(VIDEO): Za Tomaža Berločnika in upravo Petrola usodna povezava z omrežjem Boruta Jamnika – “Jamnikov” Protokol za ravnanje članov nadzornih svetov ob izvajanju političnih in drugih pritiskov prišel prepozno – TOPNEWS.si

(VIDEO): Za Tomaža Berločnika in upravo Petrola usodna povezava z omrežjem Boruta Jamnika – “Jamnikov” Protokol za ravnanje članov nadzornih svetov ob izvajanju političnih in drugih pritiskov prišel prepozno

(VIDEO): Za Tomaža Berločnika in upravo Petrola usodna povezava z omrežjem Boruta Jamnika – “Jamnikov” Protokol za ravnanje članov nadzornih svetov ob izvajanju političnih in drugih pritiskov prišel prepozno

Za razumevanje ozadja odstopa celotne uprava Petrola, ki jo je do včeraj vodil Tomaž Berločnik in je po nočni seji v dokaj skrivnostnih okoliščinah kolektivno sporazumno” odstopila, je potrebno poznati celotno ozadje, ne samo formalnih razlogov za odstop.

Kot formalni razlog so sicer člani uprave navedli “razhajanje v strategiji”. Poleg Berločnika sta odstopila še Rok Vodnik in Igor Stebrnak. V tem kontekstu je zanimiva zgodba iz nedavnega obiska predsednika vlade Marjana Šarca v Moskvi na katerem je bil, poleg ostalih gospodarstvenikov in predsednikov uprav, tudi Tomaž Berločnik.

Ko ga je nekdo iz delegacije v Moskvi vprašal »kako pa je kaj z Borutom Jamnikom«, je Berločnik dejal, da se samo “bežno poznata”, čeprav je znano, da sta družinska prijatelja in da je bil Petrol ter Tomaž Berločnik pravzaprav steber Jamnikovega omrežja.

V tem kontekstu je bilo današnje srečanje članov ZNS, na katerem sta kot uvodničarja nastopila tudi Borut Jamnik, predsednik Združenja nadzornikov Slovenije in Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, zanimivo. V Kristalni palači v BTC -ju sta namreč predstavila vsebino Protokola ZNS in KPK za ravnanje članov NS ob izvajanju političnih in drugih pritiskov.

Če smo nekoliko cinični je Protokol za ravnanje članov nadzornih svetov ob izvajanju političnih in drugih pritiskov ter neetičnem vplivanju na neodvisno odločanje, ki so ga v Jamnikovem ZNS pripravili v partnerstvu s KPK in Borisom Štefanecom, prišel »prepozno«.

Kot so zapisali v ZNS: “Etično odločanje članov nadzornih svetov pomeni neodvisno odločanje po lastni vesti in spoštovanje zakonov in dobre prakse korporativnega upravljanja. Namen protokola ZNS in KPK je člane nadzornih svetov opozoriti na dolžnost prijave neetičnih in nezakonitih poskusov vplivanja na njihovo odločanje na način, da poskušajo tretje osebe preko zahtev, groženj, s korupcijo ali na kakšne druge načine uveljaviti svoje interese, ki so predmet odločanja v nadzornih svetih. Ta protokol članom nadzornih svetov ponuja konkretne napotke kako ravnati v teh primerih. S tem se v skladu z 2.1. načelom (Delovanje v interesu družbe) in 3. načelom (Pošteno opravljanje funkcije) Kodeksa profesionalne etike ZNS v praksi uveljavljajo etična vodila za člane nadzornih svetov pri sprejemanju in opravljanju funkcije člana nadzornega sveta”.

Osebno izkušnjo s prijavo izvajanja političnega pritiska v primeru afere Kralj “na neodvisno odločanje v nadzornem svetu” je predstavila tudi mag. Irena Prijović, izvršna direktorica Združenje nadzornikov Slovenije, ki je pravzaprav sprožila celotno vojno med politiko in Jamnikovim omrežjem.

Posledica tega spopada pa je tudi včerajšnje dogajanje na seji nadzornega sveta Petrola. Irena Prijovič je sicer v izjavi za Topnews.si sicer dejala, da bi še enkrat naredila enako. Borut Jamnik, ki je sicer pol ure pred koncem dogodka zapustil srečanje, je bil na hodniku najprej pripravljen dati izjavo za medije, vendar si je kasneje, ko smo ga želeli posneti, očitno premislil in enostavno zbežal iz Kristalne palače.

Jamnik je v uvodnem nastopu sicer dejal (za predstavitev PROTOKOLA): “Zaznali smo izziv, da je potrebno v obstoječi kulturi upravljanja pokazati pot kako ravnati ob političnih in drugih pritiskih ter neetičnemu vplivanju na neodvisno odločanje članov nadzornih svetov. Naša želja je, da bi takšna neprimerna vplivanja tudi zaradi tega protokola, postala povsem nesprejemljiva in ne nekaj običajnega na kar sicer verjamem, da večina tistih, ki jih je bila deležna, tako ali tako ne pristane, predvsem pa, da zaradi vloženih prijav za tiste, ki to počnejo, tudi tvegano dejanje in zato le še izjema.”

Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, pa je povedal: »Ne pričakujem, da bi poskuse političnih in drugih pritiskov ter neetičnih vplivov na odločanje neodvisnih organov lahko odpravili čez noč. Pa vendar v tem protokolu vidim pomemben korak v to smer. Naj bo vodilo vsem članom nadzornih svetov pri prepoznavanju, kaj ni dovoljeno in seveda kaj lahko, ko do tega pride, nadzorniki storijo. V tem procesu je Komisija za preprečevanje korupcije pomemben člen, zato upam in si želim, da ga boste člani Združenja prepoznali kot koristnega in na podlagi tega dosledno prijavljali kakršne koli poskuse vplivanja, pri katerih boste v dvomih o njihovi primernosti. Če se že politika ne želi odreči prevelikim apetitom pri upravljanju premoženja, pa jo k temu prisilimo – z doslednim zaznavanjem in prepoznavanjem neetičnih praks in prijavo le teh ustreznim institucijam.«

Kaj so o včerajšnji menjavi na vrhu Petrolu povedali Boris Štefanec, Irena Prijović, Bogomir Kovač in Gorazd Podbevšek si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

COMMENTS

Wordpress (0)