Zaradi razkritja identitete agentke Sove “Lepe N” oster protest sindikata Sove – TOPNEWS.si

Zaradi razkritja identitete agentke Sove “Lepe N” oster protest sindikata Sove

Opozicija pri nas podpira Trumpa, doma pa uporablja iste prijeme proti Šarcu kot demokrati proti Trumpu

Zaradi razkritja identitete agentke Sove “Lepe N” oster protest sindikata Sove

Na paradoks dela slovenske politike, ki v teh dneh preko Sove “ofnava” predsednika vlade Marjana Šarca, je v zapisu na Twiterju opozoril eden od Tviterašev, ki je zapisal, da slovenska desnice podpira Trumpa, doma pa delajo isto, kar demokrati delajo Trumpu. Trumpu namreč v ZDA, prav tako kot Marjanu Šarcu doma z ustavno obtožbo, v ZDA zaradi zahteve po uvedbi preiskave v Ukrajini proti sinu predsedniškega protikandidata, grozijo z odpoklicem.

Amerikanizacija slovenske politike in medijev je v teh dneh v polnem teku, saj zaradi afere Lepe N, ki naj bi ji predsednik vlade Marjan Šarec pomagal do službe v Sovi, namreč močno spominja na afero, v katero je bil vpleten ameriški predsednik Donald Trump, ki naj bi preko odvetnika plačal prostitutki v zameno za molk. Gre za Stormy Daniels, ki naj bi ji Trump plačal preko osebnega odvetnika v zameno za to, da ne bo o svoji avanturi z predsednikom govorila v javnosti,

Prijemi, ki jih del medijev, naklonjenih opoziciji ter seveda del politike, uporablja proti predsedniku vlade močno spominjajo na prijeme demokratov proti predsedniku Donaldu Trumpu. Tako je Sova včeraj tudi javno povedla, da zahtevanih podatkov ne bo posredovala parlamentarni komisiji.

Na Sovi namreč vztrajajo, da parlamentarni nadzorni komisiji niso in ne bodo posredovali “tistih podatkov, ki se nanašajo na konkretne kadrovske zadeve, ker pristojnosti za tak nadzor nima”. O pozivih SDS k odstopu direktorja Rajka Kozmelja pa navajajo, da Kozmelj svoja prizadevanja še naprej usmerja v uresničevanje strateških ciljev razvoja Sove.

Agencija bo pooblaščenim osebam inšpektorata omogočila dostop do vse potrebne dokumentacije in vseh podatkov za nemoteno izvedbo inšpekcijskega nadzora. V interesu agencije je, da pristojni in strokovno kompetenten organ opravi nadzor zaposlitvenih postopkov,” so pojasnili v Sovi. Dodali so, da so bile v medijih v zadnjih dneh namreč pogosto objavljene “sicer neresnične, a obtožujoče navedbe in namigovanja o domnevno spornih ali nezakonitih zaposlitvah v agenciji”. Gre za očitke o posredovanju premierja Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca pri zaposlitvi konkretne uslužbenke na Sovi, sicer Šarčeve znanke.

Če bi nadzor inšpektorata ugotovil kakršne koli nepravilnosti v zaposlitvenih postopkih, bo agencija ravnala v skladu z ukrepi, ki bi ji jih naložil inšpektorat, so zatrdili v izjav za javnost.

Tako ostajajo očitno vsaksebi Sova in med drugim predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi), ki je v četrtek po tistem, ko je Sova zavrnila posredovanje določene zahtevane dokumentacije, ocenil, da Knovs je pristojen za preverjanje zakonitosti zaposlovanja v Sovi. Matej Tonin pa je za torek napovedal ponovni sklic komisije za nadzor nad tajnimi službami v omenjeni zadevi.

Ob tem je še dejal, da bi moral direktor Sove Rajko Kozmelj, če drži, da temu ni tako, že takoj zavrniti pooblaščeno komisijo Knovsa, ki je minuli teden opravila nadzor na sedežu Sove. Direktorju je očital, da si je čez noč premislil, najverjetneje zaradi posredovanja Črnčeca.

V Sovi so glede tega danes pojasnili, da je skupina Knovsa želela “izvesti nadzor na podlagi odredbe, ki je pravilno urejala postopkovni del nadzora, ne pa, vsaj ne v celoti, tudi vsebinskega”. “Agencija je v okviru nadzora v duhu tvornega sodelovanja pooblaščeni komisiji Knovsa posredovala več podatkov, kot bi jih sicer bila dolžna posredovati, ni pa posredovala podatkov, ki jih ne bi smela posredovati,” so navedli.

Po njihovih navedbah se je tako pooblaščena skupina seznanila s podatki v zvezi s splošno dejavnostjo agencije na področju kadrovske politike z vidika uresničevanja strategije nacionalne varnosti, predvsem s številom zaposlenih v mandatu aktualne vlade oz. aktualnega direktorja agencije ter potekom javne objave prostih delovnih mest. Agencija pa je z namenom zavrnitve dvomov, navedenih v medijih, podala tudi nekatera splošna pojasnila glede konkretnega postopka zaposlitve.

Med izvedbo nadzora pa se je po njihovih navedbah izkazalo, da pooblaščena skupina pričakuje tudi podatke iz konkretnih kadrovskih zadev, ki pa da ne morejo biti predmet parlamentarnega nadzora, zato teh podatkov niso izročili. “Ob poznavanju zakonskih določil, ki opredeljujejo pristojnosti posameznih nadzornih organov in teles, bi agencija, če bi se situacija ponovila, ne mogla ravnati drugače kot je,” so navedli.

Sova je sicer med argumenti za zavrnitev dokumentov navajala tudi, da jo močno skrbi varnost podatkov, ki naj bi s Knovsa uhajali v medije. Na vprašanje, ali bodo zaradi uma izdaje tajnih podatkov kakorkoli ukrepali, so odgovorili le, da bodo ravnali v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje s tajnimi podatki.

Zaradi Sovine zavrnitve posredovanja zahtevane dokumentacije so bili ogorčeni tudi v opozicijski SDS. Predsednik stranke Janez Janša je direktorja Kozmelja pozval k odstopu.

Sindikat Sove v zapisu “Varovanje integritete uslužbencev Slovenske obveščevalno varnostne agencije Sova”, naslovljenem na medije, kritizira Državni zbor Republike Slovenije.

V zadnjih dneh smo bili priča dogodkom, ki škodijo predvsem zaposlenim v Sovi, saj se je odvilo nekaj nedopustnih dogodkov in postopkov, ki jih lahko v krovnem Sindikatu državnih organov Slovenije in Sindikatu vladne agencije Slovenije razumemo in ocenimo le kot zelo nepremišljen napad medijev na agencijo in njene uslužbence.

Vsi politični predstavniki ljudstva V Državnem zboru RS na deklarativni ravni vedno izražajo skrb nad varovanjem človekovih pravic in osebnih podatkov, a vendar tega v pričujočem primeru niso storili, saj se je v medijih pojavljajo fotografije sporne udeleženke in njeni osebni podatki, kar pomeni, da je v vsakem primeru že vnaprej onemogočena, da bi lahko izvrševala naloge v obveščevalni dejavnosti, saj je razkrita, in kot taka lahko že predstavlja tarčo tujih obveščevalnih služb.

Upamo, da bo prevladal razum, ko bodo pristojni takšne sporne zadeve na ustreznem nivoju varnostne kulture in ob upoštevanju delovno pravne zakonodaje ter varovanja človekovih pravic oziroma ravnali strokovno in varnostno primerno, saj gre za varnostno obveščevalno službo, ki mora biti v vsakem primeru tajna služba, saj jo na pričujoči način dobesedno uničujemo, trgamo in smešimo, pred vsemi obveščevalnimi službami tega sveta.

Iz Sove sporočajo, da Kozmelj nikoli ni izjavil, da je bilo za zaposlitev kogarkoli ustanovljeno novo delovno mesto, ampak da je kvečjemu potrdil, da je šlo za zaposlitev mimo javnega razpisa. Direktor Sove Rajko Kozmelj je na 24 ur preteklo sredo na vprašanje, ali drži, da prijateljica premierja Marjana Šarca za zaposlitev v Sovi ni bila izbrana preko razpisa tako kot ostalih nekaj 100, ki so bili povabljeni na testiranje, in da pravzaprav njeno delovno mesto prej ni obstajalo, odgovoril: “Drži.”

Včeraj pa je trdil, da ni bilo ustanovljenega nobenega novega delovnega mesta in da je “to še ena izmed nedobronamernih namigovanj in poskusov diskreditacije”.

SOVA ZANIKA IZ KONTEKSTA IZTRGANE IN NAPAČNO INTERPRETIRANE IZJAVE V MEDIJIH

V informativni oddaji POP TV 24ur zvečer je bil 10. oktobra 2019 ob 22. uri objavljen prispevek, v katerem je bila objavljena iz konteksta iztrgana in napačno interpretirana telefonska izjava direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije mag. Rajka Kozmelja, ki jo je dal 2. oktobra 2019 za prispevek v informativni oddaji POP TV 24ur ob 19. uri. Direktor agencije ni nikoli izjavil, da je bilo za zaposlitev kogar koli v agenciji ustanovljeno novo delovno mesto, kot je napačno interpretirano v prispevku v oddaji 24ur zvečer 10. oktobra 2019 in iz česar so sledili tudi napačni sklepi v nadaljevanju prispevka.

V svoji izjavi 2. oktobra je direktor potrdil, da pri domnevno sporni zaposlitvi ne gre za zaposlitev na eno od prostih delovnih mest, ki jih je agencija javno objavila konec maja 2019.
Direktorjev odgovor

“Drži.” se je nanašal izključno na to, da je bila zaposlitev izvedena po obstoječem postopku brez objave ali razpisa v skladu z Zakonom o Sovi, in ne na vprašanje o ustanovitvi novega delovnega mesta, kot je prikazano v prispevku 10. oktobra. V tem prispevku sta očitno združeni dve različni izjavi direktorja agencije na dve različni vprašanji novinarke tako, da objavljeno ne odraža dejanskega stanja. Ni res, da bi za konkretno zaposlitev agencija oblikovala novo delovno mesto – s konkretno zaposlitvijo se je zapolnilo delovno mesto, ki je bilo takrat že eno leto prosto v okviru sistemizacije delovnih mest, sprejete v mandatu predhodnega direktorja.

Agencija ima možnost v skladu z 28. členom Zakona o Sovi zaposlovati brez objave ali razpisa. Na svoji spletni strani ima objavljen poziv k oddaji prijav za zaposlitev v agenciji, na katerega se lahko prijavi vsakdo, ki meni, da bi svoja znanja in izkušnje lahko koristno uporabil pri izvajanju nalog agencije. Navedbe, da se je v agenciji nekdo zaposlil “brez razpisa” pomenijo, da je kandidat izrazil interes za zaposlitev s posredovanjem izpolnjene vloge s spletne strani agencije ter da je bil izbran kot najboljši v konkretnem postopku, v katerem je pristojna komisija primerjala več kandidatov z ustreznimi kompetencami, in ne, da je bil izbran brez izbirnih postopkov in preverjanj.

Kot smo že pojasnili, je agencija zaprosila Inšpektorat za javni sektor, naj kot pristojni organ z ustreznimi strokovnimi kompetencami opravi nadzor zaposlitev v agenciji, ter na podlagi dejstev, in ne različnih netočnih in napačnih interpretacij, ugotovi dejansko stanje glede zakonitosti izvedenih zaposlitvenih postopkov v agenciji.

ODZIV-sindikata-SDOS-11.-okt.-2019

COMMENTS

Wordpress (0)