(VIDEO) Šarec o Janševem pozivu: “Živimo v demokraciji, vsak ima pravico izraziti svoje mnenje” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarec o Janševem pozivu: “Živimo v demokraciji, vsak ima pravico izraziti svoje mnenje”

Kako si je Marjan Šarec privoščil Marjana Podobnika in zakaj Han, Židan in Nemec glede Sove niso stopili v bran Šarcu? Sova potrdila naznanitev kaznivega dejanja zaradi izdaje tajnih podatkov v primeru agentke "Lepe N"

(VIDEO) Šarec o Janševem pozivu: “Živimo v demokraciji, vsak ima pravico izraziti svoje mnenje”

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je danes pri Državnem tožilstvu RS in policiji naznanila znane in neznane storilce zaradi suma storitve več kaznivih dejanj po 260. členu Kazenskega zakonika. Podrobnejših pojasnil v zvezi z ovadbo agencija zaradi interesa nadaljnjih postopkov ne more posredovati.

260. člen kazenskega zakonika govori o izdaji tajnih podatkov in med drugim določa, da se z zaporom do treh let kaznuje oseba, ki v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov sporoči ali izroči komu tajne podatke ali mu kako drugače omogoči, da pride do njih. Enako se kaznuje tudi tisti, ki take podatke brez dovoljenja javno objavi.

Če je dejanje storjeno iz malomarnosti, se storilec kaznuje z zaporom do enega leta. Po drugi strani lahko zaporna kazen naraste na osem let, če je dejanje izvršeno iz koristoljubnosti ali je bilo z objavo neposredno ogroženo življenje ljudi ali je imela objava hujše ali nepopravljive škodljive posledice za varnost ali zakonsko varovane interese Slovenije.

Pričakovana naznanitev pa ostaja v senci spora med KNOVS-om in Sovo. Zadevo je danes na tiskovni konferenci komentiral tudi premier Marjan Šarec, ki je dejal, da je “to stvar Sove, Knovsa in drugih organov in da ni na njemu, da bi to danes komentiral tukaj. Se bodo že oni med seboj zmenili, bodo videli, kakšni so postopki in bodo ravnali tudi po teh postopkih. Verjamem, da bo tako in nima smisla, da komentiram, ker to ni moja domena”.

Sovino naznanilo prihaja po tistem, ko je Sova v dopisu Komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) zapisala, da je po nedavno opravljenem nadzoru skupine Knovsa na Sovi eden od članov Knovsa medijem izdal tajni podatek. Člani Knovsa so sicer preverjali kadrovanje na agenciji, med drugim tudi zaposlitev konkretne uslužbenke, sicer znanke premierja Marjana Šarca.

Še vedno ni jasno, ali se naznanitev nanaša na predsednika KNOVS-a Mateja Tonina, ali bolj verjetno na Žana Mahniča zaradi tvitov, ali pa na Zvonka Černača, poslanca SDS. V posebni skupini, ki je opravila nadzor, je bil predsednik komisije za nadzor obveščevalcev Matej Tonin (NSi), podpredsednik Žan Mahnič (SDS), Zvonko Černač (SDS).

Dileme glede zahtevanih podatkov in spora med Knovsom in Sovo, kjer je prišlo do različnih pravnih tolmačenj o tem, kaj Knovs sme in česa ne sme zahtevati od Sove, ima očitno tudi poslanec SD in član Knovsa Matjaž Nemec. Zato je zakonodajno-pravno službo DZ zaprosil za pravno mnenje o pristojnostih Knovsa v zvezi z njegovo zahtevo glede podatkov o kadrovskih zadevah Sove.

Matjaž Nemec pa ni osamljen pri pritrjevanju KNOVS-u in Mateju Toninu oziroma opoziciji. Tako je že prejšnji četrtek po sestanku koalicije vodja poslanske skupine SD Matjaž Han dajal precej dvoumne izjave.

“Mi bomo počakali na konkretne podatke in verjamem, v KNOVS-u imamo vse stranke člane, da oni imajo ta moment vpogled, jaz pa tega žal nimam, zato ne bi rad komentiral. Ker je res, da gre za občutljivo zadevo”. Na vprašanje, ali zaupa predsedniku vlade, je Han dejal: “V tem primeru ne poznam zadeve, kar se tiče vsega ostalega, mu zaupam,” je v svoji izjavi bil pomenljiv Han.

Bolj neposreden je bil predsednik državnega zbora in predsednik SD Dejan Židan.

Tako je Židan že 10. oktobra na Twitterju objavil naslednji zapis: “Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin me je informiral o aktualnih dogodkih. Podpiram ga pri njegovem zavzemanju za zakonitost in spoštovanje pristojnosti komisije”.

Premier Marjan Šarec je komentiral tudi zahtevo Janeza Janše po odstopu direktorja Sove. “No ne vem, kaj oni čutijo. Živimo v demokraciji, vsak ima pravico izraziti svoje mnenje. Če gospod Janša misli tako, naj misli tako. sam tudi marsikaj mislim, pač tako je. Verjamem, da bodo pristojni organi opravili svoje delo, in to je to”. Na vprašanje, kako komentira stanje na Sovi, ki je v zadnjih dneh pogosto v medijih, pa je Marjan Šarec dejal, da je to potrebno vprašati tiste, ki jo omenjajo. “Ko sem prišel na mesto predsednika vlade, je v Sovi že 11-ti mesec potekala stavka, tako, da vemo, kakšno je bilo stanje. Potem se je stavka končala in se je začel voditi dialog z zaposlenimi. Verjamem, da direktor dela dobro. Verjamem, da tudi agencija dela dobro, vse ostalo so pa seveda tudi politične špekulacije in raznorazne grožnje, takšne in drugačne. Vendar saj veste, ni na meni, da to komentiram,” je o stanju v Sovi povedal premier Šarec. Glede napovedi Marjana Podobnika o četrtkovi blokadi poti v državni zbor in vlado: “Ja, najprej se je potrebno dogovoriti, kaj je vpadnica. Zdaj je potrebno najprej to razčistiti, hvala lepa,” si je predsednika SLS Marjana Podobnika v šali privoščil predsednik vlade Marjan Šarec.

COMMENTS

Wordpress (0)