(VIDEO) Kako je včeraj propadel scenarij rušenja koalicije in vlade Marjana Šarca – Janez Janša in Matej Tonin na Radiu Ognjišče že postavljala novo vlado – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je včeraj propadel scenarij rušenja koalicije in vlade Marjana Šarca – Janez Janša in Matej Tonin na Radiu Ognjišče že postavljala novo vlado

(VIDEO) Kako je včeraj propadel scenarij rušenja koalicije in vlade Marjana Šarca – Janez Janša in Matej Tonin na Radiu Ognjišče že postavljala novo vlado

Dramatično dogajanje, povezano s potrditvijo proračuna za prihodnji dve leti, ima pravzaprav dva dela. Prvi se je odvijal v parlamentu pred očmi javnosti, drugi pa se je odvijal v zakulisju. Oba scenarija pa sta imela seveda samo en namen in sicer rušenje vlade Marjana Šarca. Začelo se je že konec minulega tedna na odboru za finance, ki ga vodi prav poslanec DeSUS Robert Polnar, ki v parlamentu zaseda sobo, v kateri je bil pred tem Ciril Pucko.

Pucko se je v zgodovino zapisal s tem, da je pri potrjevanju Drnovškove vlade prestopil iz poslanske skupine SKD v poslansko skupino LDS in s tem podpornikom Drnovška prinesel glas večine, pred tem je imela desna politična opcija 45 glasov in leva 43 + 2 glasova poslancev italijanske in madžarske narodne manjšine.

Za dramatičnost dogajanja v parlamentu ob sprejemanju proračuna je Robert Polnar poskrbel včeraj pred sprejemanjem proračuna, ko je v izjavi ob robu proračunske seje DZ v kamere mirno dejal, da sicer ostaja podpornik vlade Marjana Šarca z besedami: “Sem trenutno podpornik politike, ki ni sposobna oblikovati alternativ, in to je zame velik problem. Politika na nacionalni ravni namreč mora biti vedno pripravljena izoblikovati alternative, zlasti, če nima posebne večine v DZ.”

Na vprašanje, ali bi bil pripravljen sodelovati v kakšni novi vladi, je Polnar dejal, da je “to za zdaj še predaleč, vsekakor pa nisem prepričan, da bi takšna vlada, kot je zdaj, s tako šibko podporo v DZ, lahko obstala. Če bi bila kakršna koli možnost za sodelovanje v kakšni drugi vladi v tem mandatu, ki bi zmogla zagotoviti več poslanskih mandatov, bi bil pripravljen sodelovati.” Polnar je svoj glas včeraj že ponudil Janezu Janši.

Visok predstavnik koalicije je Polnarja imenoval za lažnivca, ki je s streli v hrbet poskušal zadati udarec koaliciji in vladi, predvsem pa naj bi jim lagal glede glasovanja. Ko so ga konec prejšnjega tedna eksplicitno vprašali, kako bo glasoval, je samo skomignil z rameni.

Polnar je v parlamentu sicer razlagal, kako naj bi predsedniku Desusa Karlu Erjavcu na koalicijskem kosilu naročili naj ga disciplinira, vendar jim je Erjavec odgovoril, da ga ne more, in da naj poskušajo z njim kar koalicijski partnerji. Da bi bila ikonografija popolna, je včeraj v parlament prišlo še okoli 25 županov, ki so na balkonu navijali za povečanje povprečnine.

Dramatični ton celotnemu dogajanju v zakulisju, ki je prililo olje na ogenj, so bile informacije o srečanju med Janezom Janšo in predsednikom SMC-ja Zdravkom Počivalškom na Trstenjakovi. Informacija o srečanju je sicer prišla iz SDS-a, saj je bil sestanek očitno zlorabljen za to, da bi zamajal koalicijo pred potrjevanjem proračuna, češ, konec je, saj že tečejo pogovori o novi vladi.

Zdravko Počivalšek je tako dobil prvo lekcijo iz politike, ki jo je pred tem vzel že Marjan Šarec, saj so ga zlorabili še preden so rekli k… od koalicije.

Spomnimo samo na predvolilno soočenje, tri dni pred parlamentarnimi volitvami junija 2018, ko je Bojan Požar ob zaključni temi soočenja – sestavi nove vladne koalicije, vprašal Šarca, ali držijo informacije, da se več čas tajno dobiva z Janezom Janšo in SDS (prvič naj bi se dobila 25. novembra lani med volitvami predsednika države, na pobudo Marjana Šarca, ko naj bi Janšo prosil za tiho podporo pri volitvah, potem pa naj bi se srečala še večkrat, tudi leta 2018).

Požar je seveda imel na soočanju nalogo, da plasira informacijo, ki jo je seveda v dogovoru na koncu soočenja izkoristil Janez Janša. Ko je do besede, tik pred koncem oddaje, prišel prišel Janez Janša, je potrdil, da je to bilo res, da sta se res dobivala, in se čudil, zakaj Šarec to zanika, češ, ali je te pogovore res tako težko priznati. Seveda vsaka šola nekaj stane, še posebej, če se moraš učiti na lastnih izkušnjah.

Vendar vrnimo se k stvari. Politično dogajanje je pravzaprav z identičnimi besedami kot pred tem Polnar, za Radio Ognjišče komentiral Janez Janša z dramatično napovedjo, da ta koalicija ne bo zdržala do konca.

“Se nam obeta nova vlada? Po poročanju časnika Delo se v ozadju neuradno dogajajo pogovori o možnosti nove koalicije štirih. Sestavljali naj bi jo SDS, NSI, SNS in SMC. Predsednik slednje Zdravko Počivalšek je, tako piše Delo, potrdil, da se je na to temo sestal s prvakom SDS Janezom Janšo.

Ali res potekajo kakšni pogovori, smo vprašali predsednika SDS in NSI Janeza Janšo in Mateja Tonina, “so v tonu, ki ni ravno značilen za ta medij, zapisali v zapisu povzetka pogovora. Kako teče tok informacij, je bilo zanimivo gledati včeraj, ko Radio Ognjišče citira Delo, češ da je Počivalšek potrdil srečanje na Trstenjakovi, mediji pa potem citirajo STA, ki napačno povzema Radio Ognjišče in pišejo, kako je Počivalšek za Radio Ognjišče potrdil srečanje.

Janez Janša je sicer za omenjeni radio najprej komentiral dogajanje na kongresu EPP v Zagrebu, kjer je omenjal šibke vlade v nekaterih državah EU, predvsem pa je imel v mislih manjšinsko vlado doma, ki v teh razmerah nikakor ne morejo voditi vlade.

“Včeraj smo slišali izjavo vladajoče, čeprav manjšinske koalicije, češ da so se dogovorili, da padec vlade ni v njihovem interesu. Stvar ne bi bila tako smešna, če bi rekli, da so ugotovili, da ni v interesu, ne vem, kako se to lahko dogovoriš. Ampak v Sloveniji je na tej virtualni sceni vse možno”.

“Dejansko imamo sedaj, ko je Levica odšla, prvič v zgodovini res manjšinsko vlado, prej se je o njej govorilo, pa to ni bila manjšinska vlada, zdaj je. Prvič se srečujemo s takšnim stanjem, kar pomeni, da ta vlada danes je, jutri pa je ni več. Se pravi, ne vemo, ali se bo to zgodilo jutri ali čez eno leto ali leto in pol. Ampak zgodilo se bo. Ta koalicija ne bo zdržala do konca. Ali bo prej prišlo do rekonstrukcije vladne koalicije ali drugačne prerazporeditve sil v parlamentu ali pa do predčasnih volitev. Po mojem mnenju pa bo verjetno prišlo do obojega po tem istem vrstnem redu.”

Bolj realističen je bil Matej Tonin. NSI je po o glasovanju, na katerem je padel predlog povečanja povprečnin občinam, poskusila še enkrat s “kompromisnim” predlogom, s katerim bi, kot se reče, “namamili” tiste poslance koalicije, ki so s stisnjenimi zobmi glasovali proti povečanju povprečnin. Obenem so župani klicali posamezne poslance koalicije, češ, da vendarle ne bodo glasovali proti povprečninam. Seveda ni šlo za uboge občine, ki so že vse po vrsti dvignile cene svojih storitev, ampak za scenarij rušenja vlade.

“Pogovori ves čas tečejo. Nova Slovenija je takšen tip stranke, da pušča odprto komunikacijo z vsemi strankami. Bo pa seveda sprejem proračuna pomemben in ne pričakujem kakšnih večjih presenečenj. Kot so pokazala včerajšnja dejanja, so upornim poslancem koalicije dodobra zvili roko, Zmago Jelinčič je že napovedal podporo proračunu, tako, da ne pričakujem kakšnih večjih presenečenj”, je bil včeraj realistične Tonin.

Posebej zanimiva je bila včeraj vloga Levice, ki je brez problemov glasovala skupaj z opozicijsko SDS in NSI, kjer se je znašla veliko bolje, kot v družbi Šarčeve koalicije. Seveda to za tiste, ki poznajo zakulisno dogajanje, ni nobeno presenečenje, da se je Levica na fronti proti vladi znašla skupaj z opozicijo. Manj znane pa so povezave Levice s kapitalom oziroma s kapitalskim omrežjem, proti kateremu se javno bori Levica. To se prikazalo pri predlogu o prenosu dodatnega zdravstvenega zavarovanja iz zasebnih zavrovalnic na ZZZS, ki so ga imeli na mizi, pa so rajši odšli iz koalicije.

Spomnimo samo, da je Levica izstop iz vlade napovedala isti dan, ko je v javnost prišla afera Kralj, ki jo je proti vladi lansiralo omrežje Boruta Jamnika. Levica si je včeraj bolj želela padca vlade kot opozicija, da bi dokazala, kako Šarec ne more brez njenih glasov. Po včerajšnjem glasovanju je izgubila še zadnji vzvod za izsiljevanje Šarca. Predvsem pa medijsko pozornost, ki jo je nase vlekla vse od poletja naprej.

COMMENTS

Wordpress (0)