(EKSKLUZIVNI POSNETEK) Andrej Šiško želi Štajersko vardo predstaviti predsedniku Borutu Pahorju in jo ponuja vojski in policiji kot pomoč – pomožno silo za varovanje južne meje – Ekskluzivno objavljamo nov promocijski video Civilne iniciative Štajerska varda, v katerem novači “regrute” – TOPNEWS.si

(EKSKLUZIVNI POSNETEK) Andrej Šiško želi Štajersko vardo predstaviti predsedniku Borutu Pahorju in jo ponuja vojski in policiji kot pomoč – pomožno silo za varovanje južne meje – Ekskluzivno objavljamo nov promocijski video Civilne iniciative Štajerska varda, v katerem novači “regrute”

(EKSKLUZIVNI POSNETEK) Andrej Šiško želi Štajersko vardo predstaviti predsedniku Borutu Pahorju in jo ponuja vojski in policiji kot pomoč – pomožno silo za varovanje južne meje – Ekskluzivno objavljamo nov promocijski video Civilne iniciative Štajerska varda, v katerem novači “regrute”

Medtem ko je bila večina državljanov letos poleti na dopustu, pa privrženci Andreja Šiška, zbrani v Civilni iniciativi Štajerska varda, niso mirovali. Številne tuje televizijske ekipe so letos poleti posnele več reportaž v gozdovih na Štajerskem, kjer so se to poletje na večdnevnih taborih urili civilisti, ki sta jim poveljevala Andrej Šiško in Ivan Bolfek. V javnosti pa se je te dni pojavil promocijski video, ki so ga, očitno za propagandne namene, posneli kar sami privrženci predsednika Civilne iniciative Štajerska varda Andreja Šiška.

Andrej Šiško je bil sicer marca obsojen na osem mesecev zaradi “ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve”. Zaporno kazen je prestal že v preiskovalnem zaporu, po pritožbi pa čaka na odločitev sodišča. V tem času pa njegovi privrženci niso mirovali, ampak so letos poleti organizirali kar tri tabore, na katerih so se civilisti urili v vojaških veščinah.

»V Štajerski vardi je vse kot v pravi vojski. Pripadniki se učijo ravnati z orožjem, spoštovati morajo čine in imajo svojo reševalno službo. Alkohol je prepovedan in nič ni dovoljeno brez ukaza nadrejenega,« je v daljši reportaži dogajanje opisal novinar hrvaškega RTL-a, ki je obiskal tridnevni tabor za vojaško usposabljanje Štajerska varda, nedaleč stran od Slovenskih Konjic. Reportažo so objavili v oddaji Potraga na hrvaški televiziji RTL.

Zanimanje je Šiško požel tudi pri hrvaški nacionalni televiziji HRT1, ki je prav tako objavila obširno reportažo, ki govori o usposabljanju Štajerske varde po zadnjem taboru, kjer kot poroča HRT, skupina moških redno vadi vojaške veščine in taktike, vse zaradi domnevnega nezadovoljstva z ilegalnimi migracijami in slovenskimi varnostnimi organi.

Tokrat pa na Topnews objavljamo promocijski video Štajerske varde, ki je očitno nastal v avtorstvu Civilne iniciative Štajerska varda in kjer Šiško v približno 15-minutnem nagovoru govori o tem, kako bi Štajerska varda lahko postala nekakšna pomožna sila uradnih formacij vojske in policije. Štajersko vardo pa bi poslal kot “pomoč vojski in policiji pri varovanju južne meje”.

“Mi nismo vojaška organizacija in mi nimamo nič proti, če bi bila Štajerska, Kranjska ali katerakoli druga varda podrejena generalštabu slovenske vojske ali komurkoli drugemu. To ni bistveno. To je treba še zakonsko in ustavno doreči In zato smo mi odprti in na razpolago in zato si želimo tudi o tem pogovarjat z zato pristojnimi organi ministrstvoma za notranje zadeve za obrambo in pa vlado Republike Slovenije in seveda predsednikom RS Borutom Pahorjem, ki je seveda tudi dejansko pooblaščeni vrhovni poveljnik oboroženih sil v Sloveniji”.

Na začetku videa Šiško govori o tem, da si želijo čimveč mladih, ker pač pripadajo tem generacijam. Sedaj jih je 15 ali 16, ki niso služile obveznega vojaškega roka, ki so bili zato prikrajšani in zato, kot pravi Šiško, “posledično nimajo nobenega znanja s področja obramboslovja oziroma obrambe”. “Za razliko od teh generacij, recimo, ko sem jaz hodil v osnovno in srednjo šolo, smo mi pripadali tistim generacijam, ki smo to imeli že v šoli. In v osnovni in srednji šoli smo imeli predmet Obramba in zaščita in smo se tam tudi potem ne samo seznanili s teoretičnimi izhodišči, ampak smo tudi recimo streljali s pravimi puškami M 48 in podobnimi. In to vsi, tako fantje kot dekleta.

Tega sedaj ni in po našem prepričanju je to slabo. Ni pravilno, kajti mi, ki smo to imeli v programu, smo že stari 50 in več let. Ti, ki prihajajo in so v najboljših letih, pa tega ne obvladajo in imajo na nek način tudi strah pred orožjem. Mi moramo vedeti, da orožje ni nevarna zadeva. Orožje samo po sebi ne predstavlja nobene nevarnosti. Orožje je orožje šele takrat, ko ga ima v rokah človek, ki mora imeti znanje, da lahko orožje uporablja, sicer je lahko nevarno za njega. In to je ta problem, ki ga imamo danes, zato smo mi s tem, ko smo ustanovili Štajersko vardo tudi omogočili tem, tako fantom in dekletom, se pravi mladim, da se lahko udeležijo osnovnih usposabljanj s temi različnimi orožji. Sicer mi uporabljamo “airsoft” orožja – dejansko replike, ampak z njimi ravnamo tako kot s pravim orožjem”, zagotavlja Šiško.

Šiško pove, da so imeli tri tabore, “konec meseca rožnika, konec meseca malega srpnja in konec meseca velikega srpnja (junija julija in avgusta),” na katerih so se učili različne zadeve od osnov “poveljevanja in postrojevanja”. Drugi sklop pa je, kot pravi, rokovanje s temi replikami “airsofti”, kot da gre za pravo orožje, se pravi za pištole in puške. Potem gibanje po terenu, formacijsko gibanje, osnove delovanja izvidnice, potem zveze, delovanje na nivoju oddelka in potem še neke druge stvari v zvezi.

Šiško zagotavlja, da so predhodno obvestili tisto policijsko upravo, na območju katere so imeli tabore. “Imeli smo tudi že sestanke na to temo in se dogovorili, kaj je v redu in kaj bi teoretično lahko bila težava,”pravi Šiško in dodaja, da se izogibajo temu, kar bi lahko bilo spornega. “Tako, da so odnosi do sedaj dobesedno lahko vzorni, takšni kot si lahko samo želimo. Mislim, da to ne velja samo za našo stran, ampak tudi za stran policije. Tudi oni mislim, da so zadovoljni s tem našim načinom in našim usposabljanjem. In dejansko mi ne povzročamo nikakršnih težav. Bilo je že javno povedano, da je vse, kar počnemo v okviru zakonov in tudi nikakršne preiskave ne potekajo. Preiskave niso niti smiselne. To je bilo pred enim letom”, miri Šiško.

“Tako, da tisti, ki imate kakršnekoli zadržke s tega varnostnega vidika oziroma da bi imeli težave s policijo ali komerkoli, lahko povem, da so ti popolnoma neupravičeni. To je bilo pred enim letom. Bilo je zato, ker smo mi to naredili na tak način, kot smo naredili. Mi smo želeli en tak odziv. In to se je tudi zgodilo, ampak sedaj so stvari postavljene na svoje mesto in mislim, da tudi pristojni organi vedo za kaj gre in ne delajo nikakršnih težav”.

Šiško zagotavlja: “Nismo paravojska niti vojska, smo varda in to bomo vedno ostali. Naš namen nikoli ni bil prevzemati neka pooblastila in naloge policije ali slovenske vojske, ker je to urejeno z ustavo in zakoni. Mi pa imamo na podlagi Ustave RS in na podlagi mednarodnih deklaracij o človekovih pravicah in svoboščinah pravico, da tudi sami poskrbimo za svojo varnost, tako varnost naših življenj kot tudi našega premoženja in tu vidimo vlogo Štajerske k varde in tudi ostalih vard. Moram povedati, da je bila med tem že ustanovljena tudi Kranjska varda, torej varda dežele Kranjske.

In kje Šiško vidi prostor za varde: “To, da smo ene vrste pomoč – podpora tem ostalim profesionalnim službam, kot je slovenska vojska in slovenska policija. Vemo, da sta obe državni organizaciji podhranjeni kadrovsko kot tudi strokovno in vse ostalo. Mi jim želimo pomagati takrat, ko je to potrebno. In tam, kjer je to potrebno. Zdaj konkretno je to absolutno varovanje državne meje – v tem trenutku gre za južno mejo, to je meja z republiko Hrvaško, ki jo dnevno prečka kar precej migrantov in niti policija niti vojska nima na razpolago dovolj ljudi, da bi lahko to učinkovito varovala, zato smo se mi pripravljeni tega udeležiti v sodelovanju s tema dvema organizacijama”.

COMMENTS

Wordpress (0)