Kdo nadzira nadzornike? Jamnik, ki bi na čelo Petrola rad “inštaliral” Žigo Debeljaka, po Ljubljani širi govorice o nadzoru in sledenju nadzornikov – TOPNEWS.si

Kdo nadzira nadzornike? Jamnik, ki bi na čelo Petrola rad “inštaliral” Žigo Debeljaka, po Ljubljani širi govorice o nadzoru in sledenju nadzornikov

Kdo nadzira nadzornike? Jamnik, ki bi na čelo Petrola rad “inštaliral” Žigo Debeljaka, po Ljubljani širi govorice o nadzoru in sledenju nadzornikov

Pred napovedano skupščino Petrola v zakulisju poteka dramatična bitka za Berločnikovo mesto v upravi Petrola. Petrol je namreč za 12. december sklical skupščino delničarjev, ki ima, poleg izvolitve oseb, ki bodo skupščino vodile, eno samo točko dnevnega reda: Podrobnejša informacija o razlogih za predčasno prenehanje mandatov predsednika in članov uprave družbe Petrol d. d..

Potem ko je propadel poskus Jamnika, da bi načelo Petrola vrnil staro upravo na čelo z Brločnikom, naj bi si po naših informacijah prizadeval, da bi na vsak način upravo prevzel nekdo iz njegova omrežja. Po zadnjih informacijah naj bi bil to nekdanji predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, ki je od septembra 2012 zaposlen v Gorenju. Debeljak je najprej prevzel vodenje Gorenjevega holdinškega podjetja na Dunaju Gorenje Beteiligungsgesellschaft, ki je imelo pomembno vlogo pri upravljanju Gorenjeve mreže podjetij v tujini.

Nadzorni svet Gorenja je Žigo Debeljaka leta 2017 imenoval v upravo družbe, kjer je nasledil Petra Groznika. Debeljak, ki je že bil v upravi družbe med letoma 2003 in 2005, je bil kot član uprave odgovoren za korporativne finance, ekologijo, trgovino in industrijske storitve. Po prodaji gorenja Kitajcem je Debeljak ohranil mesto direktorja in je tam “parkiran”, dokler ne prevzame kakšne druge pomembne funkcije v Jamnikovem omrežju.

Na dramatičnost dogajanja v zakulisju pa kažejo tudi nekatere informacije, ki prav tako prihajajo od Boruta Jamnika, po katerih naj bi bili nadzorniki v državnih podjetjih pod popolnim nadzorom kabineta predsednika vlade Marjana Šarca. Zadeva meji na znanstveno fantastiko, češ, da posebna skupina sledi nadzornikom in da so pod popolnim nadzorom, kar je parktično nemogoče, saj v državi ni niti kadra niti finančnih sredstev za takšno operacijo. Informacije pa kažejo, kašna panika vlada v Jamnikovem omrežju zaradi vlade Marjana Šarca, ki očitno ne pristaja, da bi zgolj igral predsednika vlade, medtem ko bi kapital v ozadju upravljal z državo in predvsem s finančnimi tokovi državnih podjetij.

Očitno pa poteka operacija na drugi strani, torej na strani kapitala in Jamnikovega omrežja, ki si na vse načine prizadeva, da bi vlada padla in da si postavijo oziroma in inštalirajo svojega človeka v politiko. Tako naj bi po nekaterih informacijah za predsednika vlade nameravali “inštalirati” celo Berločnika ali pa eno od lutk, ki bi izvrševala njihovo voljo in predvsem ne bi ogrožala kapitalskih interesov Jamnikovega omrežja. Tako so menda skrivoma računali na Violeto Bulc, pa tudi na predsednika upravnega odbora Postojnske jame, d. d. Marjana Batagelja, vendar so kasneje takšno kombinacijo opustili, saj Batagelj po njihovi lastni oceni naj ne bi bil sposoben voditi vlade. Marjan batagelj je 2014 prevzel vodenje gospodarskega interesnega združenja Klub slovenskih podjetnikov.

Zadeve so se posebej zaostrile po razkritjih v zvezi z družinskimi posli vodje poslanske skupine Matjaža Hana s Petrolom, ki pa se lahko za medijske odzive zahvali predvsem nekdanjemu predsedniku uprave Petrola Tomažu Berločniku. Po informacijah nekaterih prič v noči, ko so odstopili vsi trije člani uprave Petrola, je Berločnik poslal sms Matjažu Hanu in se mu “zahvalil” za zamenjavo. Celo več, kot smo pislai na Topnews.si, je Berločnik izrecno zahteval, da se vloga Matjaža Hana zapiše tudi v sporazum med upravo in nadzorniki, kar je sprožilo kasnejše medijske reakcije, ki jih v SD-ju napačno pripisuje kabinetu predsednika vlade Marjanu Šarcu.

Kako hudo napete so razmere, kaže tudi informacija, po kateri so v SD-ju zagrozili, da v primeru še enega takega napada, kot se je zgodil na Matjaža Hana, gredo v opozicijo. Napeto bo.

Kdo je dal “befel” za medijsko “obdelavo” Hana na POP TV-ju sicer ni popolnoma jasno, vendar je očitno bil deležen podobe obdelave kot pred leti Gregor Golobič. Nekdanji vplivni generalni sekretar SD-ja Uroš Jauševec, ki je sicer še vedno član predsedstva SD-ja, pa se je na tviterju celo cinično vprašal, ali je Han še vodja poslanske skupine SD-ja.

S položajev pa je odstopilo tudi Celotno vodstvo Mladega foruma SD.

Da je prišlo do odstopov, je v pismu na Twitterju sporočil predsednik podmladka Andrej Omerzel, ki je vodenje podmladka prevzel pred dvema letoma. Iz zapisanega gre sklepati, da razlogi za odstop tičijo v povabilu zunanjega ministra katalonske regionalne vlade Alfreda Boscha, da se udeleži sobotnega kongresa podmladka, in očitkih o nepreglednosti pri oblikovanje liste kandidatov za kongres.

Vodstvo Mladega foruma SD – predsednik, podpredsednika, generalni sekretar, večina članov predsedstva ter predsednikov lokalnih klubov – je nepreklicno odstopilo s položajev. Kot razlog so navedli izjemno nizko politično kulturo v Sloveniji in svoje zavedanje pomembnosti preglednosti v politiki.

COMMENTS

Wordpress (0)