(VIDEO) Nemci včeraj “zasedli” Ljubljano, ki pa je bila v nekaj minutah spet “osvobojena” – Na promociji filma “Preboj” tudi transparent “Rešimo se Janše” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nemci včeraj “zasedli” Ljubljano, ki pa je bila v nekaj minutah spet “osvobojena” – Na promociji filma “Preboj” tudi transparent “Rešimo se Janše”

(VIDEO) Nemci včeraj “zasedli” Ljubljano, ki pa je bila v nekaj minutah spet “osvobojena” – Na promociji filma “Preboj” tudi transparent “Rešimo se Janše”

Aljaž Verhovnik, generalni sekretar Zveze združenj borcev, partizanski borec in pisatelj Franc Sever – Franta, igralec Domen Valič in režiser ter soscenarist Dejan Babošek, so štiri dni pred predpremiero filma Preboj v mestni hiši v Ljubljani na tiskovni konferenci predstavili vsebino filma.

Partizanski film Preboj je bil posnet v letu financiran pa je bil s prostovoljnimi prispevki okoli tisoč posameznikov, ob sodelovanju Zveze združenj borcev za vrednote NOB in kulturno zgodovinskega društva Triglav. Preboj je edini slovenski partizanski film do sedaj posnet po resničnih dogodkih leta 1945.

“Na začetku smo mislili, da bomo posneli film z dokumentarnimi in igranimi deli, a na koncu smo se odločili za dva ločena filma,” je pojasnil režiser Dejan Babošek, da lahko naslednje leto pričakujemo tudi dokumentarec Past na Menini planini s pričevanji še živečih bork in borcev.

Igrani film bo doživel predpremiero za vabljene v torek, premiero pa v četrtek. Poleg Franca Severja – Frante nosijo danes s seboj žive spomine na boj na Meninski planini šifrantka Valerija Škrinjar – Valči, kurir Franci Bera, borec Jože Strniša in radiotelegrafist Rudi Pfeifer.

Okolico Prešernovega spomenika, kjer je v četrtek potekal protestni shod “Rešimo Slovenijo”, pa so včeraj najprej “zasedli” Nemci in ga v naslednjih na veliko veselje prisotnih nekaj minutah “osvobodili” partizani.

“Vdor” vojakov v nemških uniformah, ki so skočili iz kamiona in razglasili, “da je to mesto od danes del Tretjega rajha in da bodo od sedaj naprej vsi upoštevali zakone ljubljenega vodje” ter začeli z aretacijami, pa je očitno povzročil nekaj panike: “Ne, saj tudi nismo tega pričakovali. Šlo je pač za eno ulično predstavo”, je povedal režiser Dejan Babušek.

Med gledalci sta bila tudi evropski poslanec Milan Brglez in Svetlana Makarovič, ki pa ni dajala izjav niti na tiskovni konferenci niti na Prešernove trgu. Osrednja pozornost pa je bila namenjena enemu od petih še živečih borcev, ki so sodelovali v ključni bitki proti okupaciji nacifašizma na Slovenskem v Drugi svetovni vojni. Franc Sever – Franta je imel tedaj 22 let, 4 leta se je že boril v partizanih. Njegova knjiga Past na Menini planini, ki je služila kot povod, osnova za scenarij filma Preboj, pa bo izšla v ponatisu pri založbi Sophia.

V preteklih dneh so o najbolj slavnem partizanskem poveljniku ta hip v Sloveniji, 96-letnem Francu Severju – Franti precej pisali na portalu Nova24TV, kjer so v svojih člankih dokazovali, da je ta partizanski junak sodeloval pri povojnih pobojih, ki jih je opisoval v svojih delih.

Najbolj sporno v njegovi izpovedi naj bi se nanašalo na del, v katerem naj bi eksplicitno zapisal, da je smrtna kazen čakala tudi tiste z manjšimi prekrški in posameznike, ki so poznali svoje določene sorodnike. “Še to moram povedati, da so sezname podpisali trije preiskovalci, kar pomeni, da so bili ljudje zaslišani in da so na ta seznam prišli samo tisti, ki so zakrivili tak ali drugačen prekršek, verjetno pa tudi tisti, ki so bili osumljeni aktivne udeležbe pri kolaboraciji zaradi bližnjih sorodnikov, ki so se med vojno bojevali proti partizanom,” zato so ga naznanili tožilstvu.

Včerajšnji dogodek pa je minil tudi v znamenju protesta. Tako je eden od udeležencev performansa pri Prešernovem spomeniku nosil napis “Rešimo se Janše”.

COMMENTS

Wordpress (0)