(VIDEO) Kosilo na Gregorčičevi s “štirimi hodi” in petimi koalicijskimi partnerji dalo rezultate – Šarec: “Nikomur ni v interesu padec vlade” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kosilo na Gregorčičevi s “štirimi hodi” in petimi koalicijskimi partnerji dalo rezultate – Šarec: “Nikomur ni v interesu padec vlade”

(VIDEO) Kosilo na Gregorčičevi s “štirimi hodi” in petimi koalicijskimi partnerji dalo rezultate – Šarec: “Nikomur ni v interesu padec vlade”

Dolgo pričakovan koalicijski vrh, ki je dobil formo kosila, na katerega je šefe koalicijskih strank povabil premier Marjan Šarec, je očitno zadovoljilo koalicijske partnerje.

Dejan Židan in predsednik SMC Zdravko Počivalšek sta v izjavi za medije po kosilu povedala, da sta z dogovorom zadovoljna. Dorekli so prioritete za prihodnje leto in se dogovorili za pogostejša srečanja oziroma po besedah Počivalška za boljše timsko delo.

Dejan Židan: “Imeli smo skoraj dve ure zelo dobrega pogovora. Na podlagi tega pogovora vidim, da obstaja resna namera, da koalicijsko pogodbo, ki je dobra, uresničujemo tudi naprej. Tako, da verjamem, da bo jutri tudi proračun, ki je dober proračun, sprejet. V naslednjem letu pa bomo pomembne stvari iz koalicijske pogodbe uresničevali naprej. Dejstvo pa je, da bomo iskali podporo pri vseh partnerjih. Moja želja, da je prvi partner, pri katerem iščemo podporo, še vedno tudi levica. … Eni bodo verjetno današnji vrh razumeli kot pogovor ob kosilu, jaz ga razumem predvsem kot pogovor, ki je namenjen pogovoru, kar tudi v resnici je bil. Zelo odkrito smo se pogovorili o prvem letu skupnega delovanja in o prioritetah za naslednje leto. Jaz sem zadovoljen in tudi zadovoljen z dogovorom, da se v prihodnje dobimo bolj pogosto”.

Glede prioritet za prihodnje leto je Židan dejal: “Poglejte koalicijsko pogodbo, vse piše.”

Predsednik SD Dejan Židan je danes pred začetkom kosila dejal, da “ne bo ne discipliniranja ne soljenja pameti drug drugemu, ampak samo utrjevanje temeljev, da gremo po skupni poti kot, če hočete, tovariši naprej”.

Po kosilu pa povedal: “Ne, saj to tudi ni bil namen tega sestanka. To je bilo v šali, ali bo discipliniranje ali da bi si medsebojno solili pamet. Ne, pogovarjali smo se kakor se tovariši na skupni poti morajo pogovarjati zelo odprto, včasih tudi na ta način, da gledamo predvsem naprej. In rezultat tega sestanka po mojem mnenju je, da bo bolj čvrsta koalicija petih strank”.

Glede menija, ki je bil danes ponujen, je Židan dejal, da je to potrebno vprašati predsednika vlade Marjana Šarca. Jaz sem bil predvsem pozoren na pogovor in tudi na kavo. Saj veste, da je moj hobi pitje kave.” Židan je glede afer med koalicijskimi partnerji dejal, da nobene take afere, katere vir bi bili mi, ni bilo.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je ob prihodu v vladne prostore, v katerih jih Šarec gostil na kosilu, dejala, da si želi predvsem “najprej eno dobro kosilo in iskren pogovor o prihodnosti. Bratuškova ob zaključku ni dajala izjav. “Upam, da so dobro skuhali,” je ob prihodu na kosilo glede pričakovanj dejal tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki je po kosilu med drugim dejal:

“Vse, kar je dogovorjeno, je možno realizirati le, če bomo igrali z roko v roki,”

Na vprašanje, kako si predstavlja boljše timsko delo v koaliciji, pa je odgovoril na primeru košarke: “Če igrate košarko, veste, da je treba žogo podajati. Ne more imeti vsak svoje žoge in vsak zase igrati.” Če se kolektivno igra, se da po njegovih besedah zmagati, “tu in tam pa je treba komu hrbet pokriti”.

Danes so se pogovarjali tudi o proračunu, ki ga bo DZ potrjeval predvidoma v četrtek. Po Počivalškovih navedbah koalicija računa, da bo rekorden proračun prejel dovolj podpore, da bo sprejet.

Današnji pogovor koalicijskih partnerjev je bil po oceni premierja Marjana Šarca odkrit in konstruktiven. Kar se tiče predsednikov koalicijskih strank, so po njegovih besedah usklajeni in odločeni, da delajo naprej. Predvsem smo se dogovorili, da nikomur ni v interesu, da vlada pade, je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)