Afera Požar: Dvojni paradoks Bojana Požarja – Doma “nabija” tajne službe in oblast, po “inštrukcije” pa hodi k premierju sosednje Hrvaške Andreju Plenkoviću – TOPNEWS.si

Afera Požar: Dvojni paradoks Bojana Požarja – Doma “nabija” tajne službe in oblast, po “inštrukcije” pa hodi k premierju sosednje Hrvaške Andreju Plenkoviću

Afera Požar: Dvojni paradoks Bojana Požarja – Doma “nabija” tajne službe in oblast, po “inštrukcije” pa hodi k premierju sosednje Hrvaške Andreju Plenkoviću

Da, ne bo zopet pomote, fotografija, s katero želimo ilustrirati vsebino članka, ni fotomontaža. Promocijska slika, iz katere je razvidno, da sta Bojan Požar in njegova partnerka Barbara Drnač letos junija obiskala hrvaškega premiera Plenkovića, je Bojan Požar objavil kar sam, da bi se pohvalil, v kako dobrih odnosih je s premierjem sosednje države Plenkovićem. Medtem ko s Plenkovićem, s katerim ima odlične odnose, bojda igra tenis, pa doma nabija predsednika vlade, slovensko zunanjo politiko in predvsem zadnje čase tajne službe slovenske države.

Tako se na Twitterju avtor, ki se podpisuje Eclectic naivno sprašuje: “Če prav razumem – neformalno druženje z Andrejem Plenkovićem temelji na prijateljstvu in to nima povezave z vstopom Hrvaške v Schengen in polemiko ter aktualnimi stališči zunanjega ministra Mira Cerarja, MZZ in vlade premiera Marjana Šarca. Res dobra fotografija, bravo Bojan Požar.

Zadeva postane zanimiva v kontekstu zapisov, ki jih te dni in po srečanju z Andrejem Plenkovićem, objavlja Bojan Požar. Tako je 17. aprila letos, v uvodnem članku, s katerim se je prikupil hrvaškemu premierju, zapisal “Šarec ne popušča, po vseh sosedih napadel še Junckerja in Evropo, Damir Črnčec pa gre na vse ali nič?!

Za koga torej dela Bojan Požar? Doma vemo za “znane” naročnike, ki mu plačujejo usluge, seveda ne s svojim, ampak državni denarjem. Omenjena fotografija in objavljeni članki pa dokazujejo, da dela tudi za “prijateljstvo” s hrvaškim premierjem Plenkovićem, za Hrvaško, ne bi pa bilo tudi nobeno presenečenje, da namige in inštrukcije dobiva tudi od hrvaške obveščevalna služba SOA, ki naj bi nezakonito prisluškovala in snemala Jerneja Sekolca in Simono Drenik.

Kako naj si drugače razložimo zadnje žolčne napade na domačo obveščevalno službo SOVO, potem ko Požar sam objavlja selfije s premiejem sosednje države, ki Sloveniji grozi, da ima “mehanizme”, preko katerih bo preprečil morebitno blokado Slovenije za vstop Hrvaške v Schengen.

Hrvaški premier Andrej Plenković je te dni na vprašanje, ali bi Slovenija lahko za nedoločen čas blokirala pristop Hrvaške k schengenskemu območju, saj je po mnenju Večernjega očitno, da so različne slovenske vlade vezale vprašanje spoštovanja arbitražne razsodbe z vprašanjem o vstopu Hrvaške v Schengen, Plenković odgovoril: “Ne, ne morejo blokirati v nedogled. Smo članica, imamo mehanizme. Zadostne. Rekel bom le: zadostne”.

Nato pa se je spet v Večernjemu oglasila nam dobro znana informatorka o “podvigih” hrvaške obveščevalne službe (objava prisluhov slovenski agentki in sodniku,…) – kolumnistka Sandra Veljković, ki je uradni Ljubljani pojasnila, kako slabe adute ima. Seveda pa pisanje o slovensko hrvaških odnosih in kritikah na račun domače tajne službe Sove presega celo Sandro Veljković, ki velja tako rekoč za “glasnogovornico” hrvaške obveščevalne službe. Zato bi bilo zanimivo, če bi kakšno sejo komisije za nadzor nad tajnimi službami posvetili tudi sodelovanju “slovenskih informatorjev” s tujimi tajnimi službami, recimo sosednje hrvaške.

Seveda pa več kot odlično je tudi sodelovanje s hrvaškimi politiki HDZ-ja ali blizu HDZ-ja. Znano je prijateljevanje nekaterih naših politikov s kontroverznim hrvaškim voditeljem in lastnikom YouTube kanala Velimirjem Bujancem, sicer urednikom in voditeljem TV oddaje Bujica, ki odkrito podpira najbolj konzervativni del hrvaške politike in odkrito simpatizira z ustaštvom. Velimir Bujanec striktno zagovarja hrvaške interese ter interese njihove politike ter posredno tudi interese hrvaške tajne službe SOE, za razliko od Požarja, ki je očitno zlizan s hrvaško oblastjo.

COMMENTS

Wordpress (0)