami – Pahor v reševanje “vojaka” Tonina

(VIDEO) Panika in nezadovoljstvo v NSI zaradi Mateja Tonina, ki se je zapletel v obveščevalno zgodbo z nepredvidljivimi posledicami – Pahor v reševanje “vojaka” Tonina

Mateju Toninu je najbrž žal “kolikor ima las na glavi”, da se je zapletel v obveščevalno igro, ki ne škodi samo njemu osebno, ampak predvsem stranki NSI, ki je zaradi naznanitve kaznivega dejanja svojega predsednika vse bolj nervozna in panična. Naznanitev kaznivega dejanja bi lahko namreč sesula vsa prizadevanja stranke, da se pomakne v sredino, kar so na veliko promovirali na zadnjem kongresu.

Tonin je namreč prekršil nepisano pravilo, da kot predsednik stranke ni dobro biti tudi predsednik Komisije za nadzor nad obveščevalno varnostnimi službami – KNOVS-a.

Še posebej potem, ko se je s svoje pozicije spustil v pravo malo vojno proti predsedniku vlade Marjanu Šarcu, ker očitno ne more preboleti Kamniške zgodbe, da je Marjanu Šarcu uspelo na velikem parketu, medtem ko sam nikakor ne more prevzeti izvršilne oblasti. Zato tudi tako nervozna reakcija na tviterju, kjer je reagiral precej otročje. Poglejte, saj nisem kriv jaz, ampak “neznana” oseba, čeprav sam osebno kot predsednik komisije prevzema vso odgovornost za objavo poročila.

Objava poročila je namreč voda na mlin Hrvaški pri “sesuvanju” arbitražne razsodbe in bi bilo vsekakor najbolj modro, če bi poročilo ostalo tajno in bi ga obravnavali na zaprti seji DZ ter morda samo o sklepih obvestili javnost.

Seveda se postavlja vprašanje, koliko je Tonin avtonomen pri svojih odločitvah, saj je v zadnjem letu in pol naredil precej političnih napak in obratov. Naprej je zamenjal Ljudmilo Novak, potem se je odpovedal sodelovanju v vladi in se kot predsednik Knovs-a zapletel še v pravo malo vojno z Marjanom Šarcem in njegovim kabinetom, se zopet vrnil na “sredino” in naredil prostor na desni Janezu Janši in se bo na koncu še znašel v kazenskem postopku. V objavljenem poročilu so namreč povzetki zaupnih dokumentov Sove in pričanja nekdanjih direktorjev službe, ki so za nastop dobili odvezo molčečnosti. Njihova pričevanja pa so se znašla v javnem poročilu. Kdo ga je sploh porinil v takšno pozicijo?

Verjetno bi se moral po treznem premisleku vprašati, ali je bilo tega treba in kakšen “cost-benefit” mu to sploh prinaša. Tonin bo vsekakor moral narediti analizo stroškov in koristi, saj za zdaj se vztraja na poziciji konflikta.

“Agencija je ob izvajanju aktivnosti uresničevanja nacionalnih interesov države v zvezi z uveljavljanjem arbitražne odločitve nesporno ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je pri objavi javnega dela poročila Knovsa o obveščevalni in protiobveščevalni dejavnosti v povezavi z dogodki med Slovenijo in Hrvaško med postopkom pred arbitražnim razsodiščem v Haagu prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov, s čimer so bili izpolnjeni znaki kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov. Agencija je o tem včeraj obvestila policijo in okrožno državno tožilstvo ter jima predala tudi gradivo.”

V prvih reakcijah na zapise v hrvaških medijih, je Tonin kričal, da gre za “fake news” in na družbenem omrežju tviter zapisal:

“Sova naj bi ovadila Knovs, ker je njeno poročilo Sovo opralo krivde. Bizarno! Poročilo Knovsa dokazuje, da slovenska vlada in Sova nista goljufali pri arbitraži. Dokaže, da slovenska zarota zoper Hrvate ne obstaja. Poročilo krepi slovensko pozicijo. Očitno nova akcija Damirja Črnčeca.”

Da je vrag odnesel šalo kaže tudi na pismo predsednika države Boruta Pahorja, ki je bolj v smislu reševanja vojaka Tonina. Je pa vsekakor hvalevredno, da je predsednik države očitno začel brati poročila tajnih služb, ker je recimo v državnem zboru pred komisijo glede pranja iranskega denarja dejal , da ni bral poročila tajne službe, kar mu je očital tudi predsednik opozicijske SDS Janez Janša. Pahor je v pismu zapisal naj premier na sejo sveta (SNAV) povabi predsednika republike, predsednika državnega zbora in predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janšo.

“Spoštovani predsednik vlade, predlagam, da skličete sejo Sveta za nacionalno varnost v zvezi z zelo zaskrbljujočimi zaostritvami odnosa med Sovo in Knovsom, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov,” je Marjanu Šarcu napisal predsednik Borut Pahor.

Odziv predsednika vlade Marjana Šarca, ki je zvečer odpiral knjižni sejem, je bil precej vljuden in diplomatski v smislu, da je “že iz spoštovanja do institucije predsednika republike vreden razmisleka” in da bo o predlogu predsednika države razmislil, ni pa eksplicitno dejal, da ga bo dejansko sklical. Pomenljiv pa je tudi njegov odgovor “o ustvarjanju nekakšnega izrednega stanja v državi”

Kot je povedal premier, je dogajanje burno zaradi tistih, ki ga ustvarjajo takega. Če nekateri prekoračujejo svoja pooblastila in spolitizirajo določen organ, potem se pa dogajajo te stvari, je dejal.

“Ja, dogajanje je burno zaradi tistih, ki ga ustvarjajo takega. Zdaj če bi vsi delali svoje delo tako, kot je potrebno, potem ne bi bilo nobenih težav. če pa nekateri prekoračujejo svoja pooblastila in tako naprej in spolitizirajo določen organ, potem se pa dogajajo takšne stvari, kot se,” je v večernem odzivu dejal predsednik vlade Marjan Šarec.

S tem se je odzval na zapise predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Mateja Tonina, ki je očital državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Damirju Črnčecu, da je zlorabil Sovo.

Šarec je dejal, da je to, kar je zapisal Tonin, lahko do neke mere žaljivo in popolnoma deplasirano.

Že dopoldne se je odzval predsednik DZ Dejan Židan, ki je po ponedeljkovi informaciji o ovadbi zoper predsednika Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) Mateja Tonina poudaril, da “izraba varnostnih ali obveščevalnih služb ali nadzora nad temi službami za politične namene škodi interesom države kot celote”. Pozval je k previdnosti in državotvornosti.

COMMENTS

Wordpress (0)