Velika Britanija gradi največjo morsko vetrno elektrarno na svetu – TOPNEWS.si

Velika Britanija gradi največjo morsko vetrno elektrarno na svetu

Velika Britanija gradi največjo morsko vetrno elektrarno na svetu

Oddelek General Electrica za obnovljive vire energije je bil izbran za najprimernejšega dobavitelja turbin za največji vetrni projekt na morju v Združenem kraljestvu, ki ga gradita SSE in Equinor, so sporočili iz omenjenih podjetij.

Posel gradnje največje turbine je vreden 10,2 milijarde evrov.

Trije projekti vetrnih elektrarn na območju Dogger Bank v Severnem morju bodo opremljeni z 12-megavatno turbino Haliade-X General Electrica, s čimer je postala najmočnejša vetrnica na svetu.

Posel za gradnjo vetrnih elektrarn v vrednosti 10,2 milijarde EUR je bil septembra dodeljen norveškemu Equinorju in britanski SSE Renewables na dražbi subvencij za obnovljive vire v Veliki Britaniji.

Velika Britanija želi doseči nevtralnost ogljika do leta 2050

“Dogger Bank bo tako postal dom največjih morskih vetrnih agregatov na svetu in pionirske tehnologije z nizkimi izpusti ogljika, ki bo imela osrednjo vlogo v prizadevanjih Britanije, da doseže ogljično nevtralnost do leta 2050,” je dejal Paul Cooley, direktor kapitalskih projektov pri SSE Renewables.

General Electric Renewable Enery je oddelek ameriškega GE s sedežem v Parizu.

Dansko podjetje Orsted bo tudi uporabilo turbino Haliade-X v dveh ameriških projektih, od katerih bo prvi začel delovati ob Marylandski obali leta 2022.

Tiskovni predstavnik je dejal, da bodo turbine za Dogger Bank verjetno zgradili v francoskih tovarnah GE v Saint Nazairu in Cherbourgu.

Britanija je največji svetovni trg energije iz vetrnih elektrarn na morju

Stroški gradnje vetrnih elektrarn na morju v zadnjih letih močno upadajo, predvsem zaradi vse večjih turbin.

Najmočnejša komercialna turbina je Vestasova, moči 9,5 MW.

Britanija je že sedaj največji svetovni trg energije iz vetrnih elektrarn na morju. Do leta 2030 nameravajo s to tehnologijo proizvesti tretjino električne energije.

COMMENTS

Wordpress (0)