Nemška kanclerka Angela Merkel proti francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu – TOPNEWS.si

Nemška kanclerka Angela Merkel proti francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu

Nemška kanclerka Angela Merkel proti francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu

Ameriška tiskovna agencija Associated Press poroča, da naj bi imela nemška kanclerka Angela Merkel dovolj lepljenja razbitih skodelic, ki jih je zlomil francoski predsednik Emmanuel Macron.

Prihodnost EU bi lahko bila pod vprašajem, če se bo spor med nemško kanclerko in francoskim predsednikom še poglabljal.

Os Berlin-Pariz je glavna gonilna sila združene EU, vendar je po poročanju New York Timesa razkol med zaveznicama doživel vrhunec ob praznovanju 30. obletnice rušenja Berlinskega zidu.

Jezna Merklova

Na robu omenjenega srečanja je Merklova ostro kritizirala francoskega predsednika države.

“Popolnoma razumem vašo potrebo po moteči politiki. Ampak naveličala sem se zbiranja črepinj. Nenehno moram lepiti skodelice, ki ste jih zlomili, da se lahko usedemo in spijemo čaj,” je dejala vidno jezna Angela Merkel.

Do večjega zapleta v odnosih Merklove in Macrona je prišlo po njegovem nedavnem intervjuju za časnik Economist, kjer je izjavil, da je “zveza NATO doživela možgansko smrt” zaradi pomanjkljivega sodelovanja med članicami in postavil pod vprašaj obstoj 5. člena ustanovne pogodbe, ki govori o tem, da se napad na eno državo članico obravnava kot napad na celotno zavezništvo.

Merklova je morala takoj po vroči kostanj v žerjavico in zavrnila Macronove trditve na sestanku z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom.

Macron je pred kratkim dal veto tudi na začetek pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo, čeprav so v Skopju na zahtevo Grčije spremenili tudi ime države, da bi deblokirali pristop k Uniji.

Srečanje v Londonu

Nato je uradni Pariz pripravil “non-paper”, predlog nove metodologije za pogajanja o širitvi EU. V obeh primerih se je Berlin odzval zadržano.

Odnos med Merkalovo in Macronom bo v središču pozornosti javnosti na prihodnjem srečanju Natovih voditeljev v Londonu v začetku decembra, ko bodo obeležili 70. obletnico pakta.

Če strnemo, trenutno so glavne točke razdora med zaveznicama Nemčijo in Francijo naslednje:
– Francoski predsednik meni, da je Nato doživel možgansko smrt,
– Merklova je na srečanju z Jensom Stoltenbergom slednje zanikala,
– Macron je dal veto na pogajanja EU s Tirano in Skopjem,
– Pariz je nato predlagal novo metodologijo za pogajanja za širitev Unije,
– Nemčija se je odzvala zadržano na francoski veto in predlog nove vrste pogajanj.

COMMENTS

Wordpress (0)