(VIDEO) Zmago Jelinčič: “To, da bi me kdo podkupil, to je navadna neumnost. To govorijo tepci in bedaki, ki so navajeni na podkupovanje” – Zmago Jelinčič bo podprl proračun, ker je “domovini je treba pomagati, ne pa svinjarije delati” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zmago Jelinčič: “To, da bi me kdo podkupil, to je navadna neumnost. To govorijo tepci in bedaki, ki so navajeni na podkupovanje” – Zmago Jelinčič bo podprl proračun, ker je “domovini je treba pomagati, ne pa svinjarije delati”

(VIDEO) Zmago Jelinčič: “To, da bi me kdo podkupil, to je navadna neumnost. To govorijo tepci in bedaki, ki so navajeni na podkupovanje” –  Zmago Jelinčič bo podprl proračun, ker je “domovini je treba pomagati, ne pa svinjarije delati”

“To, da bi me kdo podkupil, to je navadna neumnost. To govorijo tepci in bedaki, ki so navajeni na podkupovanje. Gre pa za reševanje države. Država je v krču in zaradi raznih bedakov in kretenov v bistvu lahko izgubimo tole, kar še imamo. Dejstvo je, da je treba podpreti ta proračun, drugače nekateri računajo na to, da bi bile zardi tega, če pade proračun, predčasne volitve. In recimo Levica računa, da bo potem imela petnajst poslancev. Nekatere opozicijske stranke računajo tudi na več in se pripravljajo na kakšne nove vlade kombinacije.

Dejstvo je, da je domovini treba pomagati, ne ji pa svinjarije delat. In koncu koncev, ko je Erjavec zdaj rekel, da je vložil nek amandma, se čudim. Konec koncev, ali ima tudi on kakšne prste zraven pri kakšnem morebitnem bodočem koalicijskem sodelovanju.”

Na vprašanje, ali bi podprl tak proračun, ki bi lahko imel 50 milijonsko luknjo, je Jelinčič dejal:

“Jaz ne vem, da bi imel ta proračun kakšno luknjo, vem pa, kako se to zapolni. Nikakor ne tako, kot hoče Levica. Levica hoče v bistvu v nasprotju s slovenskim pregovorom, ki pravi, kdor ne dela, naj ne je, hoče futrat lenuhe in delomrzneže. Tistim, ki pa delajo, bi pa pobrali.

Gospod Jelinčič, je vaši odločitvi pripomoglo tudi dogajanje na poznovečerni seji odbora za delo, ko ste se odločili, da boste podprli ta proračun.

“No to je bila zagotovo tista kapljica čez rob, kajti tam se je videlo, da eni ne vedo, kaj parlament, ne vejo, kaj je država, ne vejo, kaj je delati za dobrobit svojih državljanov.

Na vprašanje, ali bo torej ta koalicija preživela, je Jelinčič bil kratek: “Po mojem bo”. Na vprašanje, ali bi on prevzel pozicijo Levice, pa je dejal: “Bog ne daj”.

Na vprašanje, kaj je Jelinčiču obljubil v zameno za podporo, je premier Marjan Šarec ob predstavitvi proračuna v parlamentu odgovoril, da nič. “Nič mu nisem obljubil. Gospod Jelinčič je včeraj lepo povedal, da ima pač dovolj teh prerekanj, da proračun mora biti sprejet, če hočemo, da država funkcionira. Če hočemo, da bodo ljudje dobili plače, če hočemo, da se bodo investicije odvijale. Saj zakonske obveznosti se bodo že nekako”. Glede vezave zakona o izvrševanju proračuna, je premier Marjan Šarec dejal, da tega za zdaj ne more povedati.

Premier Marjan Šarec je pokomentiral aktualno dogajanje v koaliciji in skrhanem odnosu z Levico. Spomnil je, da je v vladi pet strank in se je težko uskladiti. Ponovno se je odzval tudi na poziv predsednika DZ ter prvaka SD Dejana Židana na Facebooku, naj se koalicija sestane z Levico in se pogovorijo o odprtih vprašanjih. Premier je dejal, da si pridržuje pravico, da sklicuje takšne sestanke, če je to potrebno, “ampak v nekih realnih okvirjih in ne, da je najprej vse v medijih, potem pa smo pozvani k umirjanju. Mi smo popolnoma umirjeni,” je dodal.

Navedel je tudi, da imajo znotraj koalicije še kakšne težave, ki jih morajo rešiti, šele potem se bodo lahko pogovarjali o Levici in zunajvladnih podporah. Spomnil je tudi na dopolnilo, ki ga je vložila DeSUS glede izrednega usklajevanja pokojnin, kljub temu, da se je koalicija dogovorila, da na proračun in spremljevalne dokumente ne bodo vlagali dopolnil. Če je predsednica SAB Alenka Bratušek stopila korak nazaj in ni vložila dopolnila, potem bi Šarec enako pričakoval tudi od DeSUS. “Začnimo že delati na tem, da bo kaj narejenega, ne pa ves čas z nekimi dopolnili,” je dodal. Predsednik Desusa Karel Erjavec je danes zavrnil možnost, da bi Desus umaknil napovedani amandma o uskladitvi pokojnin.

“Pa če sem tokrat zastopati tudi stranko LMŠ, ker največkrat delujem kot predsednik vlade, ker to jemljem kot sveto odgovornost in dolžnost, pa tokrat naj, če predstavljam stranko LMŠ. Mi smo bili vedno konstruktivni, ne vlagamo amandmajev, stopimo korak nazaj, da se ja vse tako poklopi. Levica se mora pa tudi zavedati, da mi smo manjšinska vlada z eno stranko v vladi in eno zunaj vladno podpornico. Nas je pet v vladi in to je težko uskladiti, zato morajo vsi vedeti, da če imaš tovornjak za šest ton, potem pač ne moreš peljat dvajset ton… Tako kot sem rekel, če imamo tovornjak za šest ton. Če hočemo peljati dvajset ton, bomo pač večkrat peljali in tako naprej. Skratka ne moremo se obnašati, kot da smo ne vem Fidesz, ki ima sam v vladi večino. Nas je veliko in potrebni so kompromisi. Če je pripravljenost za te kompromise, potem smo veseli, če pa te pripravljenosti ni, potem sem pa že v nedeljo nakazal, kakšne so opcije,” je dodal premier.

V svojem zapisu na Facebooku je namreč namignil na možnost druge vlade, ne pa tudi na možnost predčasnih volitev, za katere meni, da si jih stranke ne želijo. Na vprašanje, ali smo bližje rekonstrukciji vlade, novi vladi ali novim volitvam, pa je danes odgovoril le, da je to “konec začetka”.

V torek se bo premier sestal tudi s socialnimi partnerji. Ponovil je, da jim bo povedal, da Levica ni del vlade in da za njeno ravnanje sam ne more biti odgovoren.

“To je dejstvo, nisem ne predsednik Levice, niti član Levice, je pa kakšen sindikalist član Levice, tako da je situacija pač jasna,” je navrgel. Predvsem delodajalce, pa tudi sindikate, je namreč razjezilo vlaganje zakonov v parlamentarni postopek mimo Ekonomsko-socialnega sveta. Predlagateljica ključnih pa je bila Levica.

COMMENTS

Wordpress (0)