(VIDEO) Matej Tonin pravi, da nima podatka o tem, da je bila snaha Ljudmile Novak na Sovi zaposlena na nezakonit način – Facebook pisanje Marjana Šarca pa je po Toninovi oceni vse bolj podobno pisanju Janeza Janše – TOPNEWS.si

(VIDEO) Matej Tonin pravi, da nima podatka o tem, da je bila snaha Ljudmile Novak na Sovi zaposlena na nezakonit način – Facebook pisanje Marjana Šarca pa je po Toninovi oceni vse bolj podobno pisanju Janeza Janše

(VIDEO) Matej Tonin pravi, da nima podatka o tem, da je bila snaha Ljudmile Novak na Sovi zaposlena na nezakonit način – Facebook pisanje Marjana Šarca pa je po Toninovi oceni vse bolj podobno pisanju Janeza Janše

Potem ko so sinoči v oddaji Planet ob 18.00 na Planet TV-ju razkrili, da je na Sovi po neuradnih, a zanesljivih informacijah, že nekaj časa zaposlena tudi snaha nekdanje predsednice NSi in evropske poslanke Ljudmile Novak, je omenjeno zaposlitev komentiral tudi predsednik Komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami Matej Tonin. Evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je bila tudi predsednica NSi, je namreč še vedno aktivna članica Toninove stranke.

“Nobenih informacij v zvezi s tem nimam. Če to drži, kar je poročala vaša televizija (Planet TV), potem gre ponovno za nepooblaščeno razkrivanje identitet sodelavcev Sove, kar pa je seveda slabo za Sovo. Kot sem že nedavno na novinarski konferenci rekel, da je na nek način tudi neodgovorno s strani direktorja Sove, da samo zaradi ene zaposlitve, s katero naj bi bilo vse v redu, zdaj pa pod tak medijski pritisk spravlja Sovo, ki predvsem škodi Sovi, s tem pa tudi Sloveniji. Seveda pa so problematične tudi vse te podtalne in pa nenavadne igre, ki se sedaj peljejo proti KNOVS-u”.

Sodelavka Sove, šlo naj bi za snaho evropske poslanke Ljudmile Novak, naj bi bila skrita pod inicialkami B. P. N. Na vprašanje novinarjev, ali bodo na KNOVS-u vzeli pod drobnogled tudi zaposlitev snahe Ljudmile Novak, je Matej Tonin dejal: “Saj pravim, ta informacija, jo veste vi, poročala je vaša televizija, ne vem pa, v katerem delu je problematična oziroma sporna… Morate povedati, kje je tukaj sporna stvar, če je zaposlena. Jaz še vedno nimam podatka, niti nismo na Sovi preverjali, če ta podatek drži. Ampak na Sovi je zaposlenih več sto ljudi in bistveno je, da so ti ljudje zaposleni na zakonit način. Zdaj, če imate vi podatek, da je zaposlena na nezakonit način, potem je to dolžnost KNOVS-a, da te stvari preveri. Imate podatek, da je zaposlena na nezakonit način… Ne ker če ga imate, potem je logično, da bo naša komisija morala nemudoma ukrepati in tudi opraviti nadzor. Če bi bili neki indici ali pa neki namigi, da bi šlo za nezakonito zaposlitev”.

Na vprašanje kako komentira včerajšnji zapis predsednika vlade Marjana Šarca na Facebooku, je Tonin dejal: “Predsedniku vlade bi prijateljsko svetoval, ko je v dvomih, ali bi nekaj povedal ali ne, da je najbolj varna stvar, da molči, ker vse besede, ki so izrečene, so lahko zelo težke in so lahko tudi pomembno breme za vsakršno prihodnje sodelovanje. Ker pa imamo politični sistem, kjer smo odvisni drug od drugega, je takšno pisanje seveda lahko škodljivo. Se pa pač že kaže, da imata Janez Janša in Marjan Šarec eno skupno stvar, to je Damir Črnčec in očitno se to pozna tudi po tem, da pisanje postaja vse bolj podobno. Pisanje Marjana Šarca postaja vse bolj podobno pisanju Janeza Janše.

Glede spopada na Twitterju med Jerco Korče in Janezom Janšo ter njegovi zahtevi po umiku zaupnosti, je Tonin dejal, da je danes magnetogram že spisan. “Sam sem ga tudi že prebral in bom umaknil oznako zaupno zgolj iz dela, v katerem govori gospod Janez Janša, pa v enem delu bo anonimiziran, ker se je nanašal na določene aktivnosti Sove v delu arbitraže, ker teh podatkov ne moremo razkriti in v tej luči zdaj, kdo ima prav, niso pomembne. Če bom umaknil oznako zaupnosti, potem bo dostopno vsej slovenski javnosti”.

COMMENTS

Wordpress (0)