(VIDEO) Marjan Šarec: “Po enem letu delovanja vlade za volitve res ni nobene potrebe. Če bo pa kdo “skuhal” volitve, potem bo pač za to odgovoren” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Šarec: “Po enem letu delovanja vlade za volitve res ni nobene potrebe. Če bo pa kdo “skuhal” volitve, potem bo pač za to odgovoren”

(VIDEO) Marjan Šarec: “Po enem letu delovanja vlade za volitve res ni nobene potrebe. Če bo pa kdo “skuhal” volitve, potem bo pač za to odgovoren”

Proračunska vročica v politični kuhinji je, potem ko je premier Marjan Šarec napovedal srečanje predsednikov koalicijskih strank pred petkovim glasovanjem o proračunu, nekoliko popustila. Glede proračunskih dokumentov, o katerih bo DZ začel razpravljati jutri, je sicer še nekaj neznank. Gre za neusklajenost načina izrednega usklajevanja pokojnin, kjer koalicija ni enotna, ter povprečnine občinam.

Politično napetost oziroma negotovost je danes presekal predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki je ponovno povedal, da bodo v SNS podprli proračun, ter da njihovi poslanci ne bodo podprli povečanja povprečnin za občine. To pa pomeni, da dopolnilo NSI in SDS, s katerim so skupaj z Levico v petek navrtali strukturo proračuna in za to dobili tudi podporo poslanca DeSUS-a, na koncu ne bo dobilo dovolj podpore.

Odbor DZ za finance je namreč minuli petek odločal o proračunskih dokumentih. Z dopolnilom je občutno zvišal povprečnino v primerjavi s prvotnim predlogom. Če bo tako ostalo, bo to porušilo strukturo proračuna, in bo treba jemati drugje, je danes opozoril premier Marjan Šarec. Vendar naj bi sodeč po današnjih izjavah, koalicija dopolnilo opozicije nevtralizirala z novim dopolnilom, ki se mu obeta podpora.

Kot je danes novinarjem povedal premier Marjan Šarec, koalicijskega sestanka v klasičnem smislu sicer ne bo. Je pa predsednike koalicijskih strank Šarec v sredo povabil na kosilo, na katerem se bodo pogovorili o pričakovanjih in možnostih. Pričakovati je, da bodo med drugim poskušali strniti vrste pred petkovim glasovanjem DZ o proračunskih dokumentih.

“Jaz sem predsednike strank, mislim, da v sredo, povabil na kosilo, kjer se bomo usedli, pogovorili o tem, kakšna so pričakovanja, kakšne so možnosti. In zato ne potrebujemo koalicijskega vrha. Potrebujemo le to, da vsak pove, da je za to, da vlada dela naprej, da bo vsak naročil svojim ministrom iz svoje kvote, da delajo, tako kot je potrebno, in da se bo vsak pogovoril s svojimi poslankami in poslanci, da morajo biti konstruktivni. In to je to, to je vsa matematika,” je v izjavi v DZ pojasnil Šarec.

Vsak predsednik stranke je po njegovih navedbah odgovoren za svoje poslance. “Če ni zavedanja, da je ministrstvo za finance pripravilo optimalen proračun v danih možnostih, bomo pač ugotovili, da ni zrelosti,” je dejal.

Premier je v odzivu na padec podpore vladi v zadnji javnomnenjski anketi dejal: “Ja, take številke so bile vedno običajne oziroma to je bilo v preteklosti že kar visoka številka, če je bila podpora takšna, kot je zdaj. Je pa to tako, da je to opozorilo tudi partnerjem, da stalno ropotanje, preigravanje in stalno neki konflikti zagotovo ne vplivajo dobro na bonitetno oceno vlade, če se tako izrazim. Ne bi tukaj omenjal samo Levice, tukaj smo vsi odgovorni za to, in vsi se moramo zavedati, da ljudje si želijo vlado, ki deluje in o kateri čim manj slišijo.”

Po njegovem mnenju so vsi odgovorni za to oziroma se morajo vsi zavedati, da ljudje želijo vlado, ki deluje in o kateri čim manj slišijo.

“Če pa vsak izkoristi vsakih pet minut, da gre pred kamero, da sklicuje tiskovne konference, da so takšni in drugačni amandmaji in da je delovanje neusklajeno, pa je logično, da ljudje rečejo, da je taka vlada tako-tako,” je ugotavljal premier. Kakšna bo ocena vlade po četrtkovem glasovanju o proračunskih dokumentih, bodo po njegovih navedbah pokazale naslednje ankete. “Ja to bodo povedali rezultati naslednjih anket, tega ne morem govoriti sam. “Če bo proračun sprejet, če bo šel skozi, potem bomo delovali naprej, če ne bo, potem so pa druge opcije, saj to je jasno”, je spomnil. Kot je dodal, težko govori tudi o vezavi zaupnice v primeru veta na zakon o izvrševanju proračuna.

“No o tem zdaj težko govorim. Najprej je treba opraviti to glasovanje. Verjamem, da smo vsi toliko zreli, da se zavedamo, da proračun ta država potrebuje in da nihče nič ne pridobi z rušenjem sistema… in, da moramo vsi skupaj malo pozabiti na kakšne parcialne interese in se zavedati, da smo dolžni, tukaj mislim tudi na državni zbor, sprejeti proračun zato, da bo država delovala,” je dodal Šarec.

Glede na besede koordinatorja Levice Luke mesca, ki je danes ponovil, da proračuna ne bodo podprli, in sicer, da so boljše volitve kot slaba vlada, pa je predsednik vlade Marjan Šarec dejal, da po enem letu delovanja manjšinske vlade potrebe po izrednih volitvah ni.

“Saj volitve bodo slej, ko prej, takšne in drugačne, saj vlada dela naprej in če je to on ocenil, da je vlada slaba, je lahko slaba tudi zato, ker so oni imeli precej tistega, o čemer sem prej govoril. Precej je bilo tiskovnih konferenc, precej je bilo nekih, kako bi lahko rekel temu, nekih napetih situacij brez potrebe. In po enem letu delovanja vlade za to res ni nobene potrebe. Če bo pa kdo skuhal volitve, potem bo pač za to odgovoren.”

Koordinator Levice Luka Mesec pa je danes opozoril, da je proračun kljub nekaterim sprejetim dopolnilom še vedno nesprejemljiv in ga zato ne bodo podprli. Na seji bodo podprli dopolnila, ki so po njihovih ocenah dobra, pri čemer izpostavlja predvsem višja sredstva za železnice, ki bi omogočile posodobitev gorenjske proge. Prav tako bodo ponovno podprli zvišanje povprečnine za občine. Opozoril pa je, da niso bili sprejeti nekateri amandmaji, med drugim za stanovanjsko politiko.

Komentiral je tudi padec podpore vladi in ocenil, da je visoko podporo uživala, dokler je sodelovala z Levico, ker je tedaj delovala socialno. “Zdaj se vlada kaže v drugačni luči, ” je opozoril Mesec in ocenil, da vlada, ki gre po poti prejšnje vlade, podpore ne more imeti.

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec pa je pozdravil napovedano sredino srečanje partnerjev pri predsedniku vlade, zlasti v času zapiranja proračuna. “Imeti moramo trden dogovor, da bo proračun sprejet. Če ne bo, pridemo v politično krizo, kar ne bi bilo dobro,” je opozoril. Po njegovih navedbah bo vsak predsednik skušal doseči, da bodo poslanci njegove stranke podprli proračun, kot ga je predlagala vlada, a obenem Erjavec tudi priznava, da so poslanci neodvisni.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je poudarila, da se morajo koalicijski in opozicijski poslanci zavedati svoje odgovornosti. Sicer pa povabila na kosilo k premierju ne razume kot poskusa dogovora, kako bodo predsedniki disciplinirali svoje poslance, ampak kot dogodek, ki je v zadnjem letu manjkal. Koalicijski predsedniki in predsednica se v več kot enem letu vlade niso niti enkrat sami sestali, je opozorila Bratuškova.

COMMENTS

Wordpress (0)