Anonimka “Zaskrbljenih občanov Kopra” proti koprskemu županu Alešu Bržanu: “Njegovo obnašanje je nemoralno in ostudno, močno škodi občanom in občini, zato od nadzornikov mestne občine Koper in svetnikov pričakujemo, da ga v najboljšem interesu skupnosti pozovejo k odstopu. Smo mesto, ki si zasluži boljše”. – TOPNEWS.si

Anonimka “Zaskrbljenih občanov Kopra” proti koprskemu županu Alešu Bržanu: “Njegovo obnašanje je nemoralno in ostudno, močno škodi občanom in občini, zato od nadzornikov mestne občine Koper in svetnikov pričakujemo, da ga v najboljšem interesu skupnosti pozovejo k odstopu. Smo mesto, ki si zasluži boljše”.

Anonimka “Zaskrbljenih občanov Kopra” proti koprskemu županu Alešu Bržanu: “Njegovo obnašanje je nemoralno in ostudno, močno škodi občanom in občini, zato od nadzornikov mestne občine Koper in svetnikov pričakujemo, da ga v najboljšem interesu skupnosti pozovejo k odstopu. Smo mesto, ki si zasluži boljše”.

Med koprskimi občinskimi svetniki je nedavno završalo zaradi anonimke, ki je zaokrožila iz e-maila občani Kopra. Avtorstvo anonimke si pripisujejo “zaskrbljeni občani Kopra”. Očitno je anonimka, ki jo v celoti objavljamo spodaj, posledica neurejenih in nezdravih odnosov v obalni občini Koper. Na podlagi omenjene anonimke smo sicer na župana Aleša Bržana naslovili celo vrsto vprašanj, ki se nanašajo tako na anonimko kot tudi na drugo izredno zanimivo dogajanje v Mestni občini Koper v času, ko je županovanje prevzel novi župan Aleš Bržan.

“Gospod Bržan je bil izvoljen, ker je obljubljal spremembe v načinu vodenja občine, odnosa do mesta in podeželja, javnega dobrega, dediščine, kulture, otrok in mladine, socialne ter zdravstvene politike. V nasprotju s svojimi obljubami pa je odgovoren za vzpostavljanje nezaslišanih, klientelistično-interesnih mrež, za iskanje proračunskih in javno finančnih malverzacij in za netransparentno in nedemokratično snovanje proračunov. Drugačne, boljše organizirane, pregledne in demokratične občine kar ni in je z njegovim načinom zagotovo niti ne bo,” začenjajo svoje pisanje “nezadovoljni občani Kopra”, ki so se obrnili na občinske svetnike. “Aktualni župan se brezsramno okorišča s svojim položajem, v nebo vpijočih primerov je nešteto,” dodajajo.

“Prejšnjega župana je kritiziral, ker si je v načrtu z ravnanjem s stvarnim premoženjem omogočil prosto upravljanje s pol milijona evrov, sam pa je ta znesek samopašno kar podvojil in sedaj prosto upravlja z milijonom evrov! Kako lahko utemelji očitanih 1.200.000 € za Čudolandijo oziroma pojasni, kako je prišel do tega zneska? Njegove kritike in očitki so neskončni, pa vendar sam razvija in zaključuje projekte, ki jih je zastavila in pričela prejšnja oblast. Brezsramno obtožuje, da so njegovi predhodniki razmetavali z denarjem, medtem ko aktualna oblast na veliko varčuje. Na komu? Zaposlenih v Marjetici, fizičnih delavcih?? Za denar, ki so ga v preteklem letu potrošili predvsem na sebi in svojih sodelavcih, je župan pokazal bore malo. In čeprav neusmiljeno graja prejšnjega župana, se ne sramuje opravičil svojih privržencev, da je »še svež, neizkušen, potrebuje čas, …« – kar so jasna sporočila, da se je na župansko mesto zavihtel človek, ki preprosto nima vrlin, potrebnih za funkcijo župana mestne občine!”

Zapis objavljamo v nadaljevanju:

From: Občani KOPRA <obcanikopra@gmail.com>
Date: 15 November 2019 at 16:27:10 CET
To: undisclosed-recipients:;
Subject: Zaskrbljeni občani MOK

Gospod Bržan je bil izvoljen, ker je obljubljal spremembe v načinu vodenja občine, odnosa do mesta in podeželja, javnega dobrega, dediščine, kulture, otrok in mladine, socialne ter zdravstvene politike. V nasprotju s svojimi obljubami pa je odgovoren za vzpostavljanje nezaslišanih klientelistično-interesnih mrež, za iskanje proračunskih in javno finančnih malverzacij in za netransparentno in nedemokratično snovanje proračunov. Drugačne, boljše organizirane, pregledne in demokratične občine kar ni in je z njegovim načinom zagotovo niti ne bo.

Aktualni župan se brezsramno okorišča s svojim položajem, v nebo vpijočih primerov je nešteto.

Tako je lahko sosed gospoda Bržana postal direktor javnega podjetja Marjetica po prirejenem izboru, s posebno ‘županovo komisijo’, ki je preprosto odvzela možnost izbire nadzornemu svetu. Direktorju se očita, da varčuje na ljudeh in delovni opremi, medtem ko se ogromna sredstva nerazumno trošijo – po navodilih, ki jih prejema od župana? Medtem, ko krči stroške, ima službeni avtomobil ki ni na boniteto – da bi ga uporabljal tudi za osebno uporabo. S tem vozilom se dvakrat mesečno pelje na občino, sicer vozilo tam stoji. Kdo bo opravil pregled potnih stroškov in presodil ekonomsko upravičenost tega vozila?

Prejšnjega župana je kritiziral, ker si je v načrtu z ravnanjem s stvarnim premoženjem omogočil prosto upravljanje s pol milijona evrov, sam pa je ta znesek samopašno kar podvojil in sedaj prosto upravlja z milijonom evrov! Kako lahko utemelji očitanih 1.200.000 € za Čudolandijo oz. pojasni, kako je prišel do tega zneska? Njegove kritike in očitki so neskončni, pa vendar sam razvija in zaključuje projekte, ki jih je zastavila in pričela prejšnja oblast. Brezsramno obtožuje, da so njegovi predhodniki razmetavali z denarjem, medtem ko aktualna oblast na veliko varčuje. Na komu? Zaposlenih v Marjetici, fizičnih delavcih?? Za denar, ki so ga v preteklem letu potrošili predvsem na sebi in svojih sodelavcih, je župan pokazal bore malo. In čeprav neusmiljeno graja prejšnjega župana, se ne sramuje opravičil svojih privržencev, da je »še svež, neizkušen, potrebuje čas…« – kar so jasna sporočila, da se je na župansko mesto zavihtel človek, ki preprosto nima vrlin, potrebnih za funkcijo župana mestne občine!

Vrabci na strehi čivkajo, kako za poplačilo svojih podpornikov in prijateljev pripravlja oddajo v podizvajanje oziroma privatizacijo najbolj donosnih dejavnosti javnega podjetja Marjetica: vrtnarije, parkirišč, smeti, javne razsvetljave, menda išče luknje v zakonu celo za privatizacijo pogrebne dejavnosti?! Kako bo gledal v oči občanom mestne občine Koper potem, ko se bo s privatizacijo tako občutljive dejavnosti, kot je ravnanje z odpadki, mesto zadušilo v smeteh? In ko bodo v interesu velikih dobičkov zaradi zanemarjene javne razsvetljave naši otroci hodili iz šole domov v temi?

Pohlep je močnejši od morale. V svoji požrešnosti se je spravil na tako občutljivo kategorijo, kot so mlade družine in zasolil položnice za vrtec. Za nekatere malenkostno (čeprav odhodki niso nikoli malenkostni!), za nekatere pa celo več kot 300 € letno! Starši delamo, da otrokom omogočimo kakovostno življenje. O tem je v svojih predvolilnih obljubah govoril tudi gospod Bržan, o kakovostnem življenju. Zares?

Še en eklatantni primer klientelizma je namera oddaje Obalnega zavetišča v Sv. Antonu. Zaradi nasprotovanja obalnih občin je v intervjuju po 5. redni koordinaciji županov v izjavi za medije novinarjem v oči lagal, kako ni bilo nikoli govora o tem, da bi upravljanje zavetišča ponovno dobilo Obalno društvo proti mučenju živali, katerega predsednica je mestna svetnica Andreja Bogataj Krivec. To je laž, saj je bil konec septembra, s tam zaposlenimi, opravljen razgovor, v katerem so bili seznanjeni, da bo zavetišče oddano podizvajalcu. V času, ko je tako nizkotno lagal, so imeli zaposleni razen vodje sklenjeno pogodbo o zaposlitvi samo do 23.12.2019. Tudi izgovor, da se je z gospo Bogataj Krivec pogovarjal “kako Marjetici priključiti čim več prostovoljcev” je na majavih nogah, saj prav gospa Bogataj Krivec dobro ve, da prostovoljci niso rešitev za odgovorno skrb za zavržene živali in je v preteklosti inšpekciji prijavila prostovoljce, ker niso sposobni kompetentno skrbeti za živali. In to potem, ko je sama v času svojega upravljanja tega zavetišča oddajala živali v nego prostovoljcem na dom, čeprav društva in prostovoljci za to nimajo zakonske podlage?! Izjava, da “pripravljajo nabor ukrepov, s katerimi se bodo lahko storitve, kot so oskrba živali in cepljenje izboljšale” kaže, da bo uresničil govorice o nepotističnem sodelovanju z veterinarsko hišo, v kateri je zaposlena hčerka gospe Bogataj Krivec. Izjavil je tudi, da ima politika pomisleke, ker se porabi toliko sredstev za živali, in bistveno manj za druga področja, ki pokrivajo ranljive skupine, recimo ljudi. Očitno gospod Bržan ne mara živali, ne mara otrok in ne mara ljudi, saj ga ranljivost mladih družin ni ovirala pri podražitvi vrtca? Brez pomislekov je zaposlene na primer na Srminu pa tudi drugod, po novem “kaznoval” s 180 eur letnega stroška parkirne dovolilnice samo zato, da si lahko služijo vsakdanji kruh. Župan uživa moralni prestiž, ki se imenuje javna beseda, a ga brez sramu zlorablja.

Njegova grabežljivost je brezmejna, sprevržena. Ni bilo dovolj, da je svojega prijatelja iz mladosti Roberta Šuca zaposlil kot svetovalca na občini. Pred kratkim je poskrbel za zaposlitev tega istega prijatelja še na javnem podjetju Marjetica. Ker mora menda gospod Šuc odplačevati velik kredit, ki ga je prislužil s pravnomočno obsodbo zaradi goljufije. Dve plači za prijatelja, morda pa kaj od tega pade tudi nazaj v njegov žep?? Ali je lahko njegove velikodušnosti deležen vsak občan, ki se bo z njim spoprijateljil? Po zaostritvi pogojev, pod katerimi lahko banke podeljujejo potrošniške kredite, bi takšna pomoč marsikomu prav prišla. A ne, gospod Bržan v javnem sektorju imponira delovanje, ki je v nasprotju z javnim interesom in predstavlja nedopusten način korupcije. Zakaj je gospod Šuc zaposlen preko podjemne pogodbe, če je na delovnem mestu toliko ur, kot da je redno zaposlen? Kdo je naročil, da se enega zaposlenega preseli zato, da gospod Šuc dobi svojo pisarno, koliko javnega denarja se nameni za njegovo plačo, kakšna je njegova dodana vrednost? Nadzorniki in občinski svetniki, vljudno ste vabljeni na ogled nove pisarne gospoda Šuca v prvem nadstropju sedeža Marjetice Koper. Nezaslišano je tudi, da je na delovnem mestu vinjen, kar delavci MOK in Marjetici ne le vidijo, pač pa gospod Šuc tudi zaudarja po alkoholu. Ali ni župan Bržan tisti, ki zahteva od zaposlenih ničelno toleranco do alkohola, ali je tudi to še eno njegovih dvojnih meril?
Pa afera podžupan Patrik Peroša, ki je močno pijan prevozil dobrih 20 kilometrov po primorski avtocesti v nasprotno smer in s svojim ravnanjem močno ogrožal svoje in življenja drugih udeležencev v prometu. Župan Bržan je njegov odstop sprejel in na socialnem omrežju celo objavil: “Alkohol ostaja eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče pri nas, zato od svojih sodelavcev in še zlasti funkcionarjev občine pričakujem in zahtevam ničelno toleranco do alkohola v prometu.” Zares? Ker, glej ga zlomka, gospod Peroša še vedno opravlja isto delo, saj po županovih besedah na občini “ni drugega enako sposobnega človeka”. Kako lahko človek na funkciji župana tako in toliko laže, je sploh kaj, kar gospod Bržan pove, res??

A sploh lahko demantira navedene očitke, ali se spet bo izkazalo, da je vse, kar pove, navadna laž?? Se sploh zaveda, da so smisel županovanja odločitve, ki so v korist ljudem, skupnosti in okolju, ne pa njegovim najožjim prijateljem in podpornikom? Kako bo deloval za javno dobro, če pa je obdan z ljudmi, ki jim je zatožna klop okrajnega sodišča tako domača, kot je gospe Bogataj Krivec in gospodu Robertu Šucu? V predvolilnem boju je veliko govoril o strokovnem kadru, sedaj pa na funkcije vitalnega pomena za mesto zaposluje ljudi dvomljive moralnosti in tudi borne kompetentnosti. Vse to se reflektira v skrajnem nezadovoljstvu zaposlenih v javnih podjetjih in na občini, pa tudi samih občanov, ki so nedolžne žrtve njegovih slabih odločitev.

Občino je po vseh očitkih svojemu predhodniku zadolžil, o predvolilnih zavezah pa ni niti govora, kaj šele, da bi se v resnici kaj tudi naredilo. Kaj je s kanalizacijo na podeželju? S čim se ukvarja gospa Olga Franca, ki je imela polna usta obljub? Zakaj se gospod Bržan ne angažira za nov vodni vir, fekalije v Žusterni, dvojni drugi tir, povezavo Markovca z mestom, kaj je s potniškim terminalom, ribiškim pomolom, obljubljeno plažo, kdaj bo spravil tovornjake iz središča mesta?

Njegovo obnašanje je nemoralno in ostudno, močno škodi občanom in občini, zato od nadzornikov mestne občine Koper in svetnikov pričakujemo, da ga v najboljšem interesu skupnosti pozovejo k odstopu. Smo mesto, ki si zasluži boljše.

Nadzornikom in občinskim svetnikom polagamo na srce: Verjamemo, da so med vami tudi ljudje visokih moralnih vrednot in trezne presoje. Vemo, da izhajate iz različnih panog, tudi gospodarstva, in zlahka razumete razliko med dobrim in slabim delom. Sposobni ste prepoznati padec v gospodarstvu in okolju, v katerem živite. Na svoje položaje niste prišli zato, da grejete stole, temveč da pozorno spremljate dogajanje v občini in sprejemate kompetentne odločitve. Ste povsem merodajni za oceno dobrega oz. slabega županovanja. V vaši moči je, da sprejemate ukrepe, podajate pritožbe, prijave… A kaj bi vas učili – na spletni strani MOK je jasno zapisano, kaj so naloge nadzornika in delo občinskega svetnika. Ime župana je bilo in je vedno izpostavljeno. Tokrat izpostavljamo tudi vas. Zakaj bi občani gledali le en obraz, ko pa ste tako številni tisti, ki soodločate o nas in našem življenju v Mestni občini Koper? Radi bi iskren odgovor na vprašanje, komu je prioritetno zavzemanje in delovanje v interesu občanov in komu ni? Kako boste ukrepali in zaščitili naše interese?

V pričakovanju vašega cenjenega odgovora se zahvaljujemo za vaš čas in pozornost. Naš jutri je v vaših rokah.
Občani KOPRA in zaposleni v Kopru in ostalih javnih podjetjih.

COMMENTS

Wordpress (0)