(VIDEO) Poslanci danes na 13. redni seji glasujejo o proračunu za prihodnji dve leti in ob tem tudi o usodi 13. slovenske vlade Marjana Šarca – TOPNEWS.si

(VIDEO) Poslanci danes na 13. redni seji glasujejo o proračunu za prihodnji dve leti in ob tem tudi o usodi 13. slovenske vlade Marjana Šarca

(VIDEO) Poslanci danes na 13. redni seji glasujejo o proračunu za prihodnji dve leti in ob tem tudi o usodi 13. slovenske vlade Marjana Šarca

V državnem zboru se danes nadaljuje tridnevna seja, na kateri bodo poslanci glasovali o proračunskih dokumentih za prihodnji dve leti. Kdaj natančno bo glasovanje glede na dinamiko 13. redne seja državnega zbora ni mogoče natančno napovedati. Nekateri namigi pa gredo v smeri, da bi se utegnila seja zavleči, saj bodo poslanci poskušali izkoristi maksimalni čas za razpravo in zagotoviti popolno prisotnost.

Poslanci so razpravo o predlogu proračunov začeli v torek, ko je finančni minister Andrej Bertoncelj povedal, da ohranjata visoko raven socialne varnosti, med drugim se lahko pohvalita tudi z razvojno komponento. Izpostavil je proračunski presežek, ki bo omogočil opazno zmanjšanje dolga, ter dejal, da gre za enega najboljših proračunov med evropskimi državami.

Čeprav vodi manjšinsko vlado, premier Matjan Šarec, kot je povedal sinoči na 14. vrhu slovenskega gospodarstva, verjame, da bodo dobili zadostno število glasov, zato na njihov sprejem tudi ne namerava vezati zaupnice. Na vprašanje, ali vlada ima podporo za sprejem proračun v parlamentu in kaj so se dogovorili včeraj na kosilu, je med drugim dejal:

“Ja, saj vlada ni problem, vlada ga je predlagala. Tako, da mi smo se danes dogovorili, da delamo naprej, da ni razlogov, da bi kakorkoli mislili drugače. Imeli smo zelo dober pogovor, odkrit, konstruktiven in kar se tiče predsednikov političnih strank smo usklajeni za delo naprej. Podpora v parlamentu seveda je pa druga zadeva. In verjamem, da bosta proračuna in pa seveda Zipers (Zakon o izvrševanju proračuna), da bo šlo to skozi, ker to so pogoji za delo.

Če bi Zipers naknadno padel, potem tudi proračunskih dokumentov nimamo. To bi bilo pa zelo neodgovorno in tukaj je zdaj na poslankah in poslancih zdaj njihova odgovornost. Vlada je svoje naredila, ministrstvo je pripravilo optimalen proračun v danih razmerah, pa ne samo optimalen. Mislim, da je to prvi proračun, ki ima presežek. Doslej mislim, da še nismo imeli presežka. Sledimo fiskalnemu pravilu. Je usklajen proračun oziroma oba proračuna s fiskalnim pravilom. Res je, da imamo najbolj rigorozno fiskalno pravilo v celotni Evropi, ampak tukaj je pač kakor je. Tako da, ko se pogovarjam z evropskimi kolegi, me sprašujejo, kakšen bo pa vaš primanjkljaj in povem, da bomo imeli presežek, pa me začudeno vprašajo zakaj. Se pravi, ne glede na to, da pri nas fiskalni svet ni nikoli zadovoljen, moram reči, da sta predloga proračunov dobra, da je uravnotežen v smislu tako razvoja kot tudi drugih zakonskih obveznosti in odgovornost je na poslankah in poslancih, da ju sprejmejo zato, da bomo tudi v politiki oziroma na državnem nivoju lahko rekli Slovenija gre naprej”.

Šarec je sinoči tudi presekal ugibanja, ali bo na proračun vezal zaupnico. Kar se tiče predsednikov koalicijskih strank, so po njegovih besedah usklajeni in odločeni, da delajo naprej. Predvsem smo se dogovorili, da nikomur ni v interesu, da vlada pade, je dejal predsednik vlade in dodal:

“Ne bom vezal zaupnice, ker pričakujem, da je dovolj odgovornosti pri vseh, da bosta ta dva proračuna šla skozi in verjamem, da ko bosta prejeta in ko bo sprejet tudi ZIPERS, da bo potem tudi sistem deloval naprej. V kolikor se pa to ne bi zgodilo, potem pa nima nobenega smisla govoriti kdo bo odstopil in kdo ne bo, ker potem se bomo pa morali vsi skupaj vprašati, kaj smo to leto delali tako državni zbor kot tudi vlada.

Kar se tiče predsednikov koalicijskih strank, so po njegovih besedah usklajeni in odločeni, da delajo naprej. Dogovorili smo se, da nikomur ni v interesu, da vlada pade, je dejal Marjan Šarec in dodal: “Zagotovo, saj to delamo že zdaj in to ustvarjanje nekega nemira in nekih zapletov neke dramaturgije in ne vem česa je pač vsakdanja praksa, ampak današnje srečanje je jasno pokazalo, da mi delamo tako, kot smo delali pred enim letom, da želimo sodelovati, da gremo dalje. Še enkrat pa poudarjam, da odgovornost pa je na poslancih. To smo se pa pogovarjali danes, da je vsak predsednik stranke seveda odgovoren za svoje poslanke in poslance ne glede na to, da so seveda po ustavi avtonomni pri svojih ravnanjih, pa ni odveč pogovor o odgovornosti do države do državotvornosti in da poslanca ne sme voditi parcialni ali lasten interes, ampak je zdaj odgovornost vseh, da sta proračuna sprejeta in da država lahko deluje naprej”.

COMMENTS

Wordpress (0)