Poljska bo zgradila sončno elektrarno v bližini največje termoelektrarne v Evropi – TOPNEWS.si

Poljska bo zgradila sončno elektrarno v bližini največje termoelektrarne v Evropi

Poljska bo zgradila sončno elektrarno v bližini največje termoelektrarne v Evropi

Poljska načrtuje izgradnjo sončne elektrarne na površini skoraj 100 hektarjev, za lokacijo pa je izbrala Belchatow, kar pomeni, da se bo nova sončna elektrarna pojavila v soseščini največje termoelektrarne in največjega posameznega onesnaževalca z ogljikovim dioksidom v Evropi.

Sončna elektrarna bo ena največjih v Evropi in bo z električno energijo oskrbovala 100.000 gospodinjstev, je sporočila poljska tiskovna predstavnica državnega proizvajalca energije PGE Sandra Apanasionek, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Nove naložbe v sončno energijo

Poljski proizvajalec energije PGE načrtuje tudi nove naložbe v sončno energijo, saj namerava povečati proizvodne zmogljivosti v tem segmentu na 2,5 gigavata do leta 2030.

Poljska trenutno proizvaja skoraj 80 odstotkov svoje električne energije iz premoga. Domači in mednarodni kritiki menijo, da je prehod na čistejše vire energije prepočasen.

Novi poljski premier Mateusz Morawiecki je v torek v poljskem parlamentu obljubil, da bo njegova vlada razvijala obnovljive vire energije. Vendar je opozoril, da bi bilo treba v procesu prehoda na čistejše vire vzporedno zagotoviti zanesljivost oskrbe.

Evropska unija ne more diskriminirati Poljske v podnebni politiki in mora upoštevati odvisnost poljskega premogovnega sistema, ki ga je Poljska podedovala kot zapuščino komunističnih časov, je sporočil Morawiecki.

COMMENTS

Wordpress (0)